Årets Nyföretagarkommun 2023

Visma och NyföretagarCentrum har idag utsett Danderyd till Årets Nyföretagarkommun 2023!

Danderyds kommun har utsetts till Årets Nyföretagarkommun 2023 av NyföretagarCentrum Sverige och Visma Spcs. 

I sin motivering lyfter juryn särskilt fram Danderyd kommuns insatser för ökat nyföretagande och särskilt kvinnors företagande. Kommunen får nu genom utmärkelsen 100 000 kronor ur Vismafonden för att göra ytterligare insatser för nyföretagandet.

– Med det här priset vill vi lyfta hur viktigt det är att kommuner skapar ett inkluderande företagsklimat som stöttar och inspirerar till entreprenörskap. Detta så att fler som drömmer om att starta eget, oavsett bakgrund, vågar förverkliga sina idéer och utveckla nya företag. I tider som dessa är Sveriges småföretagare livsviktiga för att bidra till och skapa fortsatt tillväxt för samhället, säger Boo Gunnarson, företagsexpert på Visma Spcs.

Av 290 kommuner var det åtta kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2023: Åre, Helsingborg, Knivsta, Älvsbyn, Varberg, Tjörn, Ljusdal och årets vinnare Danderyd.

Juryns motivering:
Årets Nyföretagarkommun är inspirerande i sin tydliga ambition och sitt arbete för att satsa på nyföretagandet och då skapa ett  helt jämställt näringsliv i kommunen. Med imponerande initiativ för att öka nyföretagandet, stärka kvinnors företagande,  intresse hur riskkapital placeras och projekt riktade mot unga entreprenörer görs framåtsyftande insatser. Det illustrerar hur man skapar ett mer inkluderande, hållbart och kraftfullt företagsklimat för framtiden. 

Genom att uppmuntra och stödja människors ambitioner, inte bara som en nödvändighet utan som ett attraktivt karriärval, har kommunen bidragit till en kultur där entreprenörskapet blomstrar. Det är den här typen av helhetstänkande – att kombinera ett gynnsamt företagsklimat med positiva attityder och konkreta åtgärder – som gör att Danderyds kommun är Årets Nyföretagarkommun.

Danderyds kommuns insatser för att stärka nyföretagandet är värt att uppmärksammas och visar vägen, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

2022 utsågs Nyköping till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Nacka 2021, Båstad 2020, Åre 2019, Vellinge 2018, Askersund 2017, Östersund 2016, Ystad 2015, Simrishamn 2014, Uppvidinge 2013, Sigtuna 2012, Vara 2011, Enköping 2010, Åre och Strömstad 2009,  Norrtälje 2008, Gnosjö 2007, Helsingborg 2006 och Strängnäs 2005