Annakarin Johansson och Saara Kurvinen– Glada Hundens hunddagis och pensionat

Annakarin Johansson och Saara Kurvinen träffades första gången på en hundkurs och blev vänner när dom senare pluggade naturkunskap tillsammans. Den 1 februari 2016 startade dom ”Glada Hundens Hunddagis och Pensionat” i Hudiksvall.

– Vi började planera, jag tror vi höll på ett år innan vi drog igång, säger Saara.

Idag har dagis och pensionat godkänt att ta emot upp till 52 individer, och har ca 40 hundar som kommer vid olika tillfällen under veckan.

Varför ville ni starta eget?
– Vi ville båda jobba med djur och det är hård konkurrens om jobben. Dessutom fanns inget hunddagis i Hudiksvall förutom ett kooperativ och där kan man inte få anställning, så då fick vi starta eget.

Hur kom ni i kontakt med NyföretagarCentrum?
– Vi gick en Starta eget-kurs på Arbetsförmedlingen och där får man mycket information och tips. Vi började där och hamnade sedan på NyföretagarCentrum i Hudiksvall och fick Agnetha Påhlin som vår rådgivare.

Vad fick ni för hjälp?
– Vi var hos Agnetha 4 – 5 gånger och hon hjälpte oss med budgetar, tipsade om olika saker och hjälpte oss att räkna på hur vi skulle lägga upp det hela. Tillslut sa hon ”Ja, nu bestämmer ni er, antingen kör ni eller inte”… Hon är så rolig, och tack vare henne bestämde vi oss för att starta företag!

– Vi var också iväg på Starta eget-mässan i Stockholm genom NyföretagarCentrum. Det var jättebra med gratisbuss från Hudiksvall och en mässa med massor med information – vi hade gärna stannat där i flera dagar.

Hur går det idag för er och företaget?
– Det går bättre än förväntat! Ingen av oss behöver jobba på sidan, utan vi har en anställd genom kommunen på halvtid och själva jobbar vi mer än heltid.

Har ni några framtidsplaner?
– Ja vi har planer på att bygga ut men har inte haft tid göra någon ritning! Vi jobbar gärna för det är roligt, men vi går mellan 3-7 promenader på förmiddagen och lika många på eftermiddagen så det kommer underlätta den dagen vi kan anställa en person till.

Har ni några råd till någon som funderar på att starta eget?
– Det är bara att köra! Vi var livrädda innan och det är ju en chansning att starta företag, man byter livsstil helt, men är det något man tycker om att göra så ska man inte tveka om man får chansen att testa.

– Agnetha var på oss hela tiden och utan henne hade vi nog inte vågat starta företag.

– NyföretagarCentrum är jättebra och alla borde gå dit om man funderar på eget företag. Vi fick så mycket hjälp och Agnetha har så mycket erfarenhet så man vet att hon vet vad hon pratar om. Man behöver inte ha bestämt sig innan utan kan gå dit och få tips, och se om ens idé funkar.

– Det är fantastiskt att få kostnadsfri, professionell hjälp från någon som vet hur det funkar!