Elin Zlatkovic

”Man kan säga att jag blev tvungen att starta eget”

I Skövde finner vi Årets Unga Nyföretagare 2020, Elin Zlatkovic. Det var ett år som innebar lite av en helomvändning vad gällde framtidsplaner. Hon bodde då i Skövde med man och två barn, studerade på Komvux och läste upp betyg för att följa drömmen och läsa till förskollärare.

I oktober 2018 köpte hon sin första systemkamera med tanken att fotografera de egna barnen. Hon insåg snabbt att hon ville vara mer kreativ än så. Hon ville skapa med kameran och ett sätt har varit att göra montage genom att photoshoppa bilder.

“Jag inspireras av starka budskap och starka bilder och framförallt då med barn. De är så omedvetna och oskyldiga. Barnen inspirerar mig och driver mig att vara mitt allra bästa. Det finns inget bättre än att se barnens ansiktsuttryck när de ser resultatet av vårt jobb.”

I augusti skapades en bild, Girl power, som fick enormt genomslag i sociala medier, en flicka med boxningshandskar som ska få oss att tänka på Pippi Långstrump. En bild där hon vill ge en känsla av girl power. Bakom bilden fanns en story i sig. Flickans mamma hade med sig ett par gamla boxningshandskar från 50-t till fotograferingen. Kanske kunde de vara bra rekvisita? De hade tillhört flickans morfar.

Gensvaret på bilden är enormt på Instagram och mängder av människor hör av sig och vill köpa ett print. Så många att Elin bestämmer sig för att trycka upp och sälja. Elin använder Instagram som plattform för att marknadsföra sig och på kort tid fick hon runt 18 000 följare.

“Jag tror att jag fick 50 beställningar första minuten de låg ute till försäljning. Det var helt galet.” Vad hon däremot inte tänkt på som kompisen lyfte var rättigheterna kring användning av Pippi Långstrump.

“Det kändes som om världen raserades. Jag har alltid varit rädd för att göra fel, det här var ju verkligen INTE med mening.” Idag finns ett samarbete runt kampanjen “Pippi of today” som pågår till december – 21. Bilden finns nu att köpa även i Astrid Lindgrens Världs webshop. Och det bästa med samarbetet enligt Elin är, att för varje såld plansch går en del av intäkterna till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

Elin driver nu Elinzfotografi och kalendern är fullbokad tack vare alla kundförfrågningar. Tanken var ju aldrig ett eget företag men hon fick släppa allt annat och köra på heltid. Elin säger att det har känts så stort och professionellt att ha ett eget företag. Hon kunde ju inget från start. Men hon säger att hon har fått lära sig på vägen, och det finns ju massor av bra hjäp att få. Malin på NyföretagarCentrum i hennes stad har varit en klippa.

“Det fina med att starta eget är ju att jag är mer flexibel och kan styra själv över min egen tid. Samtidigt är kanske det största problemet att få balans och inte jobba jämt. Inom kort kommer jag ha min egen studio – det ska bli väldigt skönt att kunna gå iväg till jobbet”.

Angående att starta eget så är hennes råd att funderar du på att starta eget – våga satsa! Man vet ju aldrig vad som händer. “Nyss startade jag eget och plötsligt några månader senare lyfts jag som Årets Unga Nyföretagare som förebild”, säger Elin. “Alla har ju kanske dock inte förmånen att börja sälja på stört lite av en slump, utan om du kan börja bygg upp vid sidan av ditt jobb om det funkar bäst för dig.”

Priset Årets Unga Nyföretagare är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum, Fortnox, med stöttning av Citi, via bankens stiftelse Citi Foundation som är samarbetspartner i projektet Ung & Eget.