Elise Lindow och Josephine Daly – Raw Strax i Skåne

Träffa Elise Lindow och Josephine Daly från Skåne

En fördel med att driva eget när man är ung är kanske att man är mer benägen att ta risker. Det kan såklart både vara bra och dåligt men jag skulle säga att för vår del har det drivit bolaget framåt. För oss personligen har inte så mycket varit beroende av företaget, iallafall inte i början, vi startade det för att vi tyckte att det var väldigt roligt och inte egentligen med syftet att tjäna pengar för att kunna betala hyra eller liknande och den inställningen förändras såklart desto äldre man blir.

Vilka är ni grundare av Raw Straw (kort om bakgrund, ålder)och hur kom ni på idén att starta företag?

Vi är båda 22 år gamla och kompisar sedan barnsben. Vi kommer från en mindre ort utanför Malmö i Skåne och växte upp några gator ifrån varandra. När det blev dags att börja gymnasiet hamnade vi i samma klass på en skola i Malmö och det var också där Rawstraws resa började. Det 3:e året fick vi möjlighet att läsa kursen ”Ung Företagsamhet” (UF) och redan sommaren före började vi planera och spåna på affärsidéer. Vi hade ideér om allt mellan himmel och jord men en sak var vi säkra på, ska vi starta ett UF-företag så ska det vara en affärsidé som vi tror på. Det slutade med att vi var ett av de sista ”företagen” på kursen att bestämma sin affärsidé.

Berätta kort om ert företag, när det grundandes, affärsidén, ert ”varför”

Rawstraw AB startade som sagt som UF-företag 2018 under vårt sista år i gymnasiet. Vi var 18 år gamla och entusiastiska över att få skapa och driva något eget. Att vi skulle göra något hållbart var självklart men att det skulle bli just sugrör var nog snarare slumpen. Ett framtida förbud mot plastsugrör låg i luften och de då relativt nya papperssugrören var inte särskilt omtyckta av någon. Dessutom hade vi under skoltiden jobbat extra inom restaurangbranschen och fick med egna ögon hur mycket plast och papper som slängs varje dag. När vi satte in oss i frågan om engångsplast och specifikt sugrör blev vi förbryllade av att ingen hade kommit på någon bra lösning på problemet – och bestämde oss för att försöka lösa det själva. Rawstraw säljer naturliga och miljövänlig sugrör av råghalm.

Vilken hjälp fick ni av UF, NyföretagarCentrum (ev andra organisationer) och var det viktigt för er?

All hjälp och stöd vi fått har varit otroligt viktigt och betydelsefullt för oss. Från början handlade det mest om att ha människor som trodde på oss och vår affärsidé, hjälp med att tänka igenom och konkretisera delar av idén och en hel del pitchträning. Den absolut viktigaste hjälpen kom dock när UF året var slut och vi t skulle välja mellan att avsluta resan där eller fortsätta och starta Rawstraw ”på riktigt”. Då var det nämligen dags att utvärdera affärsidéns potential i ”verkligheten” och med parametrar som kanske inte är lika relevanta i UF sammanhanget. Trots att vi lärde oss otroligt mycket under det första året kändes det nog ändå som att vi inte hade någon aning om vad vi gav oss in i. Utan en stark vilja och all den hjälp vi fått från både UF, NyföretagarCentrum och en rad andra företag och organisationer vet vi inte var Rawstraw hade varit idag.

Vilka är de största fördelarna med att starta eget i ung ålder?

En av de största fördelarna med att driva eget är definitivt friheten det innebär. Frihet i form av att kunna testa nya sätt att göra saker, nya strategier och nya idéer. Det är bland det roligaste vi vet att sitta och diskutera en ny marknadsföringsidé, utformning av paket eller kanske nya produkter och sen ha förmånen att ”bara” behöva övertyga varandra innan vi kan sätta vår nya plan i rullning. En fördel med att driva eget när man är ung är kanske att man är mer benägen att ta risker. Det kan såklart både vara bra och dåligt men jag skulle säga att för vår del har det drivit bolaget framåt. För oss personligen har inte så mycket varit beroende av företaget, iallafall inte i början, vi startade det för att vi tyckte att det var väldigt roligt och inte egentligen med syftet att tjäna pengar för att kunna betala hyra eller liknande och den inställningen förändras såklart desto äldre man blir.

Vilka är era största utmaningar just nu? Eller tidigare (tex under covid)?

Vår största utmaning har definitivt varit covid pandemin, vi startade aktiebolag bara några månader innan det bröt ut ordentligt i Sverige och då våra målgrupper främst var restauranger, barer och kafféer blev det en tuff start. De kunder vi hade samlat på oss under UF året eller fått kontakt med under hösten fick plötsligt köpstopp eller stängde. Eftersom ingen visste hur länge pandemin skulle pågå bestämde vi oss för att försöka anpassa oss till situationen vilket resulterade i att vi lanserade våra konsumentförpackningar.

Vilka råd vill ni ge andra unga entreprenörer och de unga som funderar på att starta företag?

Vårt största tips till unga som funderar på att starta företag är att testa! Tro på er själva och tro på er idé! En bra början kan vara att skaffa sig kunskap kring vad det innebär att driva ett företag, läs på och prata med människor. Nästa steg kan vara att konkretisera sin affärsplan, vad ska jag göra, hur ska jag göra det och varför. Sedan skulle vi verkligen uppmana till att ta hjälp av andra, det finns definitivt en massa hjälp och stöttning att få, det kan vi intyga. Men återigen våga testa!