Caroline Lenner – Orsa Stenhuggeri

Träffa Caroline Lenner

Jag är uppvuxen i Gesunda som är en by utanför Mora med föräldrarna och tre äldre syskon. Min utbildning är som fastighetsmäklare på LTU och jag arbetade som det i Göteborg i tre år och var med och startade ett nytt varumärke. Sen flyttade jag till Stockholm och började jobba som projektledare inom byggbranschen gällande fastighetsförädling. Parallellt med företaget driver jag en resegrupp på Facebook, med ca 15 000 medlemmar, som heter ”Semestra i Sverige”.  

Hur kom det sig att du ville ta över din pappas företag?

I hela mitt liv har jag sagt att jag inte ska ta över pappas stenhuggeri, men när jag åkte hem från Stockholm och skulle renovera mitt fritidshus så tänkte jag hjälpa pappa lite med pappersarbetet på företaget. När jag väl var involverad så började jag se all potential som företaget har och allt det fina med stenbranschen. Sten är ett så hållbart och miljövänligt material och vi är nästan en fossilfri bransch! Jag hade även många idéer och tankar om hur vi kunde utveckla företaget framöver tex att vi behövde digitalisera och effektivisera flera delar av arbetsmomenten, vilket vi gjort mycket av tills idag genom tex det nya ordersystemet och investeringar i nya maskiner och bättre arbetsrutiner. Så när frågan kom gällande vad vi skulle göra när pappa ville gå i pension så kände jag mig peppad på att ge det ett försök, och jag trivs jättebra som egenföretagare! 

Beskriv affärsidéen och branschen

Orsa stenhuggeri tillverkar och hanterar gravstenar till hela södra Dalarna, samt bryter en egen stensort som heter Orsa sandsten som främst sågas till fasadsten.

Ordersystemet är utformat för att hantera processen som speciellt gravstenstillverkare går igenom med kunden och i produktionen för att göra all hantering smidigare och digital.

Systemet har gjort att vi sparat in mycket tid på administration och kundkontakt, men det har även gjort att vi dragit ner pappersanvändandet till låga nivåer jämfört med tidigare. Vi säkrar även affärerna genom att det blir färre misstag mot kund och bättre översikt på allt arbete vi gör och har gjort. 

Vad är de största utmaningarna för dig just nu

Vad gäller Orsa Stenhuggeri är det ibland svårt att vara den som måste fatta alla besluten själv kring verksamheten. Man vet inte om det är ett bra beslut eller inte förrän efter ett tag. 

Och avseende ordersystemet är det att man aldrig känner sig klar och att man kommer på nya lösningar/funktioner hela tiden som skulle kunna förbättra systemet. Men all utveckling kostar pengar så man måste dra gränsen någonstans. 

Har du fått någon form av stöd?

Jag har fått stöd från flera olika organisationer. Till exempel fick vi fin hjälp av Almi med generationsskiftet, och efter det fick jag även en mentor via Almi och en mentor via NyföretagarCentrum. Mentorerna hade olika bakgrund och jag fick fin input och stöd. Nu har jag skaffat en adjungerad styrelseordförande som jag kan bolla mina idéer med. 

Jag fick även hjälp med ordersystemet av Dalarna Science Park (HIT-program) och deras rådgivare Marianne Färlin som är väldigt kunnig inom affärsutveckling och hade många bra idéer. 

Vad är planen framåt med ditt företag/ dina företag?

Jag hoppas på att vi ska kunna växa framöver och fortsätta hålla samma kvalité på produkterna och servicen. 

Vilket/ vilka råd skulle du ge till andra entreprenörer – några särskilda råd till andra kvinnliga entreprenörer?

  • Våga fråga om hjälp!
  • Ta hjälp av organisationerna som finns.
  • Andra företagare kan vara bra bollplank även fast de kanske inte är i samma bransch.
  • Kolla om just din region kan ge företagsstöd för investeringar.