”Det är värdefullt att ha någon att prata företagande med”

Åsa Nordgren är utbildad aromaterapeut. I februari förra året startade hon en enskild firma, Åsas Aromaterapi. Tanken var att kombinera företagandet med jobbet som personlig assistent. Hösten innan hade hon gått en starta eget-utbildning via Söderhamns kommun och träffade även NyföretagarCentrum Hälsinglands företagsrådgivare några gånger. I våras kände sig Åsa beredd att starta upp företaget. Då slog pandemin till med full kraft. https://www.bokadirekt.se/places/%C3%A5sa-nordgren-32731

Aromaterapi är en alternativmedicinsk terapiform i vilken man använder eteriska oljor vid exempelvis massage och inandning. Åsa erbjuder mjuk och välgörande massage med olika oljeblandningar beroende på vad kunden har behov av och önskemål om. Hon blandar sina oljor själv och kan göra blandningar med olika egenskaper som exempelvis avstressande eller uppiggande. Kunden blir inbäddad i ett mjukt täcke under massagen och endast den kroppsdel som masseras för tillfället är utanför. På så vis blir massagen väldigt avslappnande.

Pandemin gjorde att jag inte kunde starta upp verksamheten som planerat, berättar Åsa. Eftersom jag arbetar som personlig assistent kunde jag inte utsätta varken mig själv eller mina brukare risken att bli smittad. Företaget har därför i stort sett varit pausat sedan starten.

Hösten 2019 gick Åsa en starta eget-utbildning arrangerad av Söderhamns kommun. Utbildningen pågick en gång i veckan under sex veckor och innehöll ämnen som företagsformer, affärsidé, hur du gör en affärsplan, ekonomi, moms, skatter samt marknadsföring. Hon besökte även Nyföretagarcentrums rådgivare Kerstin Eriksson, som även höll i starta eget-utbildningen, ett antal gånger.

Starta Eget-utbildningen gav mig en bra grund när det gäller företagande och vad man bör tänka på rent generellt. I samtalen med Kerstin fick jag möjlighet att ställa de frågor jag hade som rörde mitt företag mer specifikt. Det var både viktigt och väldigt värdefullt, berättar Åsa.

Just nu har Åsa sin verksamhet hemma. Planen är att, så fort pandemin är över, komma igång med företagandet på riktigt. Går det bra kanske hon hyr en lokal längre fram.

Min tanke från början var att jobba heltid med aromaterapi, men nu känns det som att jag vill fortsätta att kombinera företagandet med mitt jobb som personlig assistent. Jag vill behålla glädjen i massagen, och då tror jag inte jag ska jobba bara med det. Vi får se hur det blir, jag har ingen brådska. Just nu ser jag bara fram mot att komma igång, säger Åsa.