Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.
2024.10.28
Studieresa till Hamburg 2024
Onsdag 25 september
Tidigt på morgonen, kl. 06:45, börjar vi vår resa från Lund. Den friska septemberluften och det tidiga solljuset följer oss på väg mot Rödby. Bussen fylls av förväntan och härlig stämning, särskilt när vår reseledare Michael bjuder på nybryggt kaffe och färska surdegsbullar. Det är alltid en trygghet att ha en reseledare som har full koll på läget och en busschaufför som lugnt kör oss över ett blåsigt Öresund.
Vårt första stopp är Fehmarn Bält-utställningen, där vi möts av Dorte från Femern A/S. Fehmarn Bältförbindelsen är Danmarks största infrastrukturprojekt, imponerade med sina 7000 anställda, där alla arbetar i fyra veckors skift innan de får två veckor ledigt. Det mest fascinerande är kanske att de gigantiska betongelementen, som ska bilda världens längsta undervattenstunnel, sätts samman med en precision på 1,5 centimeter.
Tunneln ska stå klar 2029, och då kommer det bara ta sju minuter med tåg och tio minuter med bil att korsa sundet. En stor del av arbetskraften kommer från Polen, Ungern och Rumänien, men endast 10 % av de anställda är kvinnor.
Efter en informativ förmiddag kör vi ombord på färjan från Rödby till Puttgarden. En snabb schnitzel med pommes hinner vi få i oss på överfarten, och sedan bär det vidare av mot Hamburg. Under bussresan lär vi känna varandra och vilka organisationer och företag vi representerar genom en underhållande Quiz som Lotta från resegruppen satt samman. 21 kluriga frågor där Karin Sandström från Lunds kommun tog hem vinsten efter en utslagsfråga.
Efter en snabb incheckning på Hotel Lindner Hagenbeck, hoppar vi på bussen igen och åker till Hamburgs hamn. Här kliver vi på en båt som tar ta oss runt i hamnen med representanter från
Port of Hamburg Marketing, Hamburg Invest och den Svenska Handelskammaren i Hamburg. Marina Basso Michael, Regional Director Europe, Port of Hamburg, hälsar oss välkomna och ger oss en båttur i hamnen och en övergripande presentation av Hamburgs roll som logistiknav och internationell affärsplattform.
Port of Hamburg är tredje största hamnen i Europa efter Rotterdam och Antwerpen. Hamburg med sitt läge vid Elbe är Tyskland viktigaste industrihamn och är också en stor arbetsplats med 7000 anställda. Hamnen ägs till största del av Hamburg stad men 2022 släppte man in kinesiska Cosco Shipping som ny delägare till 25%.
Helen Hoffman berättar om Svenska Handelskammarens verksamhet i Hamburg där de stöttar och hjälper svenska bolag med nätverk och event. Under båtturen serveras en värmande middag medans regnet strilar utanför.
Kvällen fortsätter, för de som vill, på den coola takbaren Clouds, med fantastisk utsikt över den berömda Reeperbahn och HafenCity.
Torsdag 26 september
Vi startar dagen tidigt med frukost. Klockan 08:00 ärdet dags att ge sig av till dagens första programpunkt: ett besök på Scale Up Landing Pad, där Sascha Jacobi, Director Landing Pad, Hamburg Invest, tog emot. Här får vi ta del av hur Hamburg stöttar tillväxtföretag och startups genom sina olika initiativ och nätverk för att främja innovation och hållbar utveckling. Sasha Giacovi presenter deras soft landing projekt om hur de attraherar internationella scale up bolag som matchas med Hamburgs industribolag. Projektet fokuserat på logistik och ett av bolagen som anslutet sig till programmet är Lundabolaget Elonroad.
Ute öser regnet ner så vår rundvandring i Hafen City startar inomhus med en introduktion vid den stora utställningen av Hamburgs utvecklingsområden.
