Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.
Nytt innovativt verktyg från Helsingborgskirurg – syr ihop buken med en liten symaskin
Idén till sin innovation fick Helsingborgskirurgen Gabriel Börner i samband med en föreläsning om hur man ska stänga buken efter en större operation på bästa sättet för att minska risken för komplikationer. Tekniken som presenterades, och som ansågs vara den bästa, var både tidskrävande och omständlig då kirurgen måste sy väldigt noga för hand. Gabriel tänkte att det borde kunna lösas på annat sätt. Mycket riktigt, det gick och han har tagit fram ett innovativt verktyg som effektivt syr ihop det innersta lagret av buken. Verktyget är storleksmässigt som en mindre häftapparat och är 75-80 % snabbare än det traditionella sättet.
–Jag tänkte att det här verkligen var en möjlighet att försöka ta fram något verktyg för att lösa problemet på ett bättre sätt. Jag har ingen ingenjörsbakgrund men en granne rekommenderade att jag skulle gå till NyföretagarCentrum. Där fick jag kontakt med en rådgivare. Vi hade flera informella samtal och spånade. Eftersom jag inte hade någon företagarbakgrund behövde jag hjälp med allt. Dels fick jag en mentor men det viktigaste var när min rådgivare sa att det här fixar du, det gjöt liv i den här idén. Och så pekade han i lite olika riktningar, bl a till en inkubator i Lund som gjorde att den tekniska utvecklingen kunde starta, berättar Gabriel Börner, delägare och tidigare vd i Suturion.
Från idé till marknad inom life science
Detta var 2010 men det skulle dröja till 2018 innan Gabriel startade Suturion. Ett projekt drogs igång men både teknisk utveckling och forskningsutveckling behövde genomföras innan ”symaskinen” var redo för marknaden, vilket är en normal process för branschen.
–När det blev dags för start hade jag kontakt med Lunds universitet och deras LU-Holding som vi startade bolaget tillsammans med. De skötte hela den företagshygieniska biten så det gick smidigt, säger Gabriel.
Januari 2022 anställdes Paan Hermansson med 21 års erfarenhet från Johnson & Johnson som Suturions nya vd. Uppdraget var att ta projektet och forma till ett företag, att bygga en organisation med alla nödvändiga funktioner samt ta fram utvecklingsplaner som behövs för att driva produkten till marknad.
–Jag kände mig redan bekväm med kirurgi, devices, suturer osv men det som lockade mig mest med att gå från det stora bolaget till det lilla var själva företagsbyggandet. Att få bygga upp en organisation med processer och rutiner. Ja, att få bygga något från grunden var jättelockande. Och sedan kände jag att både Gabriel och styrelseordförande Göran Brorsson var mycket bra och kunniga personer. De har relevanta erfarenheter och tillsammans med mig och min bakgrund bildar vi en bra mix av individer, berättar vd Paan Hermansson.
Från utvecklare till vd till CMO
Idag finns 8 medarbetare i Suturion. Många av dem kommer från långa karriärer inom stora organisationer och precis som Paan är de sugna på en annan typ av utmaning. Sedan Gabriel lämnade över vd-skapet till Paan har han utöver sitt delägarskap en roll som Chief Medical Officer (CMO) med ansvar för kliniska frågeställningar och dokument. Men han arbetar även som mellanhand mellan bolaget och dess kunder, inte som säljare utan mer som faciliterare.
–Det är en viktig roll och det som gör Suturion speciellt är just att vi har en kirurg i bolaget som kan svara på mycket kundspecifika frågor omedelbart. Från och med januari 2023 jobbar jag halvtid i bolaget och halvtid som kirurg. Jag vill ha kvar min kliniska verksamhet av många skäl, att vara kirurg är det jag kan. Men jag tror också det är väldigt viktigt för vårt bolags trovärdighet att vi har en arbetande kirurg. Det ger en naturlig ingång till kliniken.
Effektiv maskin ersätter handen
Suturion är först ut med en produkt som ersätter det alla kirurger i hela världen gör idag när de stänger det innersta lagret av magen, nämligen syr för hand.
–Det är det innersta lagret som gör att vi kan stå upprätta, det stödjande lagret i själva bukväggen. Det är viktig att man syr det väldigt omsorgsfullt annars är det stor risk för bråck och infektioner i det här området. Det är det vårt bolag har utvecklat, en teknik för att sluta det här snabbt och precist. Vanligtvis tar det kanske 20-25 minuter att stänga såret och med verktyget går det mycket fortare. Vi räknar med en tidsbesparing på 75-80 %, berättar Gabriel entusiastiskt.
Något som såklart bidrar till effektivitet på de kirurgiska avdelningarna där en ny operation allt som oftast står på vänt.
Världen nästa!
Nästa steg för Suturion är att växa och bli ett globalt bolag.
–Sverige kommer fortsatt att vara en viktig marknad för oss även om det i slutändan är USA som är vår allra viktigaste marknad, men såklart även mellanöstern och de stora europeiska länderna. Det är där fokus ligger men det finns redan nu ett stort intresse från många svenska sjukhus som vill komma igång och det ska de få göra såklart. Men ska det här bli det bolaget vi vill att det ska bli ligger fokus utåt utanför Norden, berättar Paan.
NyföretagarCentrum en viktig dörröppnare
Gabriels medskick till dig som ska starta företag är att allting tar längre tid än man tror och vill tro.
–Det är väldigt viktigt att liera sig med lagom nyktra människor så att man inte tappar sugen men samtidigt måste man förstå vilken insats som krävs under lång tid vid den här typen av produkt. Hade jag vetat vilken insats som behövdes i förväg hade jag nog aldrig gett mig in i det här och det hade nog känts lite övermäktigt. Men något jag verkligen vill skicka med är att det är jättespännande att få vara med om ett sådant här utvecklingsprojekt och även med företagandet. Det finns jättemycket resurser i Sverige, både ekonomiska och intellektuella, för forskning och för företagande, utveckling och innovation. Sverige är ett fantastiskt land att göra det i. Jag rekommenderar definitivt NyföretagarCentrum, det här hade inte blivit något överhuvudtaget utan er. Det var en jätteviktig dörröppnare.
–Jag tycker generellt att det finns otroligt många supportfunktioner och organisationer i Skåne som är beredda att bistå och hjälpa till med tips och råd men även med konkreta insatser. Jag är imponerad över hur stort hela det här ekosystemet som finns runt att starta just ett bolag inom life science men det är säkert applicerbart på andra områden, fyller Paan i.
Vd Paan Hermansson och företagets grundare och CMO Gabriel Börner
Detta är Suturion
Suturion är ett banbrytande MedTech-företag i Lund med målet att förbättra patienters hälsa efter öppna bukoperationer genom att optimera standarden för stängning av bukväggen. Deras innovativa verktyg möjliggör att innersta lagret av buken kan förslutas med hög kvalitet och precision på ett snabbt och säkert sätt, för att minska risken för postoperativa komplikationer såsom infektioner och bråck.
Läs mer på: www.suturion.com