”Att själv kunna välja inriktning, ta egna beslut och jobba när, hur och var jag vill är det bästa med att driva eget”

Mikael Visuri i Ljusne driver konsultföretaget RS Engineering AB sedan april 2020. Företaget erbjuder konsulttjänster inom mekanisk konstruktion och organisationsutveckling och vänder sig till produktägare som vill utveckla nya produkter, alternativt vidareutveckla sina befintliga produkter samt tillverkande företag som vill utveckla sin organisation, sina flöden och processer. För att få en bra grund inför företagsstarten gick Mikael en starta eget-utbildning samt i rådgivning hos Nyföretagarcentrum Hälsingland.
https://rsengineering.se/ Samt varumärket Älv av Hälsingland https://alvavhalsingland.se/

Mikael gick industriprogrammet på gymnasiet i Söderhamn. Kvällar och helger jobbade han som mekaniker och svetsare på Tappers Allservice AB i Ljusne där han även efter gymnasiet arbetade i sex år. Därefter utbildade han sig till maskiningenjör på Högskolan i Gävle. Lärlingsåret gjorde han på Pepab i Söderhamn där han senare blev produktionschef. Efter tre år sade han upp sig för att göra det han länge drömt om – starta eget.

Jag kom i kontakt med Nyföretagarcentrum Hälsingland i Söderhamn som tipsade om att gå en starta eget-utbildning och sen komma till dem på rådgivning så det gjorde jag. Det gav mig en bra bas att utgå från. Jag fick svar på alla de frågor jag hade och dessutom fick jag träffa andra företagare, vilket var roligt, säger Mikael.

Förutom konsultverksamheten driver Mikael en webbutik där han säljer egentillverkade inredningsdetaljer för hem och trädgård under varumärket Älv av Hälsingland.

Jag tillverkar saker i trä, sten och metall som jag själv tycker är både snygga och funktionella. Det är viktigt för mig att tillverkningen sker på ett så hållbart sätt som möjligt av lokala råvaror. Oftast använder jag mig därför av återbrukat material eller närproducerade material, exempelvis värmebehandlad hälsingefura.

Ett drygt år har nu gått sedan Mikael drog igång sitt företag. Sedan i höstas har han haft fullt upp. Planen framåt är att fortsätta med konsultuppdragen i egen regi samt utveckla och skala upp Älv av Hälsingland. Att få arbeta kreativt med händerna är något som ger Mikael både energi och glädje.

Förutom pandemin har livet som företagare blivit som jag tänkt mig, till och med bättre. Den största utmaningen är att få tiden att räcka till och balansera arbetsliv med privatliv men det ska nog gå bra, säger fyrabarnspappan Mikael och ler.