Hafen city är ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt, ett stadsplaneringsprojekt där de gamla hamnkvarteren i Hamburg bebyggs med kontor, hotell, parker, butiker, offentliga byggnader och bostäder. 2008 bröts området loss från Hamburgs innerstad för att bilda en egen stadsdel, lite likt Västra Hamnen området i Malmö. Projektet är ett av de största ombyggnadsprojekten i Europa under 2000-talet. Efter 45 min inomhus trotsar vi regnet och beger oss ut med vår guide som tar oss med på en spännande promenad i Hafen City. Vi får höra allt om hur man kombinerar innovativ arkitektur med hållbar stadsutveckling. En sådan otroligt kunnig, intresserad och engagerad guide han är, Thorsten Gödtel. Med stor kärlek till sin stadsdel delar han med sig av insikter, tankar, planer, idéer, och vilka lagar och regler allt ska förhålla sig till.
Längst ut vid Oberhafen ligger Hobenköök restaurang och markthalle. Fantastiskt ställe! Här äter vi lunch. Kring borden samtalas det livligt om dagens studiebesök och lärdomar att ta med hem.
Under eftermiddagen bär det av till Airbus på andra sidan staden. Eftermiddagstrafiken gör sig påmind i denna miljonstad så något lite försenade anländer vi till Airbus anläggningar. Efter uppvisande av legitimation och avstängning av våra mobiltelefoner får vi tillträde innanför grindarna. Två guider och två ganska surmulna vakter möter upp. Guiderna är pensionerade tidigare anställda ingenjörer från produktionen som ger oss detaljerad och otroligt spännande fakta och information om Airbus produktion. Vakten ser till att vi på inga villkor får använda mobiltelefoner, vilket några av oss får påminnas om. Vi visas runt i produktionshallar där vi upplever exakta processer för produktion, kontroll och dubbelkontroll. Varje del av flygplanet har en produktionstid på 2,5 dag per station och arbetarna här, 14 000 till antalet, jobbar i två- eller treskift.
Orderboken för Airbus är välfylld 10 år framåt, flygplansstorlek och utformning anpassas helt efter kundens behov.
Hela området är som en egen liten stad med flera restauranger, hotell, läkare och gym. Allt för att serva såväl anställda som kunder.
Kvällen avslutar vi på den mycket trevliga italienska restaurangen Henny´s som är en favorit för det välkända tyska handbollslaget, SC Flensburg, där Jim Gottfridsson, kapten och frontfigur i landslaget spelar. Det var också han som rekommenderade restaurangen till oss.
Fredag 27 september
Fredagen börjar också den med en tidig frukost. Efter utcheckning från hotellet beger vi oss till Artificial Intelligence Center Hamburg (ARIC), en av Tysklands ledande forsknings- och innovationscenter inom artificiell intelligens.
Här blir vi visade in i ett showrum där Lukas Lenz berättar om projekt. Han berättar och visar också hur AI tillämpas i olika branscher och vilka forskningsframsteg som görs inom området. ARIC är en intressant sammanslutning av studenter, forskare, näringsliv och industri som är intresserade och/eller har behov av AI i sin verksamhet.
Det är vansinnigt varmt och syrefattigt i showrummet, så det är skönt att komma ut i solen på trappan till detta spektakulära bygge med många nya insikter om AI.
Innan vi stiger på bussen för hemfärd njuter vi av lite sol och frisk luft i Hamburgs hamn. Programmet är över för denna gång. Nu väntar endast hemfärd genom Tyskland, båt mellan Puttgarten och Rödby och vidare upp genom Danmark för att slutligen anlända i Lund. Trötta men fulla av nya insikter och erfarenheter anländer vi till Lund södra före utsatt tid, utmärkt kört av vår härlige busschaufför Charlie.
Auf wiedersehen och stort tack för härliga dagar tillsammans!
Ord och bild, Lotta Wessfeldt och Karin Sandström