”Jag vill hjälpa folk att skapa fina semesterminnen”

Elin Jonsson bor på gården Junkars i byn Hästnäs i Bjuråker. Familjen har funnits på platsen sedan 1500-talet och Elin är nionde generationen som bor på gården. Hon har nyligen flyttat hem till Sverige igen efter tolv år utomlands. https://hastnaslogi.se/ Facebook: https://www.facebook.com/hastnaslogi

Jag har alltid drömt om att göra någonting smart och roligt av vår mark här i Bjuråker men inte riktigt vetat vad, säger Elin. Under de år jag bodde utomlands arbetade jag med management och marknadsföring inom hotell- och restaurangbranschen så turism och besöksnäring ligger mig varmt om hjärtat.

I vintras när Elin satt och läste favorittidningen Land fastnade ögonen på ett reportage om en kvinna som hyrde ut ett vindskydd i en fårhage till turister och hade fullbokat hela tiden.
Då slog det Elin att hon kunde göra något liknande på sin mark nere vid sjön. Därefter gick det fort. Något vindskydd blev det inte, däremot ett tjusigt Glampingtält.

Glampingtrenden har slagit igenom stort på senare år. Många längtar ut i naturen men vill inte sova på hårda liggunderlag eller trängas på en camping. Då kan ett enskilt tält mitt i naturen med riktiga sängar, fluffiga duntäcken och sängkläder i skönt linne kännas mer lockande, berättar Elin.

När Elin kommit på sin idé om att hyra ut ett glampingtält blev hon eld och lågor och ville dra i gång direkt. Hon googlade för att se vilken hjälp som fanns att få för den som skulle starta företag och hittade Nyföretagarcentrum Hälsingland. Elin hade turen att få en plats i deras mentorprogram vilket innebär att hon får tillgång till en mentor som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk under ett års tid. Elin fick en mentor som heter Agnetha Påhlin.

Det har varit guld värt för mig att ha löpande kontakt med Agnetha. I början hjälpte hon mig att strukturera min affärsplan och göra en budget. Därefter hjälpte hon mig på traven när jag skulle ansöka om ett företagslån. Då Agnetha har egen erfarenhet av att driva hotell så har hon kunnat dela med sig av många goda råd och erfarenheter under hela resan. Utan henne hade jag aldrig kunnat komma i gång så fort, berättar Elin.

De första gästerna checkade in på Hästnäs Logi i början av juli 2021. Därefter har det rullat på med bokningar hela sommaren. De flesta gästerna är barnfamiljer, ensamstående föräldrar med barn eller par i olika åldrar som stannar en natt. En lyxig frukostkorg i samarbete med Farmhouse i Delsbo ingår och många hyr även gårdens kanot eller SUP-bräda under sin vistelse.

Hästnäs Logi har haft en fantastisk första sommar med många bokningar och nöjda gäster. Jag har precis beställt en kamin som jag ska installera i tältet. På så sätt förlänger jag säsongen några månader. Planen nu är att ha öppet ända tills snön kommer, säger Elin.

Elin har ett tydligt syfte med sin verksamhet. Hon vill hjälpa folk att ha fina semestrar och skapa härliga minnen tillsammans. Det är viktigt för henne att erbjuda kvalitet och att hennes gäster känner sig väl omhändertagna när de kommer.

På sikt skulle jag vilja hyra ut stugor året runt, men just nu räcker det bra med bara ett tält.
Nu ser jag fram mot en förhoppningsvis fin höst och att i vinter utveckla mitt koncept vidare inför nästa säsong, berättar Elin.