Det är inte alltid det som är lätt som är rätt

För 8 år sedan kom Abdishakur Said Abdirahman, eller Abbe som han kallas, till Sverige. Han är född och uppväxt i Somalia, som en av 11 syskon. Han är 25 år och har precis tagit examen som solelstekniker efter en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år. Och han är nyföretagare. Abbe har länge velat vara egen företagare eftersom man måste ha en verksamhet för att lyckas med livet i Somalia.

—Om du vill ha en säker inkomst i Somalia måste du vara egen företagare så jag har växt upp med det och min mamma är fortfarande egen företagare. Det är inte alls som i Sverige där man relativt enkelt kan erbjudas ett fast jobb och göra karriär. Så jag har alltid haft tankar på att vara egen företagare, även om det är ett dygnet runt jobb. Det är alltid fullt upp, med mycket att göra och jag lär mig något nytt varje dag. Men Pähr är här så jag får hjälp. Han knuffar mig framåt ibland när jag fastnar, berättar Abbe.

Kraften i mentorskapet

Pähr Andersson är Abbes mentor i NyföretagarCentrums mentorsprogram. Abbe blev antagen som adept efter en rekommendation av sin rådgivare. Sedan september har de båda träffats regelbundet för att prata och diskutera både små och stora saker under en fika eller lunch. Det har blivit besök på flera olika restauranger under de här månaderna.

—Ofta har Abbe en fråga han vill ha svar på så då hjälps vi åt att titta på det. Vi går in på verksamt.se och kikar och fyller i uppgifter. Jag flaggar upp för de frågor som är lite luriga, berättar Pähr Andersson, Abbes mentor.

—Ibland fastnar man som nyföretagare och behöver lite hjälp med motivationen och en liten knuff framåt även om det är jag som tar alla besluten. Det är ovärderligt att få den informationen som jag inte har koll på, jag kan inte dra hela listan på allt jag lärt mig men jag har fått genvägar av Pähr som gjort att jag kommit långt på mycket kortare tid, berättar Abbe.

—Abbe är så ambitiös så det finns nästan inte på kartan. Allt är preppat och klart från logga till den stripade bilen, hemsidan, kläder och maskiner. Förutom att både plugga och starta företag samtidigt hjälper Abbe sin familj i Somalia. Det är synnerligen imponerande tycker jag. Han är född med företagande och har fått det i blodet. Han är bara 25 år men tänker redan strategiskt framåt och det är fascinerande att följa. Han är en fullfjädrad businessman redan. Det enda han har kvar att vässa är att sälja, han här fortfarande lite för blygsam och gillar mer att vara behind the scenes, berättar.

—Pähr har hjälpt mig med den sista knuffen här i början och jag är glad för att jag kommit så långt och att allt är igång. På egen hand hade jag förmodligen backat men nu kan jag inte backa, det är bara framåt som gäller, säger Abbe.

—Det är väldigt roligt att vara mentor och ett bra sätt att hålla kontakt med verkligheten, få prata business och lära känna andra människor. Nya affärsidéer är alltid intressant och att få hjälpa till där man kan, tipsa och ställa frågor som för adepten framåt är väldigt givande, berättar Pähr om sitt engagemang som mentor hos NyföretagarCentrum.

Tanken med Abbes företag Solpanel Care AB är att börja med underhåll av samt byte eller uppgradering av solcellsanläggningar men inte försäljning av solpaneler i nuläget. En annan tjänst Abbe är först i Sverige med att erbjuda är fågelboskydd, för att undvika ett stort problem med fågelbon under solpanelerna som inte många känner till. Att rengöra solpanelerna på rätt sätt varje år är också viktigt och en tjänst som Abbe erbjuder.

Pährs och Abbes medskick till dig som sitter med en företagsdröm

—Bara kör och försök om du vill, men du måste ha viljan att vara egen företagare, det tror jag är viktigt och det kanske börjar där. En affärsidé kan du alltid hitta men du behöver ha ett intresse av att driva eget företag och det får man kanske inte bara till sig utan det får man genom socialt arv och av att lyssna på andra som driver företag. Det finns många som vill hjälpa till med gratis hjälp och stöd så utnyttja det, berättar Pähr.

—Många vill bli rika så snabbt som möjligt och det erbjuds kurser som får dig att tro att det går men företagande handlar om att vara beredd på att jobba hårt från början och ha fokus på ditt mål. Det är inte pengarna som driver dig utan viljan och målet du har som människa. Som egen företagare är du ledare, du behöver vara vaksam och genomskåda saker så du inte blir lurad av den typen av reklam. Jag fann ett bra ställe med gratis rådgivning och stöttning när jag hittade NyföretagarCentrum via Google, det är jag tacksam för. Det är inte alltid det som är lätt som är rätt, avslutar Abbe.

Detta är Solpanel Care
Vi är din dedikerade partner för solpanelvård och underhåll. Vårt engagerade team specialiserar sig på professionell solpanelrengöring, fasadrengöring och installation av fågelboskydd. Vi arbetar med passion och precision för att optimera din solenergiproduktion och bevara din investering.
Läs mer om Solpanel Care här.

Abdishakur Said Abdirahman
Abdishakur Said Abdirahman, Abbe, som driver Solpanel Care AB