Svante Olsson, ElektroSkutt

Hållbarhetsarbete är a och o, och även om priserna är högre så är det viktigt för oss att tillverkningen sker i Sverige. Det är återvunnen plast i alla produkter och också förpackningar av hållbart material.

”Gräv där du står!” Det gjorde jag och då blev SkuttMedia till. Jag gillade att skapa film och bild och att ta klivet att göra om hobbyn till ett företag har funkat lysande. På ett sätt kom pandemin att vara ett gynnsamt startskott för SkuttMedia. Utöver att skapa film och foto så började jag erbjuda livestream vilket det blev stor efterfrågan på. Något som fortfarande är aktuellt, många vill köra livestream ännu.

Idag har jag en anställd i SkuttMedia och med Lisa så kommer vi att utveckla tjänsterna än mer. Nu erbjuder vi allt från strategi och planering av marknadsföringen, betald annonsering mm.

ElektroSkutt var ett sidospår. Dutts, den första innovationen var en slump. Jag är utbildad elektriker och reflekterade över slöseriet som eldragning ofta innbar plus att det inte såg snyggt ut. Det blev starten sen insåg jag att det finns mängder av saker som kan förenkla för elektrikern samtidigt som det innebär mindre svinn och fram tills nu har fem produkter lanserats, dutts, klicks, blocks och stepps. Innovationer som tagit elmarknaden i Sverige med storm!

Varför ville du starta eget?

Jag har alltid känt att jag ville driva mitt eget företag när jag blev ”vuxen”. När jag var anställd så kände jag mig väldigt begränsad i vad jag ville och kunde åstadkomma, något som ledde till frustration.

Hur har starten varit & vad är fördelarna med att starta eget när man är ung tycker du?

Som SkuttMedia så har det egentligen gått väldigt bra även med Elektroskutt. Jag har kunnat ta in personal som hjälper mig, och efter att ha undersökt möjligheterna så har vi nu ett samarbete med Kriminalvården så att paketering och leverans av dutts och klicks sker på anstalter i Sverige, vilket ger att de interner som sitter där får något meningsfullt att göra under dagen.

Hållbarhetsarbete är a och o, och även om priserna är högre så är det viktigt för oss att tillverkningen sker i Sverige. Det är återvunnen plast i alla produkter och också förpackningar av hållbart material.

För mig har en stor fördel med att starta företag som ung att jag har haft väldigt mycket tid att lägga på företaget. Jag har inte behövt tänka på balans med barn eller liknande. Jag har heller inte haft några stora utgifter privat vilket har varit väldigt viktigt!  Pengarna har gått åt till företagen och i början var det lite svårare att ta ut en marknadsmässig lön. Hade jag hade stora utgifter privat hade det nog inte gått att börja driva företaget på heltid, något som varit väldigt för att kunna lyckas. Det krävs tid och engangemang! 

”Tanken är att det ska bli sju produkter totalt. Och nu när fyra är lanserade så ligger fokus på att expandera utanför gränserna. Vi vill bli ett mer etablerat varumärke i Norden och börja införsäljning i andra delar av Europa.

Hur var det att vara med i mentorprogrammet?

Det var en väldigt lärorikt period då det var i en fas när jag skulle börja ta kontakt med företag. Här dök många frågor upp som jag snabbt kunde bolla med en erfaren person som gjort mig mycket tryggare. För någon som var helt grön var det en sån trygghet att ha någon man kan fråga utan att känna att man ligger till last!

Vi jobbade med allt från vad offerterna ska innehålla för information, till hur man ska agera ute hos kunden. Att våga ta plats, vara rak och tydlig och våga sätta ned foten.

Avslutningsvis, vad har du fått för hjälp under starten och hur har det varit viktigt?
Jag har ingen i familjen som är företagare så att kunna få extra hjälp har varit extra viktigt!  Petra Arlebo  på  NyföretagarCentrum Väst var min första  ”hjälpkontakt”. Det var fantastiskt och rent krasst mycket tack vare henne som jag styrde om från tonfiskimport till att börja göra film som är min hobby. Hon gav mig också en möjlighet att vara med i mentorprogrammet för nya företagare.  

Svantes tips till dig som vill starta eget

  • Sätt dig in i branschen och lär känna den väl!
  • Analysera vad du kan göra bättre – och GENOMFÖR förbättringarna!
  • Träffa så mycket folk som möjligt och tänk långsiktigt. 
  • Skaffa en mentor att bolla sakar som uppstår längst resan! 
  • Var nyfiken, go och glad!

Kolla in hur dutts fungerar här