Framtidscoachen bollplank till Grön Bemanning

Vi möts utanför en vacker trädgård på Pålsjögatan i Helsingborg där Rickard Melin Sant som bäst är igång med ett större beskärningsprojekt. Den vita stjärnmagnolian står i full prakt och doftar intensivt. Rickard har jobbat över 20 år i den gröna näringen och stortrivs. Han utbildade sig till trädgårdsingenjör på SLU Alnarp 2003-2005 och efter många år som anställd grundade Rickard sitt företag Grön Bemanning för 1½ år sedan.
–Jag inser nu efter att jag har startat företaget att detta skulle jag gjort för länge sedan. Men bättre sent än aldrig, säger Rickard och skrattar.

Grön Bemanning sysslar med allt inom trädgård och jobbar med ett brett kontaktnät för att få in ”gräsrötterna” lite överallt. Som namnet indikerar kan Rickard hyras in för att sköta odlingar eller grönytor i t ex bostadsrättsföreningar eller på företag men han arbetar även mot privatpersoners trädgårdar. Tanken är att fortsätta utveckla uthyrningskonceptet. Det vill Rickard bemanna upp med anställda timvikarier från SLU eller andra lantbruks- eller trädgårdsskolor, eftersom han vill ha personal som verkligen vet vad de håller på med.
–Det är viktigt för mig att få in kvalitet och kunskap men också att ge tillbaka till branschen och ge studenterna arbetslivserfarenhet, berättar Rickard.

Via arbetsförmedlingens stöd till start av näringsverksamhet fick Rickard kännedom om NyföretagarCentrum och kontakt med en Framtidscoach.
–Det var dessutom min rådgivare som tipsade mig om mentorsprogrammet, som kom lägligt i en period när det var pressat i branschen. Men nu slipper jag jaga jobb, jag hinner knappt med uppdragen.

Kontakter är A och O för att säkra uppdragen.
–Jag har speciellt en duktig företagare i mitt nätverk och vi utbyter tjänster med varandra. Det är effektivt och kunderna blir nöjda när jobben snabbt är avklarade. Vi utbyter dessutom kunskap oss emellan, säger Rickard nöjt.

Vad har ett externt bollplank gett för fördelar?
Tanken med Framtidscoachen är att ge företag i Familjen Helsingborg kostnadsfri coachning utifrån just det enskilda företagets behov. Rådgivningen kan bland annat fokusera på ekonomi, affärsutveckling, marknadsföring, nya erbjudande, kundvård, sociala medier, nya kundgrupper, nätverk men också om hur du attraherar rätt kompetens, vilka stöd finns, vilka avtal behövs. Och sist men inte minst om dig som företagare; din situation, försäkringar, nätverk & stöd och samarbete.

–Det känns tryggt med ett bollplank för min rådgivare sitter på väldigt mycket kunskap, både vad gäller ekonomi och företagsstrategi. Samma gäller min mentor. Alla sträcker ut en hand och vill hjälpa mig, det känns fantastiskt, säger Rickard.

Mest nytta har han kanske lite oväntat fått kring just ekonomin i samband med en skilsmässa då hans rådgivare hjälpte till att strukturera upp resultat- och balansräkning inför mötet med banken när ekonomin ställdes på sin spets.

–Det var väldigt viktigt att få allt rätt och hade jag inte haft min rådgivares hjälp skulle mina siffror sett mycket sämre ut inför det besöket skulle jag tro, säger Rickard.

Medskick till blivande och nystartade företagare
–Chansa, skulle jag definitivt vilja skicka med! Även om du funderar på att starta i en bransch där det finns många aktörer, som det gör i min bransch, finns det också otroligt mycket jobb om du inte är alltför petig med uppdragen. Jag har dessutom breddat mig med trädfällning för att kunna ta den typen av jobb och jag är beredd att ta mig an alla typer av uppdrag om det behövs. Har du inte chansat vet du inte om det funkar eller om du trivs med det. Jag lägger ner otroligt många timmar och på kvällarna sitter jag vid datorn för att planera och skriva till kunderna. Och med bokföringen som jag faktiskt tycker är riktigt rolig. Men det är guld värt och jag mår mycket bättre nu än när jag var anställd. Det är mycket ansvar men jag bestämmer själv och styr tempot själv, säger Rickard lyriskt.

Rickard vill även skicka med till den som funderar på att starta eller har startat tjänsteföretag att kontrakt är väldigt viktigt för att undvika att bli lurad eller gå miste om ersättning för uppdragen.

–Skriv att man ska gå på sin magkänsla. Speciellt i början när ekonomin inte hunnit bli så stabil att man kan ta några smällar. Ge inte upp så lätt även om du tycker det är jobbigt under en period. Men visst, mår du inte bra av det på längre sikt är nog inte eget företag rätt för dig. Även här är magkänslan viktigt, avslutar Rickard.

Kontakten med sin rådgivare på Framtidscoachen behåller Rickard och det är snart dags för ett nytt coachsamtal får vi veta.

Detta är Grön Bemanning

Grön Bemanning drivs av Rickard Melin Sant, trädgårdsingenjör som har 20 års erfarenhet av arbete i den gröna näringen. Grön Bemanning erbjuder trädgårdstjänster av alla slag – från ogräsrensning till sektionsfällning av träd. Samt bemanningstjänster.