Vesna Djocik från Cosolutions with you i Västerås håller en föreläsning

Vesna Djocik – Cosolutions with you AB, Västerås

Vesna Djokic, från Västerås

Vesna Djokic tröttnade på jobbsökandet och startade i stället sitt eget företag CoSolutions with You. Här kan hon nyttja sina gedigna erfarenheter inom miljöområdet för utbildningar inom miljö och hållbarhet. Vesna brinner för att kunna bidra till samhället och se människor växa med nya kunskaper. Men resan hit tog sin tid och utmaningar har funnits. Erfarenheter som hon nu också kommer använda sig av i utvecklingen av verksamheten.

Lär känna Vesna

Jag är född och uppvuxen på landsbygden i Serbien, mina föräldrar var lantbrukare. För 32 år sedan flyttade jag till Sverige. Det kom sig av att jag hade varit på semester hos en väninna i Västerås och där träffade jag min blivande man.

Under min uppväxt var drömmen att arbeta med livsmedelsfrågor vilket blev naturligt med tanke på mina föräldrars verksamhet. Vi tog aldrig semester utan arbetade med jordbruket och hade ett stort intresse för naturen. Min pappa producerade mat och jag ville lära mig mer om att förädla den.

Jag utbildade mig och tog universitetsexamen som civilingenjör inom livsmedelsteknik. Sedan arbetade jag tre år inom livsmedelsteknik, med produktion av citronsyra, innan jag gjorde den där semesterresan till Västerås som skulle förändra mitt liv helt och hållet. Jag brukar säga att jag är en kärleksinvandrare.

Väl inflyttad till Västerås fick jag jobb som kemiingenjör på ABB och med den erfarenheten i bagaget ledde det ena till det andra. Så småningom blev jag miljösamordnare inom Miljöledningssystem på Bombardier (dagens Alstom), och därefter fick jag jobb på Mälardalens universitet och blev sedan universitetsadjunkt i miljöteknik. Efter 16,5 år skulle utbildning inom miljöprogrammet läggas ner och 2015 blev jag uppsagd. Då var jag 52 år.

Här började en ny resa. Jag ville inte gå tillbaka till den akademiska världen utan tyckte att jag, med min gedigna erfarenhet, var som klippt och skuren för andra uppdrag som konsult eller som anställd på en myndighet. Efter en tvåårsperiod, då jag sökt 150 jobb och varit på 15 intervjuer utan resultat, började jag tänka i nya banor men visste inte vilken väg jag skulle ta.

Att ha bråttom hjälper inte tänkte jag och fortsatte att söka jobb. Men parallellt gjorde jag en riktig bra screening av mig själv för att ta reda på vad jag tycker om, vad som driver mig, vad jag helst läser och vilka ämnen som jag tycker om att prata om med andra. Det blev även en analys av hur jag mådde, min sårbarhet i situationen och om det fanns något i livet som jobbsökande som jag faktiskt uppskattade. Jag kände en frihet och funderade på hur jag skulle kunna baka in den i ett framtida jobb. Det blev många reflektioner och tankar som jag skrev ner.

Berätta om företaget, när det grundandes, affärsidén och ditt ”varför”

På det tredje året av arbetslöshet började en bild växa fram i mitt inre – jag såg mig själv och mitt framtida jobb. Jag såg vilket liv jag ville leva och hur mycket pengar jag behövde för att klara mig och så vidare.

Här föddes bilden av mig själv som egenföretagare. Det skulle vara möjligt att jobba med företaget digitalt för att undvika onödiga resor och det skulle vara ett utbildningsföretag inom miljöområdet. Jag är bra på pedagogik och att möta olika målgrupper och jag gillar att se människor växa genom nya kunskaper.

I mars 2019 registrerades företaget, CoSolutions with You AB, några dagar innan jag fyllde 56 år. Nu driver jag ett utbildningsföretag inom miljö och hållbarhet där tjänsterna framför allt riktas till hög- och yrkesskolor, universitet och vuxenutbildning.

Ett annat ben i verksamheten är föreläsningar som för det mesta handlar om matfrågor och kopplingen mellan mat, miljö och klimat, samt kemikalier i samhället och dess påverkan på miljö och hälsa. Här har jag kunder som exempelvis ideella föreningar och studieförbund. Jag bidrar här till samhället genom att höja medvetenheten om matens betydelse för miljön och klimatet.

