Kom hellre till oss för tidigt än för sent!

I ett rum med utsikt över Öresund på våning 5 i Prismahuset i Oceanhamnen träffar vi fyra av delägarna på Wesslau Söderkvist Advokatbyrå – WSA, för att prata om varför de valt att engagera sig som partner till NyföretagarCentrum och varför det är viktigt att ha ordning och reda även som nystartat bolag.

WSA är en fullservicebyrå inom affärsjuridik med ca 100 medarbetare runt om i Sverige. WSA finns förutom i Helsingborg på flera ställen i Sverige och kombinerar därför lokal närvaro med ett rikstäckande nätverk av specialister. Som klient hos NyföretagarCentrum Skåne Nordväst eller Framtidscoachen bjuds du på 15 minuters kostnadsfri rådgivning av WSA vid ett tillfälle. Du hittar erbjudandet längst ner i artikeln.

Vad är det som har gjort att ni har valt att engagera er i NyföretagarCentrum?

-För oss är det viktigt med ett samhällsengagemang och att vi blir synliga. Vi kan göra mycket nytta för de här småföretagen som behöver information inom vårt område. Jag arbetar en del med avtalsskrivningar men mest med arbetsrätt. Det är många lokala företag som inte har någon egen HR-resurs utan ekonomichef eller VD sitter med arbetsrätten. När det går snett eller blir tvister med facket finns jag som ett bollplank men jag kan även hjälpa till med att upprätta anställningsavtal när det är dags att anställa den första medarbetaren, säger Jessica Stålhammar, advokat och delägare.

Varje advokat på Helsingborgskontoret har sina specialområden inom affärsjuridiken men jobbar även generellt med allmän affärsjuridik som bolagen behöver på olika sätt. I de fall ett uppdrag kräver specialkompetens inom ett rättsområde som advokaterna på Helsingborgs kontoret inte arbetar med vänder man sig till experter på något av de andra kontoren, vilket alltid ger klienterna tillgång till rätt kompetens vid varje tillfälle.

Petra Loodberg och Eva Müller Hansen, båda advokater och delägare, arbetar med konkurser som konkursförvaltare men dessutom mycket med kommersiell avtalsrätt och bolagsrättsliga frågor. Även företagsförvärv är något du kan få hjälp med av WSA och de kan agera bolagsjurist utan att sitta på bolaget.

Peter Thörnwall, advokat och delägare, och den som varit längst i firman av de fyra, arbetar också mycket med avtals-och bolagsrättsliga frågor och är även han konkursförvaltare och dessutom rekonstruktör i de fall man faktiskt kan rädda företaget undan konkurs.

Vi återkommer till WSAs önskan att bidra till näringslivet genom partnerskapet med NyföretagarCentrum.

-Vi brukar säga att kom hellre för tidigt än för sent till oss om du behöver hjälp med något, och då är det perfekt att vi når ut genom NyföretagarCentrum. Det behöver inte bli så dyrt om du kommer till oss i tid, säger Petra. Och så slipper du se oss i den andra rollen som konkursförvaltare, inflikar Peter.

-I och med att vi verkar och lever i det här samhället, i den här regionen, vill vi vara med och hjälpa till där vi kan, och här tycker vi att det är ett gyllene tillfälle att göra det. Vi delar engagemanget för nya, drivna människor som vill något och vi tycker det är kul att hjälpa till. Och hjälpen behövs, för det är mycket man måste ha kontroll på när man startar bolag, berättar Eva.

Just därför erbjuder WSA dig som är nystartad företagare, eller som varit i gång ett tag med bolaget och kanske växer, 15 minuters kostnadsfri inledande och generell rådgivning för att komma fram till vilka behov som finns hos dig.

-Det kan handla om vilket som helst av våra expertområden men till exempel är bolagsrätt väldigt centralt när man kickar igång en verksamhet. Att sätta upp styrelsen, aktieägarbrev, olika ansvarsfrågor, kapitalbrist och när man börjar nyanställa poppar ju arbetsrätten upp, man kanske ska skriva avtal. Vi vill ju inte att nyföretagarna ska hamna i konkursfalangen. Där kan vi hjälpa till och förebygga obestånd, berättar Jessica.

-Vi har ju i vår värld av obestånd sett väldigt många som det inte har gått så bra för. Och det har vi ju givetvis med oss i den andra världen också och kan bidra mycket kring hur man inte ska göra, förtydligar Peter.

Vad tycker ni NyföretagarCentrum tillför det lokala näringslivet?

