Framtidscoachen ett sätt att nå målen med minimal tidsförlust och energi 

Ofta kommer ordet ensamt upp i samtal med nystartade egenföretagare. Visst kan det vara ensamt att på egen hand starta upp sin verksamhet, man är själv om att ta beslut och ofta finns inte ekonomin för att kunna ta hjälp i början. Vilken tur att det då finns vissa saker som faktiskt är helt kostnadsfria – som ett bollplank i form av en neutral företagscoach och rådgivare via Framtidscoachen! 

I september 2021 gjorde Susanne Brandeby slag i saken och startade upp sitt företag. Susanne har drivit företag tidigare och hade redan ett företagstänk och ett entreprenörsdriv med sig i bagaget. Men ändå kändes det som att “ensam är man inte stark”. Och varför ska man uppfinna hjulet? Efter att ha sökt information landade Susanne, som är självlärd smyckesdesigner, hos NyföretagarCentrum som hon tidigare haft kontakt med under ett event 2019. Hon bokade rådgivning med Ann-Sofie Frey, en av våra rutinerade rådgivare och det visade sig bli en perfekt matchning.  

– Framtidscoachen för mig är ett sätt att nå mina mål med minimal tidsförlust och energi. De som varit med och coachat andra har ju stor erfarenhet kring vad en nystartad företagare behöver ha koll på och guidar oss i rätt riktning, berättar Susanne Brandeby, grundare till Design by Brandeby i Ängelholm. 

I takt med att Susanne känt sig stabilare i sin grundplattform, desto större beslut har hon vågat fatta för att utveckla sitt företag och erbjudande. 

– Jag började med min ateljé hemma men jag var nyfiken på hur folk reagerar på mina designer, vad tänker de, vad är det de söker. Det är svårt att nå hemifrån även om man startar en webbutik. Så i februari tog jag beslutet att börja leta lokal i Ängelholm och det fanns en passande vid Nya torg. 

3 i 1 
Susannes butik rymmer utöver verkstad även ett showroom och tanken är att business to business-kunder ska kunna komma hit och se ut sin kollektion. 

– Jag tror man behöver tänka på sig själv och jag vill ha många möjligheter öppna för att undvika att behöva stänga ner om något händer i omvärlden som påverkar min verksamhet, förklarar Susanne. 

Kostnadsfri coaching med fokus på affärsorientering  
Vid tre tillfällen har Susanne träffat Ann-Sofie Frey, rådgivare och Framtidscoach. 

– Det jag kände med Susanne direkt var hennes högre ambitioner, visionen om att hitta nya säljkanaler och att skaffa extern tillverkning för att kunna erbjuda olika sortiment i olika prisklasser, berättar Ann-Sofie Frey, rådgivare på Framtidscoachen. 

– Ann-Sofie har gjort en tydlig utfrågning och jag har varit rätt bra på att sväva ut men när jag inte svarat exakt på det hon frågat om har hon lotsat in mig på rätt spår och ställt frågan igen. Det har varit jättebra och utifrån det har vi jobbat till nästa nivå. Det har tvingat mig att tänka efter ordentligt. Det är lätt att ha en tanke eller en idé och plan i huvudet men när man sitter och pratar med någon annan så blir det verkligt och man funderar igenom det igen. Det är ett riktigt bra bollplank, säger Susanne entusiastiskt. 

Susanne pratar om hur viktigt det är med en tydlig coach men också att man känner att man får ett utbyte. Hon intygar att Ann-Sofie lyckas bra i sitt uppdrag som coach. 

– Det handlar inte om att jag har en massa idéer som jag ska påföra utan jag ska få den jag coachar att sätta igång med saker som den vill. Susanne har redan ett affärsorienterat sätt att tänka, hon har valt sin målgrupp och prisnivå för sina unika egendesignade kvalitetssmycken men annars är det ofta mitt jobb att få igång de processerna. Vi ringar in vad det är du vill göra, vart vill du gå och att tänka små mål för att gå åt det hållet. Det behöver jag ibland hjälpa till med för att man ska hitta rätt, säger Ann-Sofie.  

– Ann-Sofie har bekräftat att jag är på rätt håll, att jag tänker rätt och att jag ibland får en liten knuff i form av frågor som: har du tänkt på detta, vad tror du om det här osv. Ibland öppnar hon de där jobbiga dörrarna och ställer frågorna som behövs för att tydliggöra saker och ting. Att få ha en Framtidscoach som verkligen backar och stöttar en och när allt klickar och funkar, det finns inte mycket som slår det, säger Susanne. 

Att coachingen utförs av en neutral och kostnadsfri coach innebär att ev oro över att rådgivningstimmarna springer iväg och kostar pengar kan läggas åt sidan. 

– Jag är inte ute efter någon ekonomisk vinning utan jag vill bara att det ska gå bra för de företagare jag coachar. Vi kan ta vår tid och göra något bra av den och den jag coachar kan känna sig trygg med det, sammanfattar Ann-Sofie. 

Vägen framåt 
Vi pratar om mål och delmål på Susannes resa. Målbilden finns där och varje sålt smycke tar henne framåt på den utstakade vägen mot att se sina egna smycken i en glasmonter hos andra guldsmedsbutiker.  

– Susanne har tydliga mål och visioner. Börjar man staka ut stegen så smått i den riktningen och att man medvetet tar de stegen så som Susanne gör, då går man på rätt håll. Istället för att omständigheterna får styra, säger Ann-Sofie. 

Susanne har även ett annat lite mjukare mål. 

– Jag vill fortsätt att utvecklas som designer och människa, jag vill aldrig sluta lära mig nytt. Eller sluta ta input. Och så vill jag fortsätta att vara ödmjuk, säger Susanne blygsamt. 

– De företagare som lyckas riktigt bra har en ödmjuk inställning till att ta till sig saker, fyller Ann-Sofie snabbt i.  

Susanne lyssnar gärna på sina kunder och vill förstå deras behov. Återkoppling, som i ett fall till och med genererade en helt ny design. 

– Det är det som är grejen, att man som företagare är väldigt öppen i sinnet, att man lyssnar och inte bara omger sig med ja-sägare. Man vill ha lite mothugg och ifrågasättande så att man kan borra i sitt erbjudande. Det är det som coachingen mycket handlar om. Jag sitter inte bara och gullar, lägger Ann-Sofie till och båda skrattar. 

Nytt möte för nästa coachingtillfälle är redan bokat och förutom coachingen ska Susanne även delta som adept i NyföretagarCentrums mentorsprogram som startar upp i september. 

– Jag behåller gärna Ann-Sofie som coach! Det är få förunnat att få känna att det finns en sådan kemi och att hon dessutom kan plocka fram mina bättre sidor, avslutar Susanne. 

Rådgivare Ann-Sofie Frey på besök i butiken i Ängelholm och med ett av Susannes smycken runt halsen.

På Susannes hemsida kan du som inte har möjlighet att besöka butiken i Ängelholm kika in. På bilden ovan ser du Susannes coach Ann-Sofie Frey på besök i butiken med ett av Susannes smycken runt halsen.