”Friheten är det bästa som egen företagare”

Tobias Falck i Söderhamn har arbetat som marknadskommunikatör och grafisk formgivare på olika företag de senaste sex åren. I februari i år tog han steget till eget. I sitt företag Falck Media erbjuder han allt från grafisk formgivning till webbsidor. Efter en lite trög start har antalet förfrågningar ökat nu under våren så Tobias ser fram mot en rolig fortsättning på 2021.

Dryga fyra månader har gått sedan Tobias startade sin enskilda firma Falck Media. Som de flesta andra arbetar han hemifrån i dessa pandemitider och än har han inga planer på att hyra en kontorslokal i stan.

Jag har inget behov av ett kontor, i alla fall än så länge. Den typen av uppdrag jag gör går utmärkt att sköta hemifrån eller ute hos kund, berättar Tobias.

Innan Tobias startade eget arbetade han som grafisk formgivare och marknadskommunikatör. Under de åren lärde han sig massor och fick viktig erfarenhet som han har stor glädje och nytta av idag. I egna firman Falck Media erbjuder han grafisk design av exempelvis logotyper, broschyrer, affischer, annonser, vepor och profilmaterial. Dessutom bygger han hemsidor och erbjuder tjänster inom sociala medier.

De kunder jag har idag har jag fått genom rekommendationer och gamla kontakter. För att nå ut till nya har jag gjort några massutskick via mail och dragit igång ett konto på Instagram för marknadsföring. En webbsida är också på gång, säger Tobias.

Tanken på att starta eget hade funnits länge. När företaget han jobbade för var tvungna att dra ner på personalkostnaderna såg Tobias en möjlighet och tog den.

Någon gång måste man våga blunda och hoppa. Det värsta som kan hända är att det går åt skogen, men då har jag i alla fall testat. Jag vill inte vara en av de som inte vågade, säger Tobias.

Tobias gick en starta-eget-utbildning i Söderhamn redan hösten 2019. Tanken var att han skulle starta företaget året därpå, men då pandemin slog till valde han att avvakta. När det var dags att starta upp företaget i början av 2021 tog han kontakt med Nyföretagarcentrums rådgivare i Söderhamn, Kerstin Eriksson, ett antal gånger för att få praktiska tips och råd.

Det är skönt att ha en utomstående att bolla tankar och idéer med. Har man någon företagarfråga får man snabbt svar, det är jättebra, säger Tobias.

Det bästa med att driva eget företag är friheten tycker Tobias. Han trivs när han får bestämma över sin egen tid och hur han ska lägga upp sitt arbete.

Det är mycket nytt att lära sig och många saker att komma ihåg i början, men samtidigt lär jag mig nya saker varje dag vilket är jätteroligt. Jag sköter bokföringen själv vilket både är bra och nyttigt. Det rekommenderar jag alla som startar eget att göra. Du lär dig mycket och har samtidigt koll på hur businessen går, säger Tobias.