Kollberg & Karlsson

Kollberg & Karlsson är en reklambyrå mitt i Norrköping som drivs av Marcus Kollberg och Pelle Karlsson. Båda har gedigen branscherfarenhet och har jobbat tillsammans med just reklam i mer än 15 år.

De brinner för goda kundrelationer, älskar film, form och marknadsföring. Vi bad dem att berätta lite om livet som företagare samt skaka fram några tips till dig som funderar på att starta eget.

Okej killar hur kom det sig att ni tog steget till eget?

– Vi hade funderat en längre tid och borde kanske tagit steget tidigare. Men allt har sin tid och tillfället kändes självklart när vår tidigare arbetsgivare valde att flytta vår avdelning till annan ort.

– Efter 15 år tillsammans på samma avdelning kände vi oss rätt säkra på vilket erbjudande vi kunde erbjuda på marknaden.

– Vi kan reklambranschen, har åsikter om den och kan på så sätt vinkla vår affärsidé och vårt erbjudan-de på ett i branschen kanske nytt och smart sätt, så kunden får ut mest av sina investerade pengar.

– Nu knappt tre år senare har vi många kunder, både stora och små och vi har även vågat anställa ny personal för att kunna utveckla byrån ytterligare.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Det är klart att det ger en tillfredsställelse att tjäna sina egna pengar, men det bästa har varit att lära sig väldigt mycket och att få träffa så många begåvade människor inom alla områden. Det är både lärorikt och utmanande samt kräver mycket jobb, men det är det värt. Vi startade ju inte eget för att få vara lediga.

Vad har varit krångligt?

– Inget är direkt krångligt! Det är ju du själv som bestämmer om saker ska vara krångliga eller inte. Om man bestämmer sig för att något är krångligt, så blir det ju så.

– Lös uppgiften och gå vidare! Oavsett om det handlar om att fylla i ett papper eller registrera något hos någon myndighet.

Vad vet ni nu som ni önskade ni vetat innan ni startade?

– Egentligen inget, vi var övertygade om vad vi skulle göra och hur vi skulle göra det. Nu hade vi tur att vi fick reda på att vi kunde få hjälp av NyföretagarCentrum via en starta-eget-kurs som vi gick. Hade vi inte gått den kursen vet jag inte om vi hade haft koll på att man kunde få hjälp av dem.

Berätta lite om hjälpen ni fick

– Vi fick väldigt bra och fin hjälp. Framför allt med affärsplanen, men med mycket annat också.

– Vi kunde bolla både affärsidé och budget, och fick bra input om hur vi skulle tänka för att kunna starta upp företaget på bästa sätt. Det är mycket som ska fixas med när man startar upp ett företag. Dels en bra affärsidé men det finns även en hel del administrativa saker som inte är så lätt att förstå.

– Där var NyföretagarCentrum bra på att snabbt ge oss de svar vi behövde så att vi inte tappade tempo. Vi var väldigt sugna på att komma igång snabbt och då är det väldigt skönt att ha någon att fråga om saker. Någon som har stor erfarenhet av Start-Ups. Vi kan starkt rekommendera att ta kontakt med dem tidigt i processen.

Kan ni ge några bra tips till någon som funderar på att starta eget?

– Var inte rädd och testa. Saker kan bli fel eller kan kännas krångliga, men ta hjälp, våga fråga och bestäm dig för att det löser sig och att det inte är så krångligt egentligen. Skaffa en digital kalender och skriv upp allt så du har koll. Men framför allt, sitt inte där och tänk för mycket. Fila inte på din affärsidé för länge. Våga ta steget nu och att det är fullt möjligt att ändra saker efter hand. Det viktigaste är att börja och få hjulet att börja rulla. Det ena leder ofta till det andra, du utvecklas på alla plan och resan dit är det roliga.

Busiga frågor : Johan Åhlund – Kreativa svar : Marcus Kollberg och Pelle Karlsson : Bild – Kollberg & Karlsson