I huvudet på en prisad mentor  

Vad innebär det att vara mentor och handlar det bara om att ge när man går in i en mentorsroll? Vi tog chansen att höra vad Årets mentor 2021 Ing-Marie Rundwall har att säga om detta och om sitt engagemang som mentor åt NyföretagarCentrum Skåne Nordväst.  

Ing-Marie inleder vårt samtal med att som svar på frågan om hur länge hon varit mentor, säga att det beror på vad man menar med att vara mentor.   

-För om man menar att jag fått människor att växa och utvecklas och våga omsätta sina tankar till handling, då har jag varit det hela mitt liv. Jag har alltid haft den rollen i bekantskapskretsen. När jag var chef jobbade jag för att få medarbetarna att omsätta sina tankar, drömmar och visioner. Om man däremot menar att vara mentor på det mer formaliserade sättet har jag varit det fem år varav fyra genom NyföretagarCentrum Skåne Nordväst, säger Ing-Marie Rundwall, mentor och konsult i egna bolaget Rundwall Konsult.   

Hur kommer det sig att du blev mentor?  

-Jag tror på företagandet. Jag har varit utbildningsdirektör och då verkade jag mycket för entreprenöriellt lärande. Jag tror mycket på att människor och samhälle mår väl när människor omsätter sina tankar, sitt driv i handlingar. I entreprenörskapet ligger det att du tänker något och så hjälps vi åt att omsätta det. När jag fick frågan om jag ville bli mentor var det jättenaturligt att säga ja. Dels för att jag tror att jag, med lite utmanande frågor och med lite tuggmotstånd, dels mycket påhejande och pepp, kan få människor att våga. Dels tror jag på att vårt samhälle mår väl av fler företagare. Nu har alla jag fått följa varit kvinnor och då blir det en extra krydda att få lov att coacha fram nya kvinnliga företagare, berättar Ing-Marie.   

Vad är det mest intressanta med att vara mentor?  

-En del handlar om att få följa en annan människas tankar, mod, svackor, glädje. Att få vara nära en annan människa som gett sig ut på en utvecklingsresa. Det är nästan så att man själv känner att man sitter med på resan. Det är en oerhörd förmån att få lära känna helt nya branscher som jag inte varit inne i tidigare och att få en förståelse för hur man tänker och driver där. Så att vara mentor är också en egen kompetensutveckling, förtydligar Ing-Marie.  

Finns det några utmaningar?  

-Det finns många utmaningar såklart. Den ena är att lära känna sin adept så att jag vet hur den tänker, vilken fart och vilken drivkraft den har och hur mycket jag kan pressa eller behöver stötta. Som mentor ska jag vara mitt emellan störande och stöttande, så det är en balansgång. Sen tycker jag, i och med att jag själv är företagare, att det är lätt hänt att bli engagerad och jag får ibland akta mig så jag själv inte själv omsätter tanken utan låter adepten komma på den själv, säger Ing-Marie och skrattar.   

Nämn en egenskap som du tror en mentor behöver besitta  

-Absolut etta är nyfikenhet! Är man genuint nyfiken så ställer man precis de där frågorna som man behöver få som nyföretagare. För det är frågorna man måste få, eftersom det är då du som adept ser om dina tankar håller hela vägen. När adepten berättar så kommer de själva fram till om det håller eller inte. Så nyfikenhet med en förmåga att ställa frågorna som gör att man tar adepten och utvecklingsresan ett snäpp till, förtydligar Ing-Marie.  

Vad är det som gör att du utsågs till Årets mentorer?  

-Det är lite svårt men det finns ju en motivering. Om du frågar mig så tror jag att det beror på att jag är en relationsbyggare vilket gör att jag snabbt kan komma in i en relation vilket i sin tur gör att vi kan komma vidare och hålla samtal. Det andra är att jag är nyfiken, eller förveten på skånska, och sedan tror jag kanske att jag vågar utmana en hel del. Jag coachar också chefer som en del i mitt eget företag och jag brukar få höra att väljer man mig så får man coaching med tuggmotstånd. Jag ställer alla frågor, även de man kanske inte skulle ställt, slår Ing-Marie fast.  

Vad kännetecknar en drömadept?  

-Det är någon som vågar. Och som vågar träna sin modmuskel. Det är modet som behövs både för att vända och vrida på frågor och tankar. Det är också modet att våga testa men också att säga att det där trodde jag innan men nu gör jag inte det för nu ser jag att det inte fungerar. Både att pröva och ompröva och faktiskt också inte genomföra. Modet att gå till någon sorts handling. Sedan brukar jag alltid säga att det går lättare för dem som vågar SE. För ibland så önskeser vi och ibland så vaneser vi. Att blunda är ett av de vanligaste synsätten. Så det är när man vågar se: så här ser det ut, jag måste jobba mer eller ändra min företagsidé, marknaden var inte där jag trodde eller önskade som man kommer framåt.   

 Är det något annat du vill lyfta fram kring mentorskap?  

-Det här är ett helt ideellt uppdrag och jag gör det för att det fanns människor när jag startade mitt företag som var guld värda och nu vill jag vara medvandrare till några andra som startar. Det är en oerhörd glädje och jag vill se att fler människor startar företag. Det är fantastiskt rolig och en glädje att få se när det händer. Sedan kan man våndas när adepten har en idé som de lägger ner eller inte har vågat göra det vi kom överens om förra gången. Men de jag har fått följa har faktiskt omsatt sina tankar allihop, summerar Ing-Marie.  

Ing-Maries motivering  

“Ing-Marie har genom ett djupt engagemang, med en rak och ärlig kommunikation och genom att generöst dela med sig av kunskap, erfarenhet och nätverk har hon hjälpt adepten parera de utmaningar som mött henne under uppstarten och funnit nya lösningar. Med positiv energi och glädje har hon varit en fantastisk inspiration som hjälpt adepten utvecklas och växa som person och som företagare.” 

Foto: Mikael M Johansson