”Det som lockar med eget företag är att få vara min egen chef och utveckla företaget som jag vill”

Maria Häll i Kilafors är utbildad undersköterska. Efter en längre period av sjukskrivningar fick hon för X år sedan diagnosen fibromyalgi och kunde inte längre fortsätta att arbeta som undersköterska. Hon har istället utbildat sig till CAD konstruktör, jobbat som ekonomiassistent och nu senast utbildat till KBT och ACT-coach. Det är även inom coachyrket hon ser sin framtid. Att starta ett eget företag är ett första steg på väg mot drömmen.

Maria har inte startat sitt företag än men kommer att göra det inom kort. Företagsnamnet blir CMH – Coach Maria Häll och företagsformen enskild firma. Maria kommer att erbjuda tjänster inom KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och ACT (Acceptance & Commitment Therapy). Inom KBT läggs fokus och kraft på tänkandet och på att förändra tankar. I ACT fokuserar man på att förändra förhållningssättet till tankar och känslor för att kunna handla meningsfullt.

-I mitt företag kommer jag att erbjuda coachtjänster till alla som på något sätt vill förändra sitt liv. Det kan handla om förändringar både i både privat- och i yrkeslivet, berättar Maria.

Maria har länge drömt om att starta eget, men har haft för mycket jobb och dessutom saknat kunskapen om hur hon skulle göra. När hennes sambo och hans kollega skulle starta eget företag gick de en starta eget-kurs via Söderhamns kommun. Maria följde med för att kunna vara ett stöd i deras verksamhet.

– När jag hade gått kursen kände jag att jag hade en bra grundkunskap kring hur man startar företag. Det enda jag saknade var lite mer kunskap om bokföring och hur det går till rent praktiskt. Men det kanske viktigaste av allt är att kursen gav mig jag både modet och inspirationen att starta mitt eget företag, berättar Maria.

Förutom att gå starta eget-utbildningen har Maria träffat Nyföretagarcentrums rådgivare Kerstin Eriksson i Söderhamn ett antal gånger. Kerstin har bland annat hjälpt Maria att söka finansiering i form av starta-eget bidrag.

-Det har varit toppen att prata med Kerstin. Hon har kunnat svara på alla mina frågor. Rådgivningen kostar ingenting och man är välkommen så många gånger man vill. Det är ett jättefint stöd när man funderar på att starta eget, säger Maria.

Det som lockar Maria med att ha eget företag är att få utveckla företaget som hon själv vill, ha kontroll på allt själv samt kanske det bästa av allt – att vara sin egen chef.

-Jag ser verkligen fram mot livet som egen företagare och rekommenderar alla som funderar på att starta företag att gå Nyföretagarcentrums starta eget-kurs och även gå i deras rådgivning. Det har varit guld värt för mig, säger Maria.