Klingbergs Förlag

Norrköpingsbon Peter Kristensson har många strängar på sin lyra. Några av dessa har han rullat ihop och stoppat in i sitt företag Klingsbergs Förlag AB. Förlaget där Peter ger ut sina egna historieböcker, huserar även Nättidningen Svensk Historia, sajten Norrköpings historia samt Peters populära stads- och deckarvandringar.

Fans av välskrivna historietexter har säkert hittat Peters nättidning. Där han odlar och sprider sina djupa historiekunskaper till sina lite drygt 18 000 läsare. Tempot är högt och sidan uppdateras 6 till 7 gånger i veckan.

Peter, hur kom det sig att du började med det här?

– Jag har jobbat som journalist i många år på Sveriges Radio och har ett stort historieintresse. För några år sedan skrev jag boken Norrköpings gatunamn och den följdes upp med Norrköpings kvartersnamn, som gavs ut på mitt eget förlag. Böckerna säljer jag dels direkt genom hemsidan, dels genom bokhandlarna.

Populära stads- och deckarvandringar

Stadsvandringarna är också populära och uppskattade, bara under sommarmånaderna 2021 är ett trettiotal vandringar planerade. De flesta är fokuserade på Norrköpings historia, samt stadens gatunamn. Faktum är att när vi besöker Peter i sitt arbetsrum och bibliotek peppar han för nästa dags premiärtur på den helt nya stadsvandringen om Norrköpings medeltida historia. 

Något som också är mycket populärt är Peters deckarvandringar, som handlar om Emelie Schepps böcker. Första året deltog närmare 1 200 personer som var nyfikna och ville veta mer om miljöerna som åklagare Jana Berzelius rör sig i, med Peter som guide.

Peter, du har också fått lite hjälp av NyföretagarCentrum?

– Ja, min första kontakt med NFC var när jag deltog i en kurs om att starta aktiebolag. Jag har tidigare haft en enskild firma, så att ombilda firman till ett AB kändes som ett bra drag. Det är bra att kunna få hjälp med specifika frågor. Jag har även deltagit i en informationsträff som NyföretagarCentrum höll i där Skatteverket informerade delägare i mindre aktiebolag.

Du är även skicklig på sociala medier, hur använder du dessa som företagare?

– Förlaget finns sedan länge på Instagram, Twitter och Facebook. Jag publicerar oftast en artikel om dagen och det är ett bra sätt att både marknadsföra mitt företag och hitta nya kunder.

Vad är då det bästa med att vara egenföretagare?

– Det bästa är att man kan göra precis vad man vill, på det sätt som man själv bestämmer. Att kunna skriva och ge ut böcker är något jag trivs bra med. Detta i kombination med nättidningen, mina stads- och deckarvandringar samt mitt månatliga skrivande om historia i Folkbladet gör att jag trivs med tillvaron, avslutar Peter.

Text & Foto : Johan Åhlund