Serge – Att driva eget bageri i Linköping

För dig som bor i Linköping och tycker om nybakat bröd och franska bakverk är kanske Serge Le Normand ett bekant ansikte. Han hade en dröm att driva eget och driver sedan några år Bageri Normandie, ett genuint hantverksbageri och café inspirerat av den franska bageritraditionen, mitt i Linköping.

Bageri Normandie är en liten oas mitt i Linköping. Där gästerna kan sitta ned, njuta av en croissant och känna doften av nybakat bröd. Samtidigt som de kan se Serge och hans kollegor baka éclairs och andra delikatesser några meter bort.

Från polis till bagare med eget bageri

Serge kommer ursprungligen från Bretagne och har tidigare jobbat som polis i Paris, men flyttade till Linköping 2010 efter att ha träffat kärleken Sara hemma i Paris. På plats i Sverige bestämde sig Serge efter några år i Stockholm att sadla om.

Han flyttade till Linköping, utbildade sig till bagare och jobbade på olika bagerier, samtidigt som han drömde om att starta ett eget bageri. Men att starta företag i ett nytt land kräver vissa kunskaper, och det var därför som Serge kontaktade oss på Nyföretagarcentrum.

Slipad affärsplan och tydlig affärsidé gav grönt ljus att driva eget

Faktum är att Serge hade en bra affärsplan och en tydlig affärsidé när han vände sig till oss för rådgivning. Tanken med ett franskt bageri kändes rätt och han slipade succesivt på sitt koncept under uppstarten. Gedigen yrkeserfarenhet fanns, och detta i kombination med driv och en genomarbetad budget gjorde att han; när en ledig lokal dök upp kunde öppna Bageri Normandie.

Haft stor hjälp av Ny­fö­re­ta­gar­cent­rums rådgivare

Jag har haft mycket hjälp av Nyföretagarcentrum och har haft en jättebra rådgivare. Det har varit väldigt bra att ha någon utomstående att få feedback av. Någon att träffas fysiskt, som kan se om ens idéer och affärsplan är bra, och som kan hjälpa en i rätt riktning om det skulle behövas. Jag har arbetat som bagare i sju år nu, och för att bli riktigt bra är det viktigt att samla på sig erfarenheter från flera olika bagerier. Jag trivs väldigt bra som företagare! På fredagarna kör jag cykel-leveranser till mina kunder vilket är mycket uppskattat.

Serge valde att driva eget bageri mitt i Linköping
Fokus, med arbetsglädje och yrkesstolthet. Med ett leende på läpparna…

Serge i sitt esse, med degen i högsta hugg..

Prisad som Årets Ny­fö­re­ta­ga­re i Linköping 2023

I slutet av 2023 fick Serge en fin kvittens på sitt hårda arbete. Han belönades med priset Årets Nyföretagare i Linköping. Med följande motivering: Årets Nyföretagare i Linköping är både modig och morgonpigg och har, i en bransch med hård konkurrens byggt upp en populär verksamhet, med ett unikt koncept. Dit många kunder söker sig för att ta del av franska delikatesser och kvalitetstid i en väldoftande miljö.

Text & Foto : Johan Åhlund