Omge dig med folk som du kan rådfråga och som kan inspirera dig 

Magnus Lidström är norrlänningen som via Danmark hittade vägen till Skåne och Höganäs genom möten med rätt människor och som ledde honom till olika vägval. Magnus är sedan några veckor tillbaka ny rådgivare på NyföretagarCentrum Skåne Nordväst och han kommer främst att ta hand om rådgivningarna i Höganäs. Men låt oss ta det från början. Valet att plugga till civilingenjör var inte helt självklart men tack vare just möten med rätt personer vid rätt tillfälle blev det så. Att vara nyexaminerad i direkt anslutning till IT-kraschen var klart mindre roligt men Magnus fick arbete i ett franskt bolag och blev “landsförvisad” till Danmark för ett traineeprogram. Väl nere i regionen övergav han planerna på att återvända till Stockholm efter programmet utan flyttade över på svenska sidan och bytte företag. Efter en runda som konsult, ledde mötet med ännu fler viktiga personer fram till starten av det egna bolaget tillsammans med en partner. 

-Jag har startat flera företag och jag har till och med satt några företag i konkurs, vilket är en lärdom i sig. Jag tror man ska följa hjärtat lite grann. Men det har gått lite upp och ner under 15 år. Som företagare måste man anpassa sig lite grann och företagen styrs ibland i en annan riktning än vad man själv tänk sig och det är omvärlden som formar det, säger Magnus Lidström. 

Fokus på rådgivning i Höganäs  

Behovet av en rådgivare för nyföretagare i Höganäs har funnits en tid och vid ett möte med representanter för kommunen, där Magnus pratade om vikten av att vara företagsvänlig och inte luta sig tillbaka utan hela tiden jobba för att förbättra för företagare inom alla branscher, blev han föreslagen att bli rådgivare hos NyföretagarCentrum. Vilket vi är väldigt glada för! 

Enligt Magnus handlar mycket om att inspirera till företagande och han tycker det är kul att kunna få möjligheten att ge något tillbaka.  
-Jag har haft folk som inspirerat mig till att våga ta vissa steg, både utbildningsmässigt och jobbrelaterat. Kan jag bidra till att någon vågar ta steget eller tror på sin idé lite mer eller kanske ser brister som går att korrigera, kan jag ge något tillbaka så blir det kul. Jag är själv väldigt tacksam mot dem som hjälpt mig på den här resan, säger Magnus. 

Magnus tycker också det ska bli kul att se vad folk har för idéer.  
-Jag hoppas verkligen att folk vill och vågar ta sig de där timmarna och sätta sig ner med mig för att diskutera och bli lite kritiskt ifrågasatta med syftet att de ska utmanas på saker som de kanske inte tänkt på i sin affärsidé. Det handlar om allt ifrån prissättning, till strategier för prissättning till pensionssparande och försäkringar som täcker om du blir sjuk och ingen annan drar in pengarna. Just det tänker inte alltid folk på för det rör sig om kostnader, säger Magnus. 

Fem tips från Magnus 

  1. Du behöver ha ett driv i kroppen så det riktigt kliar i dig att du vill starta något själv. Utgå från dig själv och tro på det du gör. Gör du det för någon annans skull kommer du med all sannolikhet att misslyckas. 
  2. Du behöver våga bli ifrågasatt och få din idé kritiskt granskad. Det är utmanande för det är som att någon kritiserar ditt barn. Då är det lätt att bli defensiv och tycka att det är alla andra som inte förstår. Men om inte de som ska köpa din tjänst eller produkt förstår din idé, då blir det problematiskt. Så var beredd på lite kritiskt tänkande. 
  3. Uthållighet, det tar tid att starta företag. Tänk på att du behöver ha ekonomiskt utrymme och kunna kalkylera med en ganska simpel tillvaro de första åren. 
  4. Klä på dig en “större kostym” för att ge intrycket av och möjligheten att agera större än vad du är i början. Du behöver kanske dra på dig lite kostnader för att inge förtroende. Sedan beror det på vilken bransch och vad du säljer om det personliga mötet eller en effektfull hemsida är viktigast för dig att satsa på. 
  5. Omge dig med folk som du kan rådfråga och som kan inspirera dig.  

Det är just det som Magnus hoppas att han kan bidra med för just dig och din verksamhet!