Sportis

Zoran Jankovic och Patrik Stålhammar tycker om att röra på sig, att träna och må bra. De har förmågan att smitta andra med sina tankar och idéer. Förutsättningen för en verksamhet med fokus på just hälsa och träning för barn var med andra ord god. De gjorde slag i saken och startade eget.

Tillsammans startade de Sportis. En öppen fritidsverksamhet för barn i åldrarna 10-13 år. Fokus ligger på att främja barnens kreativitet genom meningsfulla aktiviteter utifrån deras egna önskemål och förutsättningar och behov. Sportis handlar om glädje och att lyssna på vad barnen själva vill göra.

Sportis pedagoger fungerar som inspiratörer och har hittat många uppskattade aktiviteter som skapar en meningsfull fritid och rekreation.

Aktiviteter som även främjar barnens utveckling och som är ett väldigt uppskattat komplement till skolan. Vi låter Patrik och Zoran svara på några frågor om hur Sportis utvecklats.

När ni ser tillbaka på Sportis under uppstartstiden, vad var det roligaste och det svåraste?

– Det har varit många nya lärdomar. Vi har i vår företagsidé omvandlat ett intresse som legat oss varmt om hjärtat. Att få omsätta vårt intresse till en sysselsättning är fantastiskt. Allt som handlar om ekonomi har nog varit det som varit ”mest nytt” och kanske mest utmanande.

Bland det roligaste är definitivt alla nya möten, kontaktytor och relationer som byggts och som fortsätter att förgylla våra liv på olika sätt.

Hur upplever ni hjälpen ni fått av NyföretagarCentrum i Linköping?

– De har varit ett mycket bra stöd. Självklart bör mentorskapet nämnas men också alla föreläsningar samt träffarna med ekonomikonsulter.

Det har också varit värdefullt med alla möten där vi träffat andra människor som också varit i uppstartsläge.

Skulle ni rekommendera NyföretagarCentrum till andra?

– Absolut skulle vi det. Deras upplägg med samtal, support och möten är en fantastisk möjlighet. Den bank av kompetens inom så många plan som du som nyföretagare kan få ta del av, det är ett kanonbra erbjudande.

Vad kommer ni att hitta på härnäst med Sportis?

– Vi behöver fortsätta förvalta, etablera och utveckla våra verksamheter. Men, vi tittar också på ett par nya verksamheter som eventuellt skulle kunna startas upp under hösten 2021, och då även utanför Linköpings kommun.

Vilka aktiviteter är mest populära hos barnen?

– Vår ”playzone i idrottshall” brukar många gilla. En aktivitet där många olika planer och aktiviteter dukas upp och där du kan fritt välja vad du vill göra. Det kan vara innebandy, badminton, parkour, bordtennis och fotboll som pågår samtidigt. Någon gång per läsår brukar vi ha tårtbakartävling, dessa dagar brukar vi har många besökare på plats. Vi arrangerar också kvällsaktivitet på våra Sportis en gång per termin, det brukar vara en av årets höjdpunkter.

Text : Johan Åhlund