Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.

Mikael Wallin, Villans Café – drömmen om eget företag blev verklighet!
Att starta eget är en resa fylld av utmaningar, möjligheter och personlig utveckling. För Mikael Wallin, ägare av Villans Café i Tibro, har denna resa varit en berättelse om passion och starkt entreprenörskap. Mikael, utbildad bagare och tidigare butikschef hos stora livsmedelskedjor som Netto, Coop och ICA, har länge haft drömmen om att starta eget. I början av juni firade Mikael och Villans Café ett år och det står redan klart att nystarten varit en succé.
Ett företag byggt på passion och erfarenhet
Villans café är beläget i en charmig villa från 1915 i Tibro där Mikael och tre anställda jobbar. Ett gemytligt bageri och konditori som erbjuder fikastunder, avhämtning och catering. Under sommaren förvandlas trädgården till ett härligt uteserveringsområde med tillhörande minigolfbana, vilket bidrar till det familjära och inbjudande konceptet.
Samarbeten med lokala föreningar, företag och kommunen gör att caféet inte bara är ett fikaställe, utan också en samlingspunkt för bygdens gemenskap med trädgårdsloppis, blomförsäljning mm. Placeringen av en parkering med sex laddstolpsplatser är ju exempelvis gynnsamt för att locka människor till cafét och centrum.

En cirkel som sluts
Tanken om ett eget företag blev aktuell igen när butiken han jobbade på fick ny ägare. Mikael var pappaledig några månader och samtidigt så låg ett café i stan ute till försäljning på blocket. Som butikschef i en annan butik hade Mikael varit leverantör till grundarna av caféet. De hade alltid skojat om att när det var dags att sälja så skulle Mikael ta över. Nu blev det ett ägarpar emellan men till slut slöts cirkeln.
Bygga på det man kan
Mikaels utbildning och passion för bakning, erfarenheter och kontaktnät deån hans år inom livsmedelsbranschen, skapade trygghet i satsning och en bra grund att stå på.
“Det är hårt jobb att driva eget, allt blir lättare om du utgår från det du kan”, säger Mikael.
Han betonar vikten av att göra ett ordentligt förarbete och att också våga ta hjälp. Med stöd från NyföretagarCentrum Skaraborg och andra organisationer har han kunnat bygga en stabil grund för sin verksamhet, utvecklat affärsplaner, gjort kalkyler som hjälpt honom att navigera under uppstarten och fått hjälp till finansiering.
Sen kommer det alltid finnas utmaningar, allt från konkurrens, personalfrågor eller som för Mikael ett säsongsbetonat företagande vilket sätter pressen på dem att ha intäkter som även täcker en del av kostnaderna under oktober – februari när det är lågsäsong.

Ledarskap och gemenskap – nycklar till framgång
För Mikael är ledarskapet en central del av framgången. Han värdesätter att involvera personalen, lyssna på deras idéer och bygga ett starkt team. Personalen som fanns där när Mikael tog över, är de som känner kunderna bäst och nyckeln till att skapa en plats som gästerna vill återvända till. Att bygga ett företag är ett lagarbete, och Mikael lyfter fram att det är viktigt att skapa en kultur där alla är delaktiga. Mikael berättar glädjen hos honom och hos stammisarna när tidigare ägaren Anne, som grundade VillAnn Café, kommer in och jobbar extra.För Mikael är ledarskapet en central del av framgången. Han värdesätter att involvera personalen, lyssna på deras idéer och bygga ett starkt team. Personalen som fanns där när Mikael tog över, är de som känner kunderna bäst och nyckeln till att skapa en plats som gästerna vill återvända till. Att bygga ett företag är ett lagarbete, och Mikael lyfter fram att det är viktigt att skapa en kultur där alla är delaktiga. Mikael berättar glädjen hos honom och hos stammisarna när tidigare ägaren Anne, som grundade VillAnns Café, kommer in och jobbar extra.
Villans café – utveckling och tillväxt
Med en stabil grund och nöjda kunder siktar Mikael på att fortsätta utveckla Villan Café. Första året har gått över förväntan. Investeringar i maskiner, en utökning av verksamheten med mjukglassmaskin, nya menyer, men också plötslig ökad kundtillströmning har inneburit att första årets målsättningar passerats med marginal.
“Att utgå från personalens kundkännedom men sedan investera i nya maskiner har gjort att vi är effektivare. Vi kan producera mer, “berättar Mikael. Däremot betonar han att effektivitet aldrig får kompromissa med kvaliteten på produkter och service som är a och o.
Närmast ligger planerna om ett glasat uterum som skulle förlänga säsongen och ge nya möjligheter.
Mikaels råd till dig som skall starta:
- Gör hemläxan!
Gör noggrant förarbete och var noga med att kontrollera underlaget.
- Ta hjälp!
Det finns massor av bra hjälp att få. Kontakta NyföretagarCentrum och få hjälp med de olika delarna. Tillsammans kan ni i lugn och ro gå igenom om det är något att satsa på.
- Våga!
Tiden är aldrig helt rätt. Ta tjuren vid hornen och satsa. Följ dina idéer, dina visioner och tankar.
Kontakt:
Villans café på facebook
Instagram
villanscafe@outlook.com
Intervju med Mikael av Mats Eriksson, En företagares vardag
Text: Therese Käck
Foto: Mats Eriksson, En företagares vardag