Anton Bjuhr på Dörr6H i Ängelholm

Unikt restaurangkoncept med hemma hos känsla för bokade sällskap

Bakom Dörr 6H på Industrigatan i Ängelholm huserar Anton Bjuhr, stjärnkocken som sedan april driver restaurangen med samma namn. Dörr6H är en restaurang för sällskap och här kan du förvänta dig ett unikt koncept med hemma hos känsla. Lokalen är stilfullt inredd med öppet kök, en mindre salong och en större öppnare lokal med ett rymligt bord. Här tar Anton enbart emot bokade sällskap på mellan 8 och 30 gäster. Anton bestämmer menyn baserad på säsong och lokala råvaror så långt möjligt. Han lagar och serverar mat och dryck, du och dina gäster njuter och därefter tar han hand om disken. Så nära hemma hos bjudning du kan komma men utan allt besvär.

Men vi backar bandet till slutet på 2009 då Anton och hans restaurangkollega Jacob hade bestämt sig för att lämna sina anställningar och starta finkrog i Stockholm, Gastrologik, vilket de gjorde 2011. Båda kommer från företagarfamiljer, Jacob från en krögarfamilj och Anton från ett familjeföretag. De hade någorlunda kunskap om grunderna och hur mycket jobb som krävdes att driva eget företag men kände långt ifrån till alla begrepp eller de olika delarna i företagandets värld.

-Vi hade mest praktiska insikter från vår tid på finkrogarna i Stockholm, vi kunde köksvärlden och det vi skulle utföra men vi hade aldrig drivit företag så det här var en ny värld för oss. Produkten var det viktiga för oss och hur den skulle utföras så när den hade fått lite ramar var det ju det där med företagsbiten. Den är inte så liten heller, men det ville vi inte riktigt se. Vi ville inte haka upp oss på att vi inte hade koll utan det var bara ett steg på vägen för att få göra det vi ville, berättar Anton Bjur, som sedan två år tillbaka sålt krogen med två Michelinstjärnor och flyttat familjen till Skåne.

Tog hjälp av NyföretagarCentrum

Killarna hade fått in en tredje part i krogen, en finansiär, och ville visa att de hade koll och inte bara kunde styra köket och göra bra mat. De gick på rådgivning hos NyföretagarCentrum och fick hjälp med vilka delar inom sin verksamhet de behövde fördjupa sig i för att ha en bra grund att stå på. De turades om att gå lite startkurser, lärde sig om moms osv.

När Anton startade Dörr6H ett par år efter flytten till Skåne kände han sig mer bekväm och kunnig när det kom till att starta företag och att hans fru arbetar med siffror är mycket praktiskt.

-Det är klart att man har lärt sig mycket genom åren. Sedan är det här en mycket mindre satsning än vad jag gjorde första gången, däremot kan jag göra den själv. Försäljningen av Stockholmskrogen innebär att jag kunnat finansiera mig själv vilket är en trygghet, förklarar Anton.

Inte självklart att ha eget företag

Yrkesvalet var en slump och det var tillfälligheter som gjorde att Anton började arbeta på restaurang. Valet att starta företag var även det en slump, hans företagarbakgrund till trots.

-Jag behövde se produkten formas från A till B, hur den blir klar och går ut till kund. Du ser resultatet med detsamma vilket är väldigt viktigt för mig. Det passade mig med det fysiska handarbetet, det kreativa, framför allt att du ser slutprodukten. Jag kommer från idrottsvärlden så allt blir en tävling för mig, även att bli duktig kock. Det handlar om att jobba hårt, jag läste alla böcker jag kom över eftersom jag inte hade någon aning om vad finkrog innebar. Det som sporrade mig var att det fanns olika nivåer för hur mycket kan man satsa. Därav har jag flyttat runt mycket bara med målet att lära mig mer. Att utmana och utveckla har varit viktigt för mig och på vägen träffade jag Jacob som kände på samma sätt. Efter ett tag blev vi kompanjoner och supernischade med vår satsning på en finkrog, berättar Anton.

Nu befinner sig Anton i en annan fas i livet med sin familj, han är ny i Ängelholm och vet inte riktigt vad Ängelholmarna önskar av en restaurang. Och han varken vill eller kan jobba lika mycket som han gjorde tidigare just nu.

-På Dörr6H är jag som jag är privat kan man säga. Jag vill fortsätta jobba med det jag kan och gillar men jag vill inte dra den där stora maskinen som det innebär framför allt med personal. Kanske senare, men inte nu. Jag vill ha kontroll själv och då blir det så här. Det är öppet när det är bokat helt enkelt. Det är hållbart för mig. Jag kan själv planera och få mitt liv att fungera och jag tillför något nytt som inte finns i Ängelholm just nu. Det lyxiga här är att man är här med sitt sällskap, vilket innebär att ni får all tid av mig, förtydligar Anton.