Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.

Ett mentorskap i jordnära rörelse – om att bygga långsamt och tänka stort
Mentor: Gunnar Mattiasson. Ledarutvecklare, föreläsare, facilitator och coach på CHPS Centrum för Högpresterande System
Adept: Pia Cederberg, Föreläsare, projektledare och handledare på JORDNÄRA – bildning och beredskap
När Pia Cederberg och Gunnar Mattiasson möttes genom NyföretagarCentrum Sollentunas mentorprogram inleddes ett samarbete med både djup och höjd. Pia, som nyligen startat det socialt engagerade företaget JORDNÄRA – bildning och beredskap, hade en tydlig vision och ett överflöd av idéer – men också ett behov av struktur och stöd i företagandets praktik. Gunnar, med lång erfarenhet av att coacha individer och organisationer kring ledarskap och kultur, blev snabbt ett ovärderligt bollplank.
De är bara i början av sin resa, men något har redan börjat ta form.
En idé som gror
JORDNÄRA är inte vilket företag som helst. Det bär på ett brett samhällsengagemang – från skogsträdgårdar och beredskapsodling till kurser, guidade turer och workshops i självhushållningens anda. Här möts ekologi, pedagogik och social hållbarhet i en vision om en plats där Sollentunabor odlar tillsammans, där skolklasser lär sig om växter, och där utbrända kan återhämta sig i lummiga miljöer.
– Vi vill skapa ett kunskapscenter där människor får växa – tillsammans med jorden. Där vardag, beredskap och biologisk mångfald smälter samman, berättar Pia.
Det är en idé som kräver långsiktighet – men också praktiska steg här och nu. Där har mentorskapet blivit avgörande.
Att lägga grunden tillsammans
Under de första månaderna har Pia och Gunnar arbetat med att prioritera, sortera och strukturera. Målet har varit att balansera drömmen med det som skapar hållbarhet i vardagen.
– Vi fokuserade på att skapa tydlighet: vad ger effekt nu, vad bygger framtid, och vad kanske får vänta eller väljas bort,säger Gunnar.
De har även arbetat med hur Pia kan nå de så kallade ”brödfödekunderna” – alltså kunder som skapar direktintäkter, utan att tappa bort den större visionen.
För Pia har stödet gjort skillnad på flera plan – inte minst i att bygga självförtroende i rollen som företagare:
– Jag har lärt mig mycket om hur jag bemöter kunder, hur jag skriver texter som engagerar och hur jag behåller fokus när det är många bollar i luften.
Ett mentorskap som ger trygghet
Relationen mellan Pia och Gunnar är inte bara professionell – den rymmer också omtanke och respekt. Gunnar beskriver Pia som driven, modig och nyfiken. Pia beskriver Gunnar som kunnig, generös och trygg.
– Det känns faktiskt som att han står där småleende i bakgrunden – som en vänlig skyddsängel, redo att fånga upp mig om jag skulle snubbla, säger hon.
Det citatet säger mycket om tonläget i mentorskapet: tillåtande, nyfiket, men med ett tydligt fokus framåt.
Gunnar ser mentorskapet som en möjlighet till ömsesidig utveckling:
– Det är inte bara att ge – man får också reflektera, träna på tajming, och växa tillsammans med adepten. Pia har lärt mig minst lika mycket som jag har lärt henne.
Ett första steg
Nu blickar de framåt mot nya samtal om marknadsföring, kommunikation och hur JORDNÄRAs erbjudanden ska nå rätt målgrupper. Samtidigt fortsätter det långsiktiga arbetet med att forma något beständigt.
Det här är bara början – både för företaget och för mentorskapet. Grunden är lagd, fröna är sådda, och relationen mellan mentor och adept har fått rötter. I nästa del följer vi hur samarbetet utvecklas vidare, hur planen tar form – och hur både företag och självförtroende börjar växa i takt med säsongen.
text och bild: Lisa Carpevi