”Jag försöker tänka på hur jag själv skulle vilja bli bemött som kund”

Torbjörn Brandt har som socionom arbetat i olika roller inom kommuner. I dag är Torbjörn anställd inom Hudiksvalls kommun och arbetar inom Funktionshinderomsorgen på ett gruppboende för äldre personer. Han har tidigare arbetat med försäljning av bild- och ljudutrustning till företag under många år. Det var under de här perioden han fick idén – att sälja larm- och övervakningskameror till personer och företag via webben. I dag – många år senare gör han verklighet av sin idé i företaget Säkerhet och hemautomation i Sverige AB.

I olika arbetsroller har jag hjälpt människor att känna sig trygga. Nu när jag ger råd, säljer hemlarm och övervakning hjälper jag också människor att känna sig trygga, säger Torbjörn.

Det unika med just Torbjörns affärsidé är att sälja larmen och övervakningskamerorna utan abonnemang. Han vill inte att hans kunder ska behöva betala höga avgifter och binda upp sig under lång tid för att endast hyra utrustningen. Något Torbjörn menar är vanligt hos många av de större leverantörerna på marknaden. I stället erbjuder han sina produkter mot köp eller delbetalning. När betalningen är gjord äger kunden sitt larm eller sin övervakningskamera. Produkterna säljer han i webbshopen smartlarm.se.

Det är inte en affärsmodell jag blir rik på. Å andra sidan sover jag gott om nätterna, säger Torbjörn. Jag försöker alltid tänka på hur jag själv skulle vilja bli bemött som kund, och sen jobbar jag så. I dag har jag webbutiken som ett sidoprojekt vid sidan av mitt ordinarie arbete. De pengar som eventuellt blir över investerar jag i företaget i form av ett mindre varulager och marknadsföring.

Torbjörn är en nyfiken och vetgirig person som hela tiden vill utvecklas och lära sig nya saker. När han skulle starta sitt företag kontaktade han därför Nyföretagarcentrum Hälsingland för att lära sig så mycket som möjligt om företagande.

Jag gick deras Starta Eget utbildning där man får en inblick i det mesta kring att driva företag. Allt från att göra en affärsplan och en budget till grunderna i ekonomi, juridik, marknadsföring och försäljning. Upplägget och kursledarna var bra, det kostade ingenting och det gav mycket energi och pepp att träffa andra företagare.
Jag fick även privat rådgivning vid ett antal tillfällen av en av deras rådgivare, Agnetha Påhlin, vilket var väldigt värdefullt, berättar Torbjörn.

Förutom larm och övervakningskameror erbjuder Torbjörn olika former av tilläggstjänster som exempelvis rådgivning och installation i samarbete med externa partners. De av Torbjörns kunder som önskar koppla sina larm och kameror till larmcentralen kan göra det direkt med dem.

Det bästa med att driva eget är att jag bestämmer helt och hållet själv. Jag jobbar bara så mycket jag själv vill och på det sätt som passar mig. Jag får fortsätta att utvecklas och lära mig nya saker. Går det åt skogen kan jag inte skylla på någon annan än mig själv. Går det bra kanske webbutiken kan fungera som ett tillskott till pensionen den dagen jag slutar jobba, säger Torbjörn.