Rafi Muhammed, Fixi bike

”Stödet från Cilla på NyföretagarCentrum har betytt enormt mycket. Hon hjälpte mig med allt”

22 år gammal kom Rafi som utbytesstudent till Uppsala från Indien. Tanken var en masterexamen i industriell ledning och innovation men sex månader in i studierna blev en trasig cykel grunden för en Fixi bike, en plattform för delningsekonomi där människor med trasiga cyklar förbinds till personer med bilar och sedan vidare till cykelreparatörer. Kunderna beställer transport och reparation av sin cykel på nätet. Genom avtal mellan Fixi och förare samt cykelverkstäder så löser man problemet med kundens trasiga cykel på ett smärtfritt sätt.

Idag har tjänsterna utökats och förutom att sälja begagnade reparerade cyklar på marketplace så har han också tjänster mot företag där de erbjuds förmånscyklar för anställda, med eller utan service.

Livet som ny i Sverige och nyföretagare var och är inte enkelt. Rafi kom tidigt till NyföretagarCentrum och rådgivaren Cilla Franzén.

”Stödet från Cilla på NyföretagarCentrum har betytt enormt mycket. Hon hjälpte mig med allt”, säger Rafi.
I rådgivningen fick Rafi hjälp med affärsplan, budget men också mer allmän rådgivning och support och stöd. Han fick även möjlighet att delta i mentorprogrammet och det har varit fantastiskt.
”Min mentor är alltid positiv och lyhörd kring vad jag behöver, jag saknar. Ofta säger jag att jag har ett stort problem, men när vi diskuterat igenom känns det mindre och enkelt.”

Resan till att Fixi idag är en blomstrande verksamhet har varit mödosam trots all hjälp. Att utveckla en plattform likt Fixi kräver investeringar och han lade alla sina besparingar på att testa sin idé. Han ansökte därefter om ett mikrolån för entreprenörer. Med knappt 15 000 kr på sitt bankkkonto nekades han lånet. Som ny i Sverige och egenföretagare så hade han en mycket låg kreditvärdighet. Här hade Rafi kunnat ge upp men istället så sökte han sig till inkubatorprogram, något som satte honom på en 15-timmars tågresa till Luleå i januari för en intervju. Rafis vision gjorde intryck och han blev introducerad för en affärsängel som investerade nära 900 000kr.
Idag har Rafi expanderat Fixis tjänster till ett antal av Sveriges städer såsom Stockholm, Gävle, Norrköping och Östersund, och han drömmer om att Fixi en dag kommer att vara en internationell plattform som leder till bättre dagar för människor över hela jorden.
Fram till nu har Fixi samlat in mer än 10 miljoner kronor med det långsiktiga målet att expandera till platser som Köpenhamn, Amsterdam, Berlin och över hela Europa. När allt fler individer väljer att cykla istället för att köra, blomstrade cykelindustrin under pandemin. Fixi försökte också lösa problemet med långa väntetider för reparationer eftersom de utgjorde ett hinder för många. Fixi fokuserar också på att främja en hälsosam och ekologiskt medveten livsstil bland millenniet och avser att utveckla en omfattande cykelanvändningsapplikation som ger cyklister bekväm åtkomst och tillämpning.

Med sin affärsmodell på plats kan Rafi fokusera på verksamheten, rekrytera nya cykelhandlare, skaffa en stor mängd nya kunder och partners.
Reparationerna som förenklar för människor att cykla istället för att ta bil eller buss bidrar förutom till en bättre hälsa även till en bättre miljö. Att återanvända övergivna cyklar, reparera och sälja på sin plattform har utvecklat klimatfokuset. Istället för att köpa en helt ny kan man återanvända en som skulle kastats.

Läs mer om Fixi här