Kerstin Potter, Karlskrona

”Man lär känna spännande människor med energiska idéer”

 
Kerstin Potter är mentor hos NyföretagarCentrum i Karlskrona sedan några år.
Hon driver sedan 2012 företaget  Visual Metaphors at Work. Kerstin har mer än 30 års erfarenhet av försäljning, marknadsföring och allmän ledning i allt från startups till multinationella företag i Europa och Mellanöstern. Erfarenheter som hennes adepter, under femton år som mentor i olika sammanhang, haft glädje av.

Vad är det bästa med att vara mentor? 

“Man lär känna energiska människor med intressanta idéer. Människor som du lär dig av hela tiden. Själv har jag t ex lärt mig hur jag anpassar min affärserfarenhet till helt andra affärsidéer. Sen är det alltid kul att få prova adepternas nya produkter eller tjänster när det är möjligt, ett alldeles särskilt nöje när det är mat naturligtvis!”

Vad ska man tänka på inför mentorskapet?

“Mentorn ger av sin tid ideellt, något som bör respekteras av adepten. Mentorn, å andra sidan, ska ha i åtanke att hen ska vara en lyssnare mer än en talare. Ställ frågor som leder till utvecklade svar från adepten. Det är viktigt för ämnen spänner från alltifrån marknadsföringsåtgärder till balans mellan arbete och privatliv. 

Själv brukar jag ha i åtanke att även om inte affärsidén är helt ny så är varje person och varje verksamhet, annorlunda och ny.”

Kerstins tips till dig som startar:

“Oavsett hur samhällsläget ser ut, att ta steget att starta eget är ofta ångestfyllt. När du väl tagit steget och börjat så gäller det bara att ignorera den där ångesten och gå vidare. De flesta nya företag kommer behöva pivotera och ändra verksamheten flera gånger.