Amanda Welander, AW DesignStudio

”En stor utmaning har varit att hitta strukturer. Det är många nya moment och saker att hålla reda på, speciellt när man är i uppstart och det börjar rulla på i snabb fart. Jag insåg snabbt att jag kommer få lära mig längs vägen!”

I Falun, Dalarna finner vi Amanda Welander som grundat AW Design Studio. Hon är i grunden inredningsdesigner och är utbildad inom fördjupad färglära.

Vad har du gjort tidigare?
Utöver min utbildning har jag jobbat flera år med företagsinredning på ett större möbelföretag vilket gjort att jag har byggt upp en bred erfarenhet och kunskap inom inrednings- och möbelbranschen.

Varför ville du starta eget?
Jag har alltid varit nyfiken på företagande, inspirerats av företagare omkring mig och har alltid sett företagande som en livsstil som erbjuder både frihet, personlig utveckling, utmaningar och ansvar. 2021 kom jag till en punkt där jag kände att det var läge att säga upp mig och starta mitt företag.

Beskriv affärsidéen och branschen
AW Design Studio är en inredningsbyrå som hjälper företag och privatpersoner att inreda, anpassa och förändra rum och miljöer.
Jag såg en lucka i branschen – det saknades helt enkelt någon att vända sig till för att få hjälp genom hela inredningsprocessen. Det fanns företag som endast gjorde inredningsförslag, färgsättning och liknande tjänster eller företag som enbart sålde möbler. Jag ville kunna erbjuda båda delarna, en tjänst där kunderna får kvalitativ inredningshjälp med konkreta förslag på lösningar och sedan också hjälp att förverkliga, köpa in, leverera och montera. På så sätt blir ett projekt mer hanterbart för kunden eftersom jag finns som kontaktperson eller projektledare från start till mål.
Branschen är bred med ett stort utbud av möbler, leverantörer och tjänster att välja bland. Den är uppdelad mot retail och contract och jag jobbar inom båda.

Vad är de största utmaningarna för dig just nu?
En stor utmaning har varit att hitta strukturer. Det är många nya moment och saker att hålla reda på, speciellt när man är i uppstart och det börjar rulla på i snabb fart.
Jag insåg snabbt att jag kommer få lära mig längs vägen!

Har du fått någon form av stöd under uppstarten?
Jag har fått fantastiskt stöd från många omkring mig, inte minst NyföretagarCentrums rådgivare i Falun/Borlänge. De hjälpte mig mycket i uppstartsprocessen och kunde vägleda mig i många frågor. Via NyföretagarCentrums mentorprogram fick jag en mentor som varit en stor tillgång och som hjälpt mig att hitta verktyg för att jobba fram en bra och hållbar strategi. Utöver NyföretagarCentrum har jag många duktiga företagare omkring mig som stöttar samt en klok sambo som säger åt mig att jobba lagom mycket när jag stressar.

Vad är planen framåt med ditt företag?
Jag vill växa! Men jag vill växa i den takt jag klarar av. Jag hoppas på att vara en självklar aktör som kunder i hela Dalarna vill ta hjälp av och på sikt vill jag nå ut till kunder utanför min region. Om företaget växer enligt min plan kan jag förhoppningsvis anställa en eller flera personer. Det skulle vara himla roligt att ha med sig någon på resan mot nya mål!

Vilka råd skulle du vilja ge till andra entreprenörer?
Våga ta hjälp, var nyfiken, ödmjuk och tro på dina förmågor!
Och, det är okej att inte jobba dygnet runt. Det är till och med alldeles rätt, tror i alla fall jag!