Lars och godisfabriken med växtvärk

I Vellinges nybyggda industriområde finns en godisfabrik; Scandi Candy. VD och en av grundarna är Lars Pålsson, som startade med hjälp av NyföretagarCentrum i Lund under tidigt 2000-tal. Idag levererar Scandi Candy godis till Europa, USA och Kanada och börjar växa ur sin lokal ytterligare en gång.

Lars Pålsson blev arbetslös när godisfabriken Malaco flyttade sin tillverkning till Danmark. I samband med nedläggningen av fabriken i Malmö var arbetsförmedlingen på plats och erbjöd honom plats som fabrikschef på byggen men Lars ville annorlunda. Han ville fortsätta med godis, och han ville starta eget. Under en starta-eget-kurs träffade han NyföretagarCentrum i Lunds dåvarande VD Anders Brun som var där och höll ett föredrag om att starta eget. Lars och Anders fick kontakt och hade många trevliga möten.

Startade i Hököpinge

De var fem personer, varav fyra från Malacofabriken, som bestämde sig för att starta Scandi Candy tillsammans. De hittade en gammal godismaskin, en Mogul, tillverkad i Australien, som tidigare hade varit hos Toms Choklad och Franssons konfektyr i Gränna. ”Den låg utspridd i tusen delar i en av Vägverkets gamla saltlador. Jag gick där i tre dagar och plockade men hittade aldrig alla delar. De delar som saknades fick jag tillverka själv. Om du aldrig har sett en ihopsatt Mogul så är det svårt. Men vi bytte ut vissa delar och målade den och sen gick den som en klocka.” berättar Lars. 

Godistillverkningen startade de i en lokal i Hököpinge där det tidigare hade varit korvtillverkning. Förutom Mogulmaskinen införskaffades en burkmaskin som fyllde burkarna automatiskt samt en del andra godismaskiner. 

Lars tillverkade några olika godisbitar och gick runt till grossister och erbjöd smakprover. Många var tveksamma till en början. ”Det är många som gör colaflaskor, du måste ha fler sorter”. Lars gick tillbaka till fabriken och gjorde några fler. Så småningom gav det resultat och ordrarna började komma in. Scandi Candy kom bland annat in på Coop och tillverkade en ”Familjemix” som sålde bra. Verksamheten rullade igång.

Byggde ut

År 2008 när de hade varit igång ett par år så var det tre delägare kvar och så är det än idag. Fabrikslokalen i Hököpinge började bli för liten. ”Jag såg att vi var riktigt trångbodda. Vi hade en man som bara gick och flyttade pallar med förpackat godis för att göra plats.” säger Lars. Det var dags att bygga ut.

Samtidigt var det bankkris och svårt att få lån. Scandi Candy fick nej överallt. Så småningom kom Lars via Exportrådet i kontakt med en bank som utan att tveka ordnade ett lån så att Scandi Candy kunde bygga ut och samtidigt leasa ytterligare en maskin. 

Ökat med 10 till 20 procent varje år

Scandi Candy fortsatte öka sin omsättning och produktion. I snitt har de ökat med 10 till 20 procent varje år. Idag tillverkar Scandi Candy geléflaskor i olika smaker, bär, söt- och saltlakrits i olika former, skruvar i olika smaker samt godisremmar. 60 procent är lösgodis som säljs i butikernas lösgodisställ. Kunder i Sverige är exempelvis City Gross, Axfood och Coop. Resterande 40 procent av tillverkningen är ”private lable”, dvs att Scandi Candy tillverkar och packar godis åt andra varumärken. De minsta påsarna som packas är på 50 gram och de största är på 2,2 kg. De största används för att fylla på lösgodisbehållarna i affärerna.

Ny lokal i Vellinge

Scandi Candys produkter går på export till bland annat USA, Kanada, Dubai och övriga Europa. För varor som ska på export och andra stora beställningar behövs mycket utrymme. Lokalen i Hököpinge blev några år senare också den för liten och Lars tog beslutet om att rita en helt ny lokal på en tomt i södra industriområdet i Vellinge. 2015 stod första etappen; en ny lagerlokal, färdig och Scandi Candy kunde flytta in. Nu hade Scandi Candy för första gången ett riktigt lager. Bara två år senare insåg Lars att de skulle behöva ännu mer utrymme igen. ”Detta sticker i väg alldeles för fort. Ut med hyllorna, in med en kran, lyft in ett extra betongbjälklag och gör ett entresolplan, och så hade vi en våning till, och en förberedelse för ytterligare en produktionslokal”. 2018 sattes spaden i marken ytterligare en gång, och etapp tre av bygget i Vellinge påbörjades. Lagerlokalen byggdes till med en produktionslokal i två plan, en silobyggnad samt kontorsdel. I slutet av 2019 stod den nya produktionslokalen i Vellinge klar. 

