Main Event i Mjölby

Det här är Andreas Velta som driver Main Event i Galleria Kvarnen, mitt i Mjölby. Vi träffas i det 1700m2 stora eventcentrat för ett snack om företagande, vikten av genuin research, och ett starkt koncept. Andreas ger även några konkreta tips till dig som funderar på att ta steget till eget.

Den initiala responsen från vänner hemma i Örebro när Andreas berättade om idén om Main Event i Mjölby var snabb och tydlig.

– Är du dum i huvudet?

Dessa ord blev extra motivation, för Andreas tog istället i ända från tårna. Med mat, dryck, bowling, minigolf, skyttesimulator och shuffleboard.

”Att gräva ner sig är inte min grej”

Andreas, hur resonerade du och varför just i Mjölby?

-Jag tror stenhårt på affärsidén att leverera mat, service och event med kärlek. Där vårt mål är att överträffa varje gästs förväntan, i en fräsch och moden miljö.

Konceptet passar väldigt bra i lite mindre städer och inte minst i Mjölby. Som är en stad som SKA ha ett levande centrum.

Hur har responsen varit från kommunen och Mjölbyborna?

-Kommunen har alltid varit närvarande och hjälpt oss och jag har även fått en goda råd om vilka man bör träffa i Mjölby av Helena Nyberg på Växtkraft Mjölby, skapa snabbt ett brett nätverk om man vill lyckas i en ny stad.  

Det känns som om staden andas framgång. Mjölbyborna är nyfikna, glada och trevliga och vi har flera lokala samarbeten. Till exempel med Ebba på Nyfiket samt med Centralbryggeriet i Linköping.

Har besökarna hittat till er än då?

-Jag hade aldrig trott att helgerna skulle bli så bra. Fredagarna och lördagarna är oftast fullsatta, och våra besökare är här länge.

Faktum är att vi har stammisar som åker från andra städer för att ha roligt hos oss vilket är fantastiskt.

Har det dykt upp några över­rask­ning­ar i Mjölby som du inte varit med om förr?

-Min största överraskning var att jag får så mycket positiv feedback från mina äldre gäster att de uppskattar att kunna gå ut och roa sig på Main Event där alla åldrar finns representerade. Gästerna är mellan 5 till 95 här.

Har du några bra tips till andra som funderar på att starta eget?

-Gör din hemläxa. Läs på rejält och var noggrann. Var rör sig dina gäster/kunder? När är det bra trafik utanför din enhet? Var måste du synas för att locka fler gäster/kunder?

-Var öppen för att ge dina kunder det de vill ha! Jag ändrade mat och dryckesmenyn hos oss flera gånger under de första sex månaderna.

-Skaffa kunskaper om din bransch och din målgrupp. Studsa din affärsidé med andra och hitta och lyft fram det som gör dig och ditt företag unikt. Det är otroligt viktigt att din affärsidé fungerar där du verkar.

-Sedan måste man vara beredd att jobba ofta och mycket. Inte minst om man som jag planerar att starta upp konceptet i flera städer. Jag är på Main Event varje dag och är hela tiden ute i restaurangen. Jag sitter aldrig inne på kontoret. På så sätt ser jag hur saker och ting fungerar, och får även chansen att prata med mina kunder vilket aldrig är fel.

-Bästa tipset är nog ändå Plan the Work and Work the Plan. Var lyhörd och skapa genuina kontakter med dina gäster och övriga företagare i din närhet.

-Jag har varit i branschen i 37 år, och trots detta lär jag mig nya saker varje dag. På den vägen är det. Lycka till med ditt företagande!

Text och foto : Johan Åhlund