Experterna tipsar – så lyckas du med ditt företag

– Ha en vision och tålamod – och se till att ha kul.

Det säger Moni Lundström, diplomerad rådgivare på NyföretagarCentrum Umeå. Hon tipsar alla med en affärsidé att boka rådgivning på Nyföretagarcentrum.

– Det är helt kostnadsfritt – och dessutom är allt konfidentiellt. Vi ser fram emot att få träffa dig.

NyföretagarCentrum sitter på Great Hub i Utopia, mitt i centrala Umeå. Hit kan alla som har en affärsidé och funderar på att starta eget komma för att få kostnadsfri rådgivning.

– Alla är välkomna, men det är bra om man har med sig en vision – en affärsidé – samt att man har funderat på hur strategin ser ut framåt. Utifrån det formar vi en handlingsplan, säger Moni Lundström.

Hon har jobbat inom offentlig sektor i 20 år och de senaste åren i det privata näringslivet. 17 av dessa har hon jobbat som ledare och sedan 2018 driver hon egna bolaget ML Ledarutveckling.

– Det är väldigt givande att starta eget. Man får själv sätta