Ensamma om extruderingsmaskin

Till den nya produktionslokalen i Vellinge köptes en ny extruder, en maskin som formar godis i långa remmar, skruvar eller kablar, för att sedan skäras eller klippas i olika former. Denna är Scandi Candy ensamma om i Sverige. Om du nån gång har ätit en kolaskruv, en hallonskruv eller en lakritsstubbe är chansen stor att den är tillverkad i Vellinge hos Scandi Candy. 

Extruderingslinjen är 50 meter lång och börjar med godissmet, smaksatt på olika vis, som sedan trycks ut genom en form i långa remmar. Remmarna färdas sedan meter efter meter på transportband och kyls samt doppas i kokosolja för att i slutet av produktionslinan skäras i olika längder. 

Lars och Scandi Candy är representerade i Guiness Book of World Records efter att 2012 ha tillverkat världens längsta lakritssnöre, 519,3 meter. 

Många arbetstimmar

Lars har lagt ner mycket arbete i Scandi Candys framgång. De första åren var en utmaning och bestod av upp emot 90 arbetstimmar per vecka: ”Det var inte tal om semester. Jag var med ute och producerade godis i veckan och när de andra hade gått hem fick jag göra pappersarbete och skruva på maskinerna”. De anställda har haft avtalsenlig lön, själv tog han ut mindre än de andra de första åren. Vinsten har han hela tiden återinvesterat i verksamheten. Att det var mycket arbete i början och det angenäma problemet att Scandi Candy hela tiden behöver större utrymme, är det Lars upplever varit de största utmaningarna. ”Nu är vi många anställda och jag jobbar inte lika många timmar längre. Men vi behöver snart mer utrymme igen, jag har två nya robotar på väg in som ska packa pallar och sen har vi så mycket emballage som måste få plats”.

Satsade på gelatinfritt godis av hög kvalitet  

Det är några olika faktorer som gjort att det gått bra för Scandi Candy. Lars säger att de redan från början satsade på godis av bra kvalitet. ”Många grossister importerar godis från Spanien. Det smakar inte illa. De är lite söta. Men vad de smakar kan du inte säga. Vi har mer distinkt smak. Du kan urskilja olika smaker, det smakar, apelsin, persika, kola, osv.” 

Scandi Candy satsade också från start på gelatinfritt godis. När Lars bestämt sig för att starta eget så var Galna kosjukan ett stort problem i världen. Alla ville ha gelatinfritt. Sen blåste oron för Galna kosjukan rätt snabbt över och Scandi Candy hann faktiskt inte riktigt komma igång innan. Men de har stått fast vid sitt gelatinfria recept, något som idag kan vara en fördel exempelvis för veganer eller den som av religiösa skäl vill undvika animaliska ingredienser t.ex. gelatin.

Godismaskinernas Rolls Royce

En annan framgångsfaktor för Scandi Candy har varit att redan från början satsa på godismaskiner med hög kapacitet. Lars är tekniker i grunden, reparerar själv maskiner och har en bakgrund som resemontör. Han har satsat på att köpa gamla men rejäla maskiner med hög kapacitet. ”Jag har köpt maskiner som kanske är en Rolls Royce men som är gammal. I stället för att som mindre företag köpa en ny mindre påsmaskin som kanske gör åtta påsar i minuten så har jag en lite större maskin som gör 30, 40, 50 påsar i minuten. Det har varit en del i vår framgång. Men man måste kunna underhålla och reparera dem också.”

Äter fortfarande godis

Att få besöka Scandi Candy är som att vara med i Kalle och Chokladfabriken. Det är mycket fascinerande och inspirerande att följa Lars och höra honom berätta om produktionen och Scandi Candys framväxt. Det går inte att ta miste på hans entusiasm för godistillverkning. Det var helt rätt beslut av Lars att starta eget i stället för att jobba på ett bygge vilket erbjöds honom då för tjugo år sedan. 

Och ja, han äter fortfarande godis; ”inte här på jobbet, men hemma på kvällen i soffan tar jag gärna en bit”.