EY, vår partner som varit med sedan starten 1991

Välkommen till första delen av NyföretagarCentrums serie där vi stolt presenterar våra partners. I år firar NyföretagarCentrum 30-årsjubileum och vad passar bättre än att inleda serien med att presentera EY, en av våra partners som var med och bildade NyföretagarCentrum 1991 och som fortsatt att vara partner under alla år.

Vi får en intervju med Lars Starck, auktoriserad revisor på EY, med 30 års erfarenhet inom revisionsbranschen.
– NyföretagarCentrum bildades utifrån en idé att näringslivet skulle stötta de nystartade företagen genom möjligheten till gratis rådgivning. Vi har valt att vara partner årligen eftersom idén fortsatt bygger på att näringslivet bidrar och vi på EY vill bidra till att fler företag får möjlighet att starta. Samhället behöver nya hållbara företag som genererar sysselsättning och som partner och engagerade ser vi till att nya entreprenörer får möjlighet att starta företag.

Lars Starck Auktoriserad revisor på EY
Lars Starck Auktoriserad revisor på EY

Medarbetarna på EY engagerar sig på lite olika sätt som en del i partnerskapet. Lars har t ex suttit med i styrelsen, även som ordförande, samt varit mentor i mentorsprogrammet under många år. Ibland håller EY ekonomiutbildningar för företagarna eller fungerar som bollplank åt rådgivarna när de behöver expertkompetens inom något område. Möjligheten att träffa andra partners från det lokala näringslivet och bygga nätverk är också uppskattat. Vid några sammankomster har även EY anlitat en tidigare adept eller mentor med ett specialområde.

Vad är framgångsfaktorn?
Lars lyfter NyföretagarCentrums rådgivningsmodell som framgångsfaktor för de nystartade företagen. Modellen har en bra och beprövad struktur. Genom rådgivningen ges den blivande företagaren möjlighet att testa sin affärsmodell och samtidigt bli utmanad av NyföretagarCentrums kunniga rådgivare. Vissa företagare får fundera ett varv till på sin idé, justera affärsplanen och slipper därmed att riskera sin privatekonomi. Något Lars tycker är väldigt klokt och poängterar hur mycket högre överlevnadsgraden är bland de företagare som väljer att ta hjälp av en rådgivare eller kommer med i mentorsprogrammet hos NyföretagarCentrum.

Just mentorsprogrammet tycker Lars är ett mycket bra sätt att engagera sig som partner och något han gärna rekommenderar andra företag att göra.
– Det är mycket givande att vara mentor och upplägget är väldigt bra genomfört från NyföretagarCentrums sida. Att vid 8-10 tillfällen under nästan ett år få möjlighet att följa utvecklingen och vara en del av adeptens resa betyder så mycket, berättar Lars.
Han nämner vilket stort bidrag det är till näringslivet när småföretagare börjar växa och anställa och kommer särskilt ihåg den härliga känslan när en tidigare adept ringde och berättade att den första anställda personen var på plats i företaget.

Till etablerade företag i näringslivet som överväger att bli partner till NyföretagarCentrum skickar Lars med följande ord:
– NyföretagarCentrum är en väldigt professionell organisation att inleda ett partnerskap med och genom deras verksamhet kommer pengarna verkligen till användning på rätt sätt. Vi behöver beakta hållbarhetstänket och här bidrar NyföretagarCentrum till att företag kan överleva och växa i vår region. Om ni som partner dessutom väljer att engagera er, tycker jag att mentorsprogrammet är ett väldigt bra sätt där det delas mycket erfarenheter i hela gruppen och här öppnar sig även ett fantastiskt nätverk att synas och verka i.

På frågan om Lars har några visdomsord att skicka med till blivande eller nyblivna entreprenörer svarar han:
– Man ska göra det man är bra på och fokusera på idén man har kläckt. Därför är det klokt att ta hjälp av någon som man kan vända tankarna med, att utveckla sin affärsidé tillsammans med och där en erfaren rådgivare kan bidra till att minimera riskerna med företagandet. Det enda du som företagare behöver investera är din tid, resten är gratis!

Fakta EY
EY är en världsledande revisionsbyrå med verksamhet i 150 länder. I Sverige finns 2900 medarbetare varav 75 arbetar i Nordvästra Skåne fördelat på kontoren i Helsingborg och Ängelholm. Vi har en stark lokal förankring i Nordvästra Skåne. Av våra medarbetare är 18 auktoriserade revisorer och 10 auktoriserade redovisningskonsulter. Vårt syfte är Building a better working world. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i.  EY har verksamhet inom bland annat revision, redovisning, affärsutveckling, transaktioner och inom skatteområdet.

Besök EYs hemsida >>