”Jag guidar spelbolag på Malta i regelefterlevnad från huset hemma i Bergsjö”

Sabina Sjöblom är född och uppvuxen i Bergsjö i Hälsingland. Som nybliven student valde hon att flytta till Malta för ett jobb i kundtjänsten på ett onlinecasinobolag. Idag, tio år senare och många erfarenheter rikare, har hon jobbat sig upp inom branschen och flyttat hem igen. Nu är hon konsult och guidar spelbolag i hur de ska efterleva de strikta lagar och regelverk som finns. Nyföretagarcentrum Hälsingland hjälpte henne i gång.

Sabina Sjöblom är en driven ung kvinna som vet vad hon vill. Från jobbet i kundtjänsten jobbade hon sig successivt upp inom branschen. Först till Bedrägeri- och Betalningsavdelningen där hon kollade dokument och godkände uttag. Därefter ville hon fördjupa sig ytterligare och sökte sig därför vidare till avdelningen Investigations där man jobbade för att komma åt bedrägerier, penningtvätt och andra olagligheter. Sista åren på Malta var hon ansvarig för avdelningen Compliance som arbetar med regelefterlevnad.

Det var fantastiskt roliga och lärorika år på Malta men jag längtade hem till Hälsingland efter några år utomlands. När min pappa blev sjuk i början av 2020 åkte jag hem för att vara hos honom, berättar Sabina.

Sabinas pappa gick bort en månad senare och Sabina ärvde huset i Bergsjö. Hon bestämde sig då för att stanna kvar i Sverige.

Min arbetsgivare på Malta sa att om jag skulle bli kvar i Sverige kunde jag inte fortsätta hos dem som anställd. Lösningen var att bli konsult i stället, säger Sabina.

Sagt och gjort. Hösten 2020 började Sabina söka på nätet hur hon skulle göra för att starta eget företag. Hon blev rekommenderad av en kompis att kontakta Nyföretagarcentrum Hälsingland och kom där i kontakt med en av deras rådgivare, Agnetha Påhlin.

Agnetha har varit ett fantastiskt stöd för mig under hela processen. Jag fick rådgivning av henne via telefon och mail om allt från att välja bolagsform till allt det praktiska med registrering till Bolagsverket och Skatteverket. Jag var lite orolig och ville ha stenkoll på allt men Agnetha med sin långa erfarenhet och kunskap lugnade mig. Hon fick mig att våga satsa så den 1 januari 2021 startade jag Sabina Compliance AB, säger Sabina stolt.

I dag har Sabina endast en kund vilket i stort sett motsvarar en heltidstjänst. Tanken är att så småningom erbjuda sina tjänster även till andra spelbolag online. Hon planerar att fördjupa sina kunskaper ytterligare och även utbilda sig inom nya områden för att kunna bredda sitt kunskapsområde och sin kundbas.

Det är fantastiskt att kunna bo hemma i Bergsjö och samtidigt jobba med det jag tycker om och kan. Visst kan jag sakna kollegor ibland men då åker jag ner till Malta och hälsar på dem. Även om det mesta går att lösa online är det roligt att ses på riktigt då och då också. Jag trivs verkligen med livet som egen företagare, säger Sabina.