Maria Lundmark, SPPO – Specialpedagoger online

Maria Lundmark är utbildad specialpedagog och har arbetat inom olika kommuner i många år. Redan 2008 gick hon sin första Starta-eget-kurs genom NyföretagarCentrum men det dröjde till november 2015 innan hon sa upp sig från sin fasta tjänst. Hon bollade sin affärsidé med några företagare och fick så bra gensvar att hon på nytt tog kontakt med NyföretagarCentrum och i mars 2016 registrerade hon sitt företag SPPO – Specialpedagoger online, ett tjänsteföretag på nätet.

Vad var det som gjorde att du ville starta eget?

– Jag ville ha en förändring för mig själv och nu hade jag möjlighet, tiden var mogen. Jag hade dessutom uppdragsgivare redan från första dagen vilka har agerat som piloter för att forma våra tjänster. Jag trodde att jag skulle börja med en webbkamera och sen ”bara att köra igång”, men det hela har vuxit mycket fort.

Vilken hjälp har du fått från NyföretagarCentrum?

– Första mötet med min rådgivare (Agnetha Påhlin i Hudiksvall) gick jättebra och hon var väldigt positiv till min affärsidé, och återigen fick jag bekräftelse på att jag var på rätt väg.

– Agnetha hjälpte mig med budget, affärsplan, resultatbudet m.m. Det var väldigt bra för hon tog inte allt på en gång utan jag fick ta det steg för steg.

– Dessutom är hon oerhört givmild om vilka kontakter man ska ta – både nätverk, kunskap och bekräftelse. Jag var alltid en decimeter längre efter varje möte i både idéer och framtidsplaner och det var jätteviktigt för mig att få styrkan av det för att gå vidare.

– Det gäller alla som jag mött på min resa, alla har gett mig kött på benen och gjort att jag vuxit som företagare. Jag är inte bara mamma och specialpedagog nu är jag företagare och det här visste inte jag innan.

– Som min rådgivare har Agnetha hela tiden följt upp hur det går för mig, gett mig nya vägar när företaget vuxit. Jag bollar med henne även nu när jag är igång. Hon har öppnat dörrar där jag kunnat presentera mig och mitt företag i olika forum vilket varit jättebra, dels för att jag som person växer varje gång och dels måste jag förtydliga presentationen både för mig själv och den som lyssnar – att göra ett tjänsteföretag som mitt tydligt som annars kan kännas diffust.

Hur går det för dig och ditt företag?

– Ah! Det går jättebra! I mars 2016 registrerade jag företaget, vi har haft kunder sedan starten som hjälpt oss att bygga upp våra tjänster och i augusti hade jag min första kick-off för mina konsulter.

– Både behovet och kunderna fanns. Allt går bara framåt och är jättespännande! 2016 var spännande så vad ska inte 2017 bli? Vi jobbar på!

Vad tänker du om framtiden?

– Bara positivt och jag ser med spänning på allt som kommer! Allt har varit nytt, hela resan har varit ny i varje steg jag tagit – och jag ser att jag har ännu fler nya steg att ta i framtiden. I början kändes det som hoppa utan fallskärm, man vet inte vart man ska hamna, vart allt ska ta vägen? Så ser jag framtiden också. Jag ser framtiden som rak, utmanande och spännande – bara positivt.

Har du några råd till den som funderar på att våga ta steget till eget?

– Hos NyföretagarCentrum får du hjälp att förankra din idé i hjärta och själ och det hjälper dig sedan att våga ta nästa steg.

– Du måste också våga tro på din idé och du får den verifierad hos NyföretagarCentrum, vilket är värt varenda timme och varje minut du lägger ned på affärsplaner m.m. Du får mala idén om och om igen.

– Våga säger jag!