Joakim valde att starta eget som fotograf

Åtvidaberg myllrar av både små och stora företag, och som många lite mindre orter tenderar företagarna där att samarbeta och hjälpa varandra. Flera av Åtvidabergs företag, men även företag runt om i länet har den senaste tiden varit i behov av film och foto, och det är då som Joakim Ax kommer in i bilden.

Joakim driver företaget I Make Movies Now, där han fotar, filmar och skapar bild och video till både privatpersoner och företag.

Joakim ville starta eget som fotograf och jobbar med rörlig bild, drönarfoto och klassiskt foto

Kunderna behöver ofta hjälp med att visualisera sina företagspresentationer i videoformat. De vill ofta väldigt gärna ha drönarfilmer, fina personalbilder eller video- och bilder till sina digitala kanaler.

Här kommer Joakims estetiska och kreativa ådra bra tillhands. Detta då kunderna mer än gärna berättar om sina visioner, för att sedan låta Joakim visualisera detta åt dem.

Förutom att jobba med foto- och video har han även satsat på, och utbildat sig till 3D-visualiserare med fokus på inredning och arkitektur.

Hur som helst, Joakim är en av många nyföretagare som vi varit med och hjälpt under uppstarten.

Liksom många av våra andra nyföretagare har han sin läxa ordentligt och jobbat hårt under hela processen. Han har gått på rådgivning, deltagit i flera seminarier och event, gjort sin affärsplan och dessutom gått vår populära starta eget-utbildning. Dessa steg skapar en trygghet och en väldigt bra grund att stå på, och bidrar till såväl mod, självförtroende och ett hållbart företagande över tid.

Hallå Joakim, vad är det du gör i ditt företag?

-Jag är foto, film och drönarfotograf och erbjuder professionell video och foto till en mängd kunder. Både företag och privatpersoner, och jag trivs verkligen i rollen som företagare.

Vad är det bästa med att jobba som egen­fö­re­ta­ga­re?

-Det bästa med att jobba som egenföretagare är att få full kontroll och konsekvens för hur du använder din tid.

Var får du din inspiration från?

Som många andra finner jag min inspiration på kreativa plattformar som: Youtube och Instagram. Med en eftersträvan att själv kunna producera film eller fota något; som i sin tur inspirerar nästa person.

Vilka pro­gram­va­ror jobbar du i?

-När jag jobbar med filmvideos så arbetar jag i Da Vinci Resolve. När jag jobbar med foton så arbetar jag i Adobe Photoshop.

Vad är nästa steg för I Make Movies Now?

-Nästa steg är att nå ut utanför Östergötlands gränser. Jag vill kunna bidra till en större kundskara och på så sätt utveckla mitt kundnätverk.

Vad behövde du hjälp med under uppstarten?

-Jag behövde hjälp med hur jag skulle gå till väga för att utveckla mig och mitt företag. Vilket var nästa logiska steg att ta. Starta eget-utbildningen var för mig den mest givande. Jag fick chansen att prata med andra egenföretagare som alla hade olika erfarenheter, platser och yrken.

Jag fick dessutom vägledning i hur man lägger upp en affärsplan och budget. Faktum är att innan kursen var allting bara tankar och idéer. Men när man väl sätter det på papper och räknar ut hur man ska bygga sin framtida karriär är det steg ett till att faktiskt bli verklighet.

Text: Johan Åhlund – Foto: Joakim Ax