Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.
Viktor driver Solkompetens – Här berättar han om företaget och om vårt mentorprogram
Viktor Gripenbäck är en av många som med hjälp av Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland tagit steget till eget. I den här lite längre intervjun låter vi Viktor berätta om sitt företag men också om vårt mentorprogram som han genomgått.
Fiffig affärsidé som ligger helt rätt i tiden
Han driver Solkompetens Sverige AB, där han säljer och monterar solceller till sina kunder. Företaget har varit igång i lite drygt ett år och har haft mer eller mindre fullt upp. Viktor Gripenbäck är en av många som med hjälp av Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland tagit steget till eget.
Viktor säljer och monterar solceller till sina kunder. Företaget har varit igång i lite drygt ett år och har haft mer eller mindre fullt upp.
Viktor gick både vårt mentorprogram och starta eget kurs
En av anledningarna till detta är att Viktor verkligen gjorde sin läxa innan han startade. Han har deltagit i vårt mentorprogram, gått vår starta-eget-kurs och haft flera rådgivningar. Rejält förberedd med andra ord. Vi låter Viktor själv berätta om företaget, samt fördelarna med att ha en mentor att studsa idéer med.
Viktor, vad har du gjort tidigare och hur hamnade du i solelsbranschen?
–I botten är jag lärare i matte, NO och teknik och har arbetat med olika typer av utbildning hela livet. Inte minst med vuxenutbildning inom industrin och så klart i solelbranschen. Att det blev just solelbranschen var ett självklart val då jag drömt om att starta eget i många år, och alltid fascinerats av miljösmarta tekniksystem.
Hur kom du i kontakt med oss på Nyföretagarcentrum?
–Jag hade hört att man kunde få rådgivning kring företagsstart, så jag bokade ett webbmöte. Erica Wessbo boostade mig enormt och fick mig att tro att min företagsidé funkade. Vilket det också gjort än så länge. Jag fick även möjlighet att gå starta-eget-kursen hos Nyföretagarcentrum vilket sedan gav mig möjlighet att delta i mentorsprogrammet.
Berätta lite om vårt mentorprogram
–Upplägget för mentorsprogrammet går till så att man blir matchad med en mentor som man först får träffa. Sedan får både mentor och adept meddela om mötet kändes bra innan man fortsätter. Man bokar sedan gemensamma träffar på tider och platser som varje par själva väljer. Överlag kan man säga att programmet blir ganska mycket vad du gör det till. Själv är jag både glad, tacksam och ödmjuk för all den ideella tid som mentorerna lägger ner på oss adepter. Det har varit mycket lärorikt rent strategiskt, och det har gett mig en större tro på mig själv och på mina företagsidéer.
Vad fick du lära dig på mentorprogrammet?
–Framför allt fick jag lära mig att ha lite mer skinn på näsan. Även om man älskar det man gör, måste man förstå att ens tid och kompetens har ett värde för andra. Och det behöver man som egenföretagare våga ta betalt för. Jag fick dessutom många värdefulla tips kring förhållningssätt både gentemot kunder och samarbetspartners, det finns så många fällor att trampa i!
Vad var bra och vem hade du som mentor?
–Jag hade Dietmar Mölk som mentor vilket passade mig jättebra! Vi hade många gemensamma beröringspunkter. Inte minst då vi båda varit utbildare och har liknande företagsfilosofi och intressen. Jag skulle nog säga att allt var bra! Inte minst valfriheten, tipsen, samt att få ventilera alla frågor som dyker upp.
Hur kom du på idén att starta eget?
–Jag har alltid drömt om att starta eget, men haft en lite naiv tanke om att hitta den där speciella grejen eller uppfinningen som skulle slå och sälja jättebra. Med stigande ålder och mer insikt insåg jag sådana idéer sällan blir verklighet. Jag insåg att min framgång istället måste bygga på att göra det jag älskar och brinner för. Men att jag behöver göra det lite bättre än mina branschkollegor.
Att det blev just solceller och utbildning kring detta känns nu självklart. Med en stor nyfikenhet på ny teknik, miljövänliga produkter och med höga kvalitetskrav på utfört arbete kändes det helt rätt. Solcellerna ska ju sitta på taket i 30-40 år. Då är det viktigt att det blir bra!
Hur får du dina kunder och hur marknadsför du dig?
–Det har funnits massor av marknadsföringsplaner, men jag har inte hunnit realisera så mycket då jag har fullt upp med att hantera befintliga förfrågningar.
Mina nöjda kunder har varit den bästa reklamen. Men självklart har jag en hemsida med ett kontaktformulär och lägger sporadiskt ut lite bilder från mina montage, både på Facebook och Instagram.
Beskriv hur en vanlig arbetsdag ser ut
–Lite av tjusningen med yrket är det inte riktigt finns någon vanlig arbetsdag. Ofta möter jag kunder på kvällstid för att fokusera på montage under vanlig arbetstid då jag har mina teammates på plats. Jag har två duktiga anställda, en på heltid och en på timme och vi jobbar tillsammans 07-16.
Ett projekt börjar med att bygga byggställning, sedan upp på taket, mäta in, bygga montagesystem, för att sedan montera solceller samt skruva upp växelriktaren. I slutet av projektet kommer vår elinstallatör och kopplar in systemet till elnätet.
Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
–Det bästa tycker jag är känslan av frihet. Självklart finns det drösvis med regler att förhålla sig till, men att vara sin egen chef är ändå en riktigt skön känsla.
Text: Johan Åhlund
Svar samt bild: Viktor Gripenbäck