Leve Bröd Hantverksbageri: entreprenörskap byggt på gemenskap och hållbarhet

I Våmhus i Dalarna hittar vi Cecilia, Marie och Joanna. 2022 startade de Leve Bröd Hantverksbageri där de tillsammans skapade en mötesplats där de serverar bröd, bullar och fika av surdeg. Det är ett bageri byggt på passion, mod och en stark tro på att göra skillnad – både för hälsa, miljö och gemenskap. Deras olika yrkeserfarenheter har blivit en styrka i deras gemensamma vision att lyfta fram surdegsbröd av kulturspannmål – gamla, näringsrika sorter som gynnar både hälsa och jordhälsa.

Passionen blev till företag

Ett gemensamt intresse för surdegsbakning och en önskan att erbjuda ett bättre, mer näringsrikt bröd var startskottet för företaget. Det fanns inget bageri i närområdet som erbjöd ett bra utbud av surdegsbröd. ”Vi ville att alla skulle få möjlighet att äta gott bröd och upptäcka skillnaden på bröd och bröd, mjöl och mjöl,” berättar Cecilia. 

Leve Bröd Hantverksbageri är inte bara ett bageri, utan en plattform för hållbarhet och socialt ansvar. I sina bakverk använder de ekologiska råvaror och kulturspannmål, alltså gamla spannmålssorter som har mer smak och näring och som lämpar sig bra till surdegsbakning. De bakar utan tillsatser och låter degen jäsa länge för att maximera näringsinnehållet. De håller kurser och föreläsningar för att sprida kunskap om surdegsbakning, hälsa och miljö, samtidigt som de skapar en mötesplats som stärker gemenskapen i bygden.

Livet som företagare

Passionen för surdegsbakning pushade dem att ta steget ut i entreprenörskap. Livet som företagare har gett dem friheten och möjligheten att skapa något eget och dela med sig av kunskap och smaker, något som de värdesätter högt. Även om det samtidigt innebär utmaningar och risker.
“Vi har ju tagit större ekonomiska risker med företaget än som anställd, för det fanns ju ingen garanti för hur det skulle gå”, berättar Cecilia.  Hon pekar på att det är där som modet kommer in, att du tror på din idé. Att du brinner för det du gör i ditt företag.

Vägen till framgång och lärdomar

“Att lägga en ordentlig grund är viktigt. Ordentligt förarbete, göra budget och affärsplan. Då får du en bättre överblick på utgifter och intäkter”, säger Cecilia.
Hon berättar att de själva exempelvis köpt det allra mesta begagnat vad gäller utrustning och möbler.
Trots utmaningar med konjunkturläge och olika omvärldsfaktorer som ökade råvarukostnader och energipriser har Cecilia, Marie och Joanna visat ett stort mod och anpassningsförmåga. De har planerat noggrant, köpt begagnad utrustning och bakat efter säsong för att hålla verksamheten hållbar. En viktig faktor för att lyckas var deras starka gemensamma vision. När du möter utmaningar är det alltid bra att gå tillbaka till sitt varför – så får man ny energi. Målsättningen är att kunna skapa glädje och nöjdhet hos gästerna – vilket de lyckas med. Många reser långt och tar omvägar för att få smaka deras bröd. Vid några tillfällen har de till och med fällt tårar av lycka när de känt smaken. Något som väcker uppskattning och stolthet hos de tre ägarna. 

Vikten av stöd

Stöd genom NyföretagarCentrum Norra Dalarna var viktigt på vägen. De började i rådgivningen där bollande ledde fram till att ringa in hur de ville driva sitt företag. Både utifrån geografi, målgrupp och strategier. Tips kring olika verktyg för budget och affärsplan men också bra kontaktvägar. Därefter har de deltagit i Nyföretagarcentrums nätverk och mentorprogram. Något som inneburit värdefull hjälp att formulera sina mål och strategier. ”Att få bolla idéer och tankar med någon erfaren är ovärderligt,” säger Cecilia. Mentorskapet har stärkt deras självförtroende och gett insikter som hjälpt dem att växa som företagare. Hon rekommenderar starkt andra att söka stöd och våga tro på sina idéer – det är en resa som utvecklar både personligt och professionellt.

Ett exempel för framtiden

Leve Bröd Hantverksbageri är ett levande bevis på att med passion, mod och hållbarhet i fokus kan man skapa något som  mättar magen och själen, och som stärker lokalsamhället. Deras företagande bidrar till ökad kunskap och självförsörjning och lokalsamhället där människor ser varandra. “När jag tänker efter så är det väldigt sällan vi ser någon sitta med en mobil i vårt fik, det är mer vanligt att det börjar pratas mellan borden”, beskriver Cecilia.

Tips till andra som skall starta:

1. Förbered dig ordentligt!
Gör ett ordentligt förarbete så att du får så bra förutsättningar som möjligt i starten.

2. Ta hjälp!
Ta chansen och delta i mentorprogram. Det är en utvecklingsmöjlighet för dig själv och ditt företag. Det är så värdefullt att få bolla idéer och tankar med någon utomstående, som dels är mer erfaren och som är objektiv. Hen kan se sådant du inte tänkt på själv.Du bygger också ett bra kontaktnät.

3. Viktigast av allt…. tro på din idé!

Kontakt:
Leve Bröd Hantverksbageri på Facebook
Leve Bröd på Instagram

Text: Therese Käck
Foto: Privat/ Leve Bröd Hantverksbageri