-Det är ju otroligt viktigt just det här att informationsplattformen finns för de som startar bolag. För det är det vi ofta ser, att det finns en brist i informationen kring vad som faktiskt behövs som gör att företagen då inte klarar sig hela vägen. Det är jättetrist för det finns många superfina idéer som kanske borde haft en annan framtid, men där den här bristen på information och kunskapen kring vad som faktiskt krävs saknas. Då spelar det ingen roll hur bra idé man har för det går ändå inte hela vägen. Där är ni säkerligen en fantastisk sparringpartner för de här nya bolagen att manövrera i den här djungeln som det faktiskt är och att knyta kontakter kan jag också tänka att ni bidrar med för deras del, menar Eva.

-Jag gissar att ni har ett större spektrum än vi har. Vi kan hjälpa till med våra delar men det vi också ofta upplever med företag som har problem, är att de har en bra idé, men sedan kommer allting som kan vara bekymmersamt men som inte borde vara så svårt egentligen. Allt ifrån olika tillståndsfrågor, bygglov, livsmedel. Plötsligt springer man rakt in i väggen och har ingen aning om vad man ska göra. Och just där är kanske inte vi rätt, men där behöver man väldigt enkel hjälp i början och det tror jag många saknar. Man har sin idé, nu ska vi starta upp och så kör man men det är fler problem än man tänker sig. Där kan ni vara en part som hjälper dem att undvika första smällen, säger Peter.

Varför är det viktigt för er på WSA att det finns ett vitalt näringsliv?

-Att det startas nya företag är viktigt för alla i Sverige såklart och det är viktigt med det fokuset, vi behöver nystartade bolag, att näringslivet blomstrar och att det är en bra kontakt via staden och näringslivet, menar Jessica.

-Det är klart att det är jätteviktigt för vår verksamhet också naturligtvis. Vi är ju en affärsjuridisk byrå och det är den tjänsten vi säljer till våra klienter, så ju fler företag som startas upp desto bättre för oss också, fyller Eva i.

Men historiskt sett är det inte de allra mest nystartade företagen som kommer till WSA eller till advokatbyråer överlag.

-Oftast är inte vår potentiella klient den absolut nystartade. Det är väl en historisk bild, det är inte det billigaste att köpa en advokattjänst så man är väl lite försiktig där i början. Det är lite det vi tänker oss med vårt samarbete och erbjudandet genom er om 15 minuters rådgivning, att kunna överbrygga det lite grann. Att man ska förstå att det här är nog viktigare än vad jag har trott och att det här måste vi nog ändå satsa på så att vi får rätt på det. För det kan bli väldigt stora kostnader i slutändan om det inte blir rätt från början, säger Peter.

-Bara en sådan sak som aktieägandet, alltså om man är flera stycken som kickar igång, då är det jätteviktigt med ett aktieägaravtal, att man lägger någon krona på det för annars blir det ofta bråk om något händer, avslutar Jessica.

WSAs erbjudande

Som klient hos NyföretagarCentrum eller Framtidscoachen bjuds du på 15 minuters kostnadsfri rådgivning vid ett tillfälle.

Boka din onlinerådgivning genom att maila till skane@wsa.se och ange koden NFC 15 min fri rådgivning i rubriken. Beskriv kort vad du önskar rådgivning kring så blir du kontaktad av WSA. Det kan t ex handla om olika typer av bolagsrättsliga frågor, frågor kring anställningsavtal när ditt bolag ska anställa sin första medarbetare eller hur du ska agera om ditt bolag hamnat i tvist eller riskerar att komma på obestånd. På WSA vill vi skapa största möjliga affärsnytta för dig genom att ta ett helhetsgrepp om varje uppdrag. Vi vet att bolag ständigt ställs inför nya utmaningar. Med en juridisk rådgivare som förstår dina villkor som näringsidkare, kan vi tillsammans ta vara på de utmaningarna för att utveckla bolaget i rätt riktning.

Ta möjligheten att bli bättre rustad kring de juridiska aspekterna i ditt företagande. Ta gärna kontakt tidigt om du märker att något inte går som det ska, då kan WSAs erfarna advokater och jurister hjälpa dig att hitta bästa vägen framåt – innan det är för sent!

Detta är WSA

WSA är en fullservicebyrå inom affärsjuridik med ca 100 medarbetare runt om i Sverige. På kontoret i Helsingborg arbetar ca 15 medarbetare. WSA kombinerar lokal närvaro med ett rikstäckande nätverk av specialister. WSAs affärsområden omfattar bl a bolagsrätt, företagsförvärv, arbetsrätt, kredit och obestånd, samt fastighets- och hyresrätt.

Läs mer om WSA här.