Petra Håkansson, Petras Hund, Hud & Hälsa

Jag har hela mitt liv arbetat med människor och brunnit för individens behov, stötta dem och göra dennes dag, situation och liv så gott som möjligt på deras sätt.

I Blekinge hittar vi Petra Håkansson som juni 2021 gjorde verklighet av sina drömmar och startade Petras Hund, Hud & Hälsa.

Petra har bott på landet hela sitt liv omgiven av hundar. Idag bor hon och hennes man på hans föräldrahem med sina hundar. Och det är hundarna tillsammans med passionen att hjälpa människor till bättre hälsa utifrån deras individuella förutsättningar.

I Petras Hund, Hud & Hälsa gör hon just det. Tillsammans med sina hundar så gör hon individanpassade insatser och arbetar förebyggande i hela Blekinge och delar av Småland. Med 30 års erfarenhet som barnskötare, underskötare, vårdare och besöks- och terapihundsförare så har hon en bra grund för att arbeta med människor och en stor del av hennes tid går till arbete med individer med demens eller psykisk ohälsa. Hon säljer också produkter med aloe vera i sin butik och webshop. En kombination där hälsa och välmående är den gemensamma faktorn.

Vad gör ett besöks- eller terapihundsteam?

När det gäller mig och min ena hund Bella så kan vi göra lite olika typer av besök och insatser beroende på individ, mål, förmåga och önskemål. Våra insatser passar i stort sett alla och i och med att jag arbetar med besökande verksamhet så kommer jag dit vi har bestämt. Det kan vara i en park, på ett boende, på ett torg, i skogen, i hemmet. Det kan handla om promenader, att vara fikagäst och inspirera till samtal, skapa lugn och ro. Det kan vara aktiviteter som tärningsspel och bollaktiviteter där den vi arbetar med utifrån förmåga kastar, puttar , rullar bollen till Bella osv.
 
I vissa uppdrag kan hundteamet med fördel arbeta i samarbete med fysioterapeut och arbetsterapeut där uppdraget planeras tillsammans och vi alla jobbar mot samma mål, fast med våra olika professioner, redskap och verktyg.

Varför ville du starta eget och vad har varit fördelarna med det?

Drömmen var alltid att skapa ett eget företag men jag var inte lika säker på vad. Nu är jag i gång och jag får arbeta med det bästa jag vet, hundarna och kombinera det med min andra drivkraft att vara lösningen på mångas hälsoproblem med så lite eller inga mediciner som möjligt.

Det är en härlig känsla att kunna inspirera och motivera de vi arbetar med till rörelse, gemenskap eller samtal.

Att starta eget har inneburit en större flexibilitet och frihet, samtidigt får jag ju också mer ansvar och får ju själv skapa allt från grunden i och med att jag sätter agendan, sköter ekonomin själv, har hand om kundkontakt mm. Det blir ju tillfällen att vara kreativ på ett sätt som jag aldrig hade varit om jag inte startat eget – något jag också lärt mig massor på!

Sist men absolut inte minst – alla dess utmaningar som kommer i min väg har ju inneburit en enorm personlig utveckling. Man får ta tag i obekväma och läskiga saker vilket har gett mig styrka och mod.

Men då är NyföretagarCentrum också en sådan bra hjälp. Jag har fått rådgivning där jag kunnat fråga om allt möjligt. Efter ett tag så blev jag matchad med min mentor Anton som har varit fantastisk! Han har peppat, gett mig stöd samtidigt som han utmanar mig på ett sätt som får mig att växa och lära mig massor.

Vad har varit största utmaningarna?
Att ta klivet ATT starta eget, att verkligen våga, har varit den största utmaningen. Utöver det är mycket kopplat till saker som ekonomi, moms, skatt – kommer jag att förstå det? Klarar jag av den biten?
Tanken på hur det skulle gå att hitta kunder var också lite tuff, kommer jag nå ut med företaget och är de intresserade av att betala för tjänsterna? Just hundtjänsterna är ju ännu lite okänt i Blekinge men det växer.

Största bedriften hittills?

För mig har det varit att få berika och göra skillnad för individer med psykisk ohälsa, för de som är palliativa och ensamma och få ge dem en känsla av sammanhang, att minska deras känsla av ensamhet, ge dem trygghet och skapa guldkant i deras vardag.

Petras tips till dig som startar eget:

– Våga ta hjälp och inga frågor är dumma! Våga prova och våga göra fel!

– Sug åt dig av andras kunskaper och erfarenheter.

– Delta på nätverksträffar av olika slag, delta i föreningar där du kan får stöd, kunskap och breddar ditt nätverk.