Gunilla Nyström om fördelarna med mentorprogrammet

Gunilla Nyström är kommunikationsexperten och bokälskaren som utbildade sig till lektör och sedan startade eget. Här berättar hon om sitt företag, samt fördelarna med att ha en mentor att testa sina idéer med.

Gunilla älskar böcker och skrivteknik, och då passar det ju perfekt att som affärsidé i företaget Gilly lära andra att skriva rafflande böcker som är smått omöjliga att lägga ifrån sig. Eller hur?

Efter att ha byggt upp erfarenhet och samlat in referenser landade hon snabbt ett flertal uppdrag. Att ha en bakgrund inom kommunikation- och marknadsföring var inte dumt alls under Gillys uppstart. Inte minst om man kombinerar detta med hjälp från Nyföretagarcentrum.

Gunilla vad fick du för intryck av Nyföretagarcentrum?

-En av de första insikterna jag hade som nyföretagare var att ”företagande” är ett eget kompetensområde, och där tassade jag på oprövad mark. Därför var det viktigt för mig att söka hjälp.

Ett naturligt steg blev att vända mig till Nyföretagarcentrum, och jag är så tacksam över olika former av stöd jag fick därifrån inklusive konkreta svar på många av mina frågor.

Du har ju även deltagit mentorprogrammet, berätta lite om det!

-Det är en enorm förmån att någon med erfarenhet från företagande väljer att vika tid åt att stödja mig och mitt företags framgång.

Min mentor var fantastisk och vi fick omedelbart en bra kontakt där vi skrattade tillsammans samtidigt som vi diskuterade allt från ekonomi och affärsmodeller till försäljningsstrategier och val av företagsförsäkringar.

Att ha en stöttande och oberoende mentor medan man bygger upp verksamheten har varit oerhört värdefullt och har på ett konkret sätt bidragit till att jag står stadigt på mina företagaren idag.

Berätta lite om några tips och råd du fick

Min mentor hade lång erfarenhet från försäljning. Vid ett tillfälle, när jag ville utveckla mitt affärsben som kommunikationskonsult, pushade hon mig att höra av mig till mina kontakter och även okända idealkunder för att berätta om mina tjänster. Det tyckte jag var svårt. Men jag tog mod till mig och gjorde en egen version av hennes råd, och nådde enastående resultat. Inom tre månader hade jag två stora konsultuppdrag inom kommunikation, vilket idag har lett till ett heltidsuppdrag där jag agerar förändringsledare på ett börsbolag som gör om sin SupplyChain-process. Utan min mentors stöd hade jag med all säkerhet inte varit här idag.

Kan du ge några tips på vad man bör tänka på under sin mentorsperiod?

Nyttja den tid som din mentor bjuder på, och lyssna med öppenhet och nyfikenhet på de tips och råd du får från en person som är mer erfaren företagare än du själv är.

Det kan vara tufft att hitta tid ibland, men det är en förmån man som adept i största utsträckning bör ta vara på.

Frågor: Johan Åhlund

Svar & Bild : Gunilla Nyström