Vilken hjälp fick du av NyföretagarCentrum och var det viktigt för dig?

När jag bestämde mig för att starta gick jag först till Almi där jag gick på några kurser om hur man skaffar kunder, prissättning, bokföring osv. Sedan skulle jag skriva en affärsplan för att söka starta eget-bidraget på Arbetsförmedlingen. NyföretagarCentrum var då rätt organisation att hjälpa mig i detta steg. Jag skrev affärsplanen tillsammans med dem, fick rådgivarens synpunkter och vi hade även samtal kring hur man söker ekonomiskt stöd.

Det är guld värt att NyföretagarCentrum och Almi finns och kan hjälpa människor som vill starta eget. Så här i efterhand ångrar jag lite att jag inte sökte programmet Mentor Eget Företag men jag hade redan fått flera kunder och tyckte själv att jag kommit i gång bra på egen hand.

Vilka är de största fördelarna med att starta eget?

För mig är mycket kopplat till friheten att kunna styra över min egen tid. Att vara anställd och jobba från åtta till fem är inget för mig. En annan fördel är att jag själv kan välja vilka uppdrag jag tar. Det är en stor förmån att få jobba med saker där jag gör skillnad för mig och för andra. Att skapa värde för andra människor är den allra största drivkraften för mig!

Vilka är dina största utmaningar?

Pandemin var väldigt mörk period. Alla uppdrag jag lyckats boka in för våren 2020 blev avbokade inom fem dagar, det blev ett svart hål helt enkelt. Men jag kände mig ändå trygg med mig själv och jag ville aldrig lägga ner företaget på grund av detta.

Jag har hela tiden kunnat luta mig mot den reflektion och analys jag gjorde innan jag startade mitt företag. Därför satt jag kvar i båten och visste att jag inte satt där själv utan tillsammans med många andra. Tyvärr fick jag inget ekonomiskt stöd av staten eftersom mitt företag var nystartat och det inte fanns något referensår. Nu har jag tagit mig igenom det värsta och det kan bara bli bättre!

Vad är planen framåt för ditt företag?

Nu, efter nästan fyra år, börjar bitarna falla på plats och under sommaren har det mer och mer utkristalliserats vilken riktning jag vill ta. Jag har ett brinnande intresse för miljö och hållbarhet, att förmedla kunskap till andra, coacha andra till förändring och göra så att de i sin tur bidrar till att vi får ett bättre samhälle. Just nu utvecklar jag ett utbildningskoncept om miljö och hållbarhet med ingång i de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, riktat till organisationer.

Jag kommer också erbjuda inspirationsföreläsningar på tema ”Vägra ge upp dina jobbdrömmar”. Faktiskt så har jag redan haft premiär för en grupp med civilingenjörer och det blev mycket uppskattat. Tanken är att föreläsa för exempelvis olika branschförbund och även andra aktörer i samhället som önskar inspiration om personligt entreprenörskap. Det kommer också bli föreläsningar om mat, kemikalier och miljöfrågor för olika målgrupper.

Vilka råd vill du ge andra entreprenörer och de som funderar på att starta företag?

Under min egen entreprenöriella resa har jag kommit fram till följande saker som jag tycker är värda att tänka på.

·  Börja alltid med att fråga dig själv – varför vill jag starta eget? Vill du verkligen driva ett företag framåt? Var ärlig mot dig själv!

·  När du vet varför du vill starta – sök hjälp och stöd. Prata med andra som har erfarenhet, som kan hjälpa dig och berätta hur allt fungerar.

·  Ta hjälp av experter och räkna på din affärsidé – kan du försörja dig på detta? Utgå från den informationen och fatta ditt beslut.

·  Räkna med motgångar tills du lär dig saker och ting, men räkna också med mycket glädje.

·  Ta dig tid att då och då reflektera över ditt företagande. Hur mår jag? Ska jag fortsätta? Ska jag byta spår?

Våga satsa på något nytt om du känner för det. Det kan vara skrämmande att ta klivet ut från trygghetszonen, men sluta aldrig att tro på dig själv och gör det du brinner för – gör din grej!