E-Commerce Park och NyföretagarCentrum ger nyblivna e-handlare rätt stöd i rätt tid

E-handeln i Sverige omsatte 146 miljarder kronor under 2021 och står nu för 16 procent av detaljhandeln enligt E-barometerns årsrapport. Under pandemiåret 2020 växte e-handeln kraftigt i omsättning i takt med att nya kundgrupper började e-handla och nya konsumentbeteenden etablerades, och under 2021 fortsatte alltså tillväxten. E-handeln är fortfarande på stark uppgång och lockar många helt nya entreprenörer vilket gör samarbetet mellan Helsingborgs community för e-handlare, E-Commerce Park och NyföretagarCentrum Skåne Nordväst både självklart och gynnande för regionens nystartade e-handelsbolag.

E-Commerce Park startade 2015 och har växt stadigt i takt med att antalet företag och medlemmar stigit. I nuläget består communityn av nästan 200 st e-handelsaktörer.

Ytterligare coworkingplatser håller på att iordningsställas i år. E-Commerce Park har en egen academy och i den ingår olika program; bl a inkubatorn vars målgrupp är bolag som är igång med sin e-handel, men nu söker stöd, verktyg och kunskap för att kunna öka e-handelns tillväxt och omsättning samt en scaleup för de företag som tagit steget lite längre. De kanske har tre-fyra anställda och behöver bli ännu större, har möjlighet att bli uppköpta eller funderar på att ta företaget utomlands. Dessutom hålls det externa utbildningar för skolungdomar i gymnasiet samt på högskolan och yrkeshögskolan. Även kommuner beställer utbildningar.

Samverkan för bästa effekt

E-Commerce Park och NyföretagarCentrum samverkar i nästan allt som rör företagande och så har det varit sedan starten av E-Commerce Park. NyföretagarCentrum håller bl a föreläsningar och workshops hos E-Commerce Park och tar hand om det första skedet genom att ge företagarna stöd kring affärsplanen, vilken typ av bolag som ska startas, om det går att få finansiell hjälp osv – den grundläggande rådgivningen. När det är dags för entreprenören att starta upp sin e-handel och marknadsföringen av den, tar E-Commerce Park över och stöttar företagen via nätverk/medlemskap, kunskap och deras academy. När företagaren kommit ytterligare lite längre på sin företagsresa, är det åter läge för NyföretagarCentrum att ta över och kan t ex erbjuda ytterligare rådgivning eller ett års mentorsprogram. Efter det kommer E-Commerce Park in och hjälper till med ytterligare säljstrategier för e-handeln.
-Jag ser det som en samverkan, att vi har ett stort utbyte av varandra och att vi hjälper den nyblivna företagaren från början till slut. Tillsammans täcker vi hela resan för många e-handlare. Den ekonomiska biten är ni suveräna på och när det kommer till den mer ingående e-handeln är vi t ex vassare på SEO och Google Ads som är en viktig del i marknadsföringen så där kan vi stötta upp och hjälpa till. Tillsammans täcker vi hela registret av vad en nystartad företagare behöver, summerar Elinor Franchetti, Community Manager på E-Commerce Park.

Tacksamhet för kostnadsfria råd

Precis som för alla nystartade företagare gäller det att vara försiktig med att dra på sig kostnader initialt och i många fall finns det inte mycket kapital att starta upp med. T ex är att hyra en lokal för att sälja sina produkter ett väldigt stort steg som kostar mycket pengar och där är e-handeln ett smidigt alternativ för att komma igång med sitt företag utan att dra på sig för stora kostnader. Dessutom är det många som startar sin e-handel samtidigt som de har ett annat jobb för att se om det ens är möjligt att förverkliga sin dröm och få upp en lönsamhet innan man tar steget fullt ut. Under den här perioden är det viktigt med närheten till stöd, till ett bra nätverk och att enkelt kunna få hjälp av andra som har erfarenhet av att driva företag.
-Det är många företagare som tycker att det är så oerhört bra med NyföretagarCentrums informationsträffar här och att det dessutom går att boka privat och kostnadsfri rådgivning är jättelyxigt. Företagarna är så tacksamma att de kan få chansen att förverkliga sina drömmar utan att bli ruinerade, avslutar Elinor.

Fakta E-Commerce Park

Sedan 2015 utvecklar E-Commerce Park Sveriges e-handel genom att sprida kunskap och skapa plattformar för entreprenörer att mötas!

E-Commerce Park är ett community för e-handlare beläget i Helsingborg. Sedan starten 2015 har de gjort en mängd saker för att stärka e-handelsscenen i Sverige. Bland annat drivs ett coworking space för e-handlare och Sverige enda ehandelsinkubator. De samarbetar med lager- och logistikaktörer, koordinerar ett av Sveriges bästa e-handelsnätverk och arrangerar event och utbildningar inom området.

Anledningarna till att E-Commerce Park valde att etablera sig här är att Helsingborg är en av Sveriges mest e-handelstäta städer, samt det logistiska läget och en vilja att stötta entreprenörer och e-handel från Helsingborgs stad.