Franziska är läkaren som valde att starta eget företag

Franziska är en av många duktiga nyföretagare som innan hon startade upp sin verksamhet vände sig till oss på Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland för rådgivning. Franziska är nämligen specialistläkare inom öron-, näsa- och hals. Under slutet av 2023 tog hon över; och började driva Öron-Näsa-Hals Specialistklinik Linköping ett stenkast från Trädgårdstorget.

Att ta över en klinik kräver vissa för­kun­ska­per

Att starta eget företag och sedan ta över en befintlig klinik kräver dock rejält med förarbete. Det är en hel del saker att tänka på innan man kan börja ta emot patienter.

Utöver de klassiska ämnen som val av bolagsform, affärsplan, budget och annat behöver man även sätta sig in i en mängd saker. Inte minst inom juridik, avtal, sekretess och liknande.

Vi hjälper andra att starta eget företag

Franziska behövde med andra ord svar på en del knepiga frågor. Därför kontaktade hon oss på Nyföretagarcentrum för rådgivning.

-En kompis tipsade mig att kontakta Nyföretagarcentrum, och jag kom där i kontakt med Karin Wetterstrand på Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland. Karin är rådgivare och har varit ett jättestort stöd. Jag fick hjälp under hela uppstartsprocessen. Med allt från affärsplan till hur man hanterar olika typer av avtal samt information om olika personalfrågor. Jag fick bra svar, utökade mitt kontaktnät och kunde sedan genomföra min dröm. Att ta över en befintlig klinik och forma den till min egen tillsammans med min personal!

Efter att ha läst på, och jobbat stenhårt med såväl affärsidé, affärsplan, lokal och vår checklista kunde hon i början av november bjuda in sina vänner till sin efterlängtade invigning.

Karin Wetterstrand och Nyföretagarcentrum hjälpte Franziska till höger att starta eget företag
Nyföretagarcentrums rådgivare Karin Wetterstrand till vänster och Franziska på plats i kliniken.

Egen klinik i fantastiska lokaler

Franziskas klinik ligger i en fantastisk paradvåning i ett lite drygt 100 år gammalt hus. Mitt i centrala Linköping. Där patienterna kan varva ner i de sköna sofforna, njuta av eleganta tavlor samt kika på de tjusiga takmålningarna. Innan de tas om hand av Franziska och hennes team. Och patienterna kommer, då kliniken har ett samverkansavtal med Region Östergötland.

Text & Foto : Johan Åhlund