Julia Tuvesson, Tuvessonskan

Att kunna storhandla med lång hållbarhet för att få så lågt svinn som möjligt kan vara en utmaning, något som inte sällan leder till mindre kött och mera grönt och nötter. För Julia ledde det till skapandet av “plåtmodellen”.

Julia Tuvesson är en inspirerande förebild som vi hittar vi i Malmö. Tuvessonskan är namnet på bolaget och det namn som kopplas ihop med hennes sociala medier.

Idag ett företag där hennes sociala medier med communities står i centrum tillsammans med en snabbt växande samling utgivna kokböcker. Med instagramkontot och bloggen Tuvessonskan, nyhetsbrev och FB-grupperna Malmöfoodisar, STHLMFOODISARoch Gbgfoodisar, når hon varje vecka över hundratusen personer och på ett till ett lättillgängligt sätt göra det enklare för det svenska folket att laga vegetarisk vardagsmat på framförallt lokala råvaror i säsong. Detta gör hon genom att erbjuda vegetariska och veganska recept, produktguider, lokala utflykts- och reseguider och samarbeten – ofta tillsammans med lokala företag.

Julia har varit företagare i fem – sex år nu – men hur började det egentligen?

25 år gammal och tvåbarnsmamma, en tvååring och en bebis med kolik. Den lilla tid Julia fick för sig själv på kvällen ville hon göra något kreativt. Att dela med sig av sina middagar på Instagram blev ett sätt att göra något kreativt för sig själv, och en bra minnesbank för vad hon gjort.

Och som i de flesta hem måste maten utan större planering och framförhållning bara finnas där. Julia är själv uppväxt under en period där båda föräldrarna i stor utsträckning arbetar och tiden med familjen naggas på. Livspusslet kräver mer och mer av oss, och vi ska hinna med allt mer, hemma och på jobbet.

Van vid att leva snålt som student där det ofta blev vegetariskt och med en bas på baljväxter, så blev det ont om tid med två barn vilket gjorde att hon utifrån sin ”måltidsmodell” gjorde en middag på det som fanns hemma och som sedan fick sköta sig själv i ugnen.

Att kunna storhandla med lång hållbarhet för att få så lågt svinn som möjligt blev en utmaning, något som ledde till mindre kött och mer grönt och nötter. Julias “plåtmodell” skapas.

Vad är plåtmodellen? Skapa en bas som du rostar på en plåt i ugnen, till den adderar du smaksättningar. Komplettera med topping och tillbehör och avsluta med en sås eller röra. Fördelen med grön mat är att det går att trolla med det som finns hemma för med grön mat så kan ingenting egentligen gå fel.

Det hela växte. Norstedts hörde av sig och ville göra en bok och omgivningen peppade henne att starta företag. Något hon inte visste någonting om, ingen av föräldrarna hade den bakgrunden och själv var hon utbildad digital kommunikationsstrateg och måltidsetnolog. Mao är hon lite av en expert på sånt som berör sociala medier, storytelling och kulturella perspektiv på mat och måltid. Med stöttning av familjen, hjälp från NyföretagarCentrum och andra entreprenörer hon mött blev företaget verklighet, och hittills har det blivit fyra böcker sedan hösten 2018 och 2024 kommer nummer fem.

– Plåtmat – grönt i en långpanna

– Käka Grönt!: Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott.

– Brynt Smör: En kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag.

– Tomat Tomat

Som för många andra kom pandemin och kastade massor av planer över ända. Föreläsningar ställdes in och istället använde Julia mycket av våren till att skriva sin senaste kokbok Brynt Smör som lanserades under hösten. Kreativiteten kom till användning när det skulle genomföras en lansering under Coronarestriktioner, och och för ökad synlighet skapades merch med Brynt Smör.

“Coronapandemin blev lite av en ögonöppnare. Det blev ett andningshål där jag kunde stanna upp, fundera och reflektera. Hur vill jag jobba? Ett beslut som utvecklats under året är t ex att göra färre annonser på mina plattformar och istället försöka arbeta mer långsiktigt med längre uppdrag, i form av ambassadörskap med företag.”

VI bad Julia om hennes tips på vägen till dig som funderar på att starta eget eller nyss startat:

“Våga ta steget och kör igång! Jag trodde att jag behövde kunna företagande för att starta upp men det finns så mycket hjälp att få på vägen. Och du kommer lära dig på vägen!”

Tack och lycka till framåt Julia!