”Jag jobbar säkert dubbelt så mycket nu, men åt mig själv och det är skillnad”

Henrik Eriksson i Harmånger hade arbetat som kyltekniker i Stockholm, Hudiksvall och Sundsvall i många år när pandemin slog till våren 2020. Henrik blev uppsagd på grund av arbetsbrist och i stället för att söka nytt jobb tog han chansen att göra något han drömt om länge. Han startade eget. Sedan i september 2020 driver han Norrhälsinge Kyltjänst AB, som servar och installerar kylanläggningar till företag och privatpersoner runt om i norra Hälsinglandhttps://www.facebook.com/nhkyl/

När Henrik blev uppsagd skrev han in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och kontaktade strax därefter Nyföretagarcentrum Hälsingland. Han hade bestämt sig för att starta eget företag men kände att han ville ha någon att bolla företagarfrågor med.

Jag bokade in en rådgivning med Agnetha Påhlin, en av deras rådgivare, för att diskutera min affärsidé, företagsform, budget och affärsplan. Rådgivningen kostade ingenting och jag fick komma dit så många gånger jag ville. Agnetha var ett stort stöd för mig under hela processen och hjälpte mig även att få Starta Eget bidrag från Arbetsförmedlingen. Hon är en riktig klippa, berättar Henrik.

Företaget Norrhälsinge Kyltjänst AB erbjuder olika typer av kylanläggningar; kommersiell kyla till butiker, restauranger och storkök, komfortkyla till privata hem och kontor samt industriell kyla till produktionslokaler. I dag finns endast en annan firma i Hudiksvall som erbjuder liknande tjänster, övriga konkurrenter finns i Sundsvall och Gävle.

Jag kontaktade företaget i Hudiksvall när jag drog i gång firman och berättade vad jag kunde erbjuda. Det visade sig att han som äger företaget ville trappa ner så jag hade turen att få några kunduppdrag direkt från honom. Det gav mig en väldigt fin start med företaget, berättar Henrik.

I september har Henrik drivit sitt företag i ett år. Än har han inte hunnit marknadsföra sig och frågan är om det behövs. Så här långt har uppdraget trillat in och han har haft fullt upp.

Jag kanske jobbar dubbelt så mycket nu jämfört med tidigare, men i dag jobbar jag åt mig själv och det är en stor skillnad. Jag har min dotter varannan vecka, så jag passar på att jobba mer de veckor jag är själv och mindre när hon är hos mig. Jag älskar friheten att kunna styra min egen tid.

När Henrik tänker på framtiden hoppas han kunna anställa ytterligare en person och utöka firman till att även omfatta styr/regler och ventilation så småningom. Utmaningen är att få tag i rätt folk.

Det är svårt att få tag i duktiga kyltekniker, men jag hoppas kunna hitta någon trevlig kollega så småningom. Till dess får jag ta på mig bara så många uppdrag jag hinner med, avslutar Henrik.