”Någonting är allvarligt fel när vi importerar rödlök från Italien och äpplen från Nya Zeeland”

En blandning av frustration, dåligt samvete och viljan att göra skillnad på riktigt fick Mats Hagljung att ta tjänstledigt från jobbet som säljare och i stället öppna en saluhall i Hudiksvall. Här säljer han sedan i augusti i år lokalproducerat och närodlat till kunder som precis som han själv vill ta hand om de råvaror och produkter vi har på hemmaplan och gynna de lokala producenterna. https://www.facebook.com/Saluhallen-i-Hudiksvall-103607881947825/

Mats Hagljung flyttade till Hudiksvall från Sundsvall för fyra år sedan. Han upptäckte snabbt att det fanns väldigt många lokala producenter av kött, fisk, ost, mjölk och grönsaker runt om i Hälsingland men att det saknades ett ställe att sälja produkterna på.

– Det är ju inte klokt att vi importerar så mycket när vi har samma varor runt knuten. Det är ohållbart på så många plan. Tänk så många transporter som sker helt i onödan. De lokala producenter jag träffar lägger ner massor av tid, kärlek och omsorg på att odla, förädla och tillverka fantastiskt fina varor. Jag kände att jag vill göra något åt det här och lösningen blev en saluhall, berättar Mats.

Via kommunen kom Mats i kontakt med Nyföretagarcentrum Hälsingland och en av deras rådgivare, Agnetha Påhlin. Hon hjälpte Mats att ta fram en affärsplan innan han drog i gång sin verksamhet och har därefter funnits med och stöttat under hela resan.

– Agnetha har hjälpt mig på flera sätt. Förutom att jag fått många värdefulla tips och råd längs vägen har hon delat med sig av sitt stora nätverk i Hudiksvall. Det har varit guld värt för mig, då jag inte är härifrån och inte känner så många. Jag rekommenderar alla som funderar på att starta eget att kontakta Nyföretagarcentrum, säger Mats.

Det tog nästan sju månader innan Mats hittade en bra lokal och han var nära att ge upp flera gånger.
När han till slut hittade lokalen på Kungsgatan 61 fick han hjälp av hyresvärden att bygga ett kontor, en toalett och fixa väggstommar i lokalen. Resten har han byggt själv. Saluhallen är öppen onsdag-lördag varje vecka. Resten av tiden ägnar Mats åt att planera inköp och få ihop logistiken. Att köpa in varor från flera små producenter runt om i länet kräver god planering, stor flexibilitet och mycket tid.

– Transporterna är den största utmaningen just nu. Jag försöker samordna mina resor så gott jag kan för att belasta miljön så lite som möjligt men det tar väldigt mycket av min tid så här måste jag hitta en bättre lösning, säger Mats.

Mats trivs med att vara sin egen och att få göra saker på sitt eget sätt. Han är en riktig doer som får saker att hända och har mängder av idéer. Allt från att bjuda in gästkockar till att arrangera events för företagare i saluhallen. Det som stoppar honom just nu är ekonomin.

– Jag har fått ett väldigt fint mottagande i Hudiksvall och det känns som att tiden är mogen för en saluhall i stan. Nu gäller det bara att fler hittar hit på lite mer regelbunden basis. Får jag bara lite bättre snurr på verksamheten kan jag göra verklighet av många av mina idéer. Det ser jag fram mot, säger Mats.