Att träna sälj hos dina kunder är värdelöst!

Att sälja sina produkter och tjänster är något många nystartade företagare känner stor osäkerhet kring. Medan andra verkar vara födda med en rejäl säljådra. Men bakom varje framgångsrik säljare ligger många timmars träning och finslipning inför varje kundmöte. Mentorsgruppen fick en gedigen lektion i säljteknik av vår adept Jonas Kihlman som startade sitt företag 2022. Med sig in i bolaget har Jonas över 25 års erfarenhet av försäljning vilket de flesta nyföretagare inte har.

—Startar vi företag har vi mest troligt svart bälte i vår produkt och vi tycker den är bra, vi är passionerade över den. Däremot ska vi ta oss tid att fundera över det faktum att vi måste kunna sälja den här produkten också. Tappar vi den biten spelar det ingen roll hur passionerade vi är. För om inte jag lyckas tala om och övertala min kund att tycka att den är precis lika bra, kommer kunden aldrig att köpa den, förklarar Jonas.

Kom förberedd till kundmötet!
Alla kan lära sig att sälja menar Jonas och hans råd till adepterna var att fundera på att investera i en säljutbildning om man inte kan sälja. Har man inte den ekonomiska möjligheten att köpa utbildningen rekommenderar Jonas istället att man tar hjälp av en vän som arbetar med sälj och spela lite rollspel.

—Be din vän måla upp ett case, träna din pitch och se till att få brutalt ärlig feedback som verkligen ger dig något och får dig att utvecklas. Det kan vara en bra början när man kanske inte har de pengarna som en bra säljutbildning kostar. Men jag vet att man får igen de satsade pengarna. Välj i så fall en bra utbildning som lär ut ett svenskt säljsystem. För alla kan lära sig att sälja, det är en ren träningssak. Men att träna hos dina kunder, det är värdelöst. Däremot kan du förfina och förbättra dig som säljare hos kund, slår Jonas fast.

För 20 år sedan arbetade Jonas och hans bolagskollega Andreas From tillsammans. Olika väger ledde dem till att sluta sina jobb för att starta upp företaget MachineSystems. De levererar förpackningsmaskiner och automationslösningar inom wellpapp, sk ”End of line packaging” vilket innebär att man vid slutet av packlinan ska emballera det som ska skickas kund. Redan vid uppstarten byggde de företaget med tanke på att växa och då kände de båda delägarna att de ville ha allt rätt formulerat. En advokat och en revisor kopplades in i ett tidigt skede för att skriva alla avtal och ordna en bra uppsättning av redovisningen. De såg till att pensionsspara och ta ut lön från dag 1, något som deras revisor rekommenderade och som många missar i starten eftersom man fokuserar på annat.

Behov av ett bollplank
Ett år in på företagsresan tog Jonas kontakt med NyföretagarCentrum, som han redan kände till sedan tidigare då han funderat på att starta annan verksamhet, eftersom de kände att de skulle behöva ett bollplank, en mentor. Det gjorde de eftersom ingen av dem tidigare drivit bolag, båda har sin bakgrund inom sälj och är av uppfattningen att allt kretsar kring sälj.

—Det gör det inte, det finns mycket annat som vi behöver sätta oss in i som vi tidigare sluppit när vi varit anställda på större bolag. Vi kände att vi behövde någon men vi ville inte ha en mentor som jobbat med maskiner utan önskade få någon från en helt annan värld för det är nyttigt med nya infallsvinklar, berättar Jonas.

Tankar kring att driva företag
Det Jonas uppskattar mest med att driva eget företag är de väldigt korta beslutsvägarna. Friheten och att sköta sig själv har han haft i tidigare roller men just att kunna fatta snabba beslut i affärer med kunderna är något han värdesätter högt.

—Vi kan i princip lyfta luren och fatta beslutet direkt eftersom vi bara är två personer i bolaget men ibland kopplar vi in revisorn för goda råd. Vi kan göra vad vi vill, välja vilka datorer vi ska arbeta med osv och det är väldigt skönt. Vi kan bestämma själva men får också ta konsekvenserna av våra beslut, förklarar Jonas och skrattar.

Nackdelen med att driva eget företag är man alltid jobbar, men det gör man också som säljare menar Jonas.

—Det är viktigt att hitta sin balans även som företagare. Jag måste själv hitta var jag laddar batterierna. Om det sedan är att jag laddar dem för att jag jobbar med det jag tycker är riktigt roligt och att det därför blir lite lättare, det är en helt annan sak. Med en dåres envishet hävdar jag att alla behöver något annat än jobbet också. Börjar du identifiera dig med ditt yrke blir det jobbigt den dagen du inte har kvar det längre, avslutar Jonas.

Läs mer om MachineSystems
MachineSystems erbjuder förpackningsautomation i framkant och mer information om dem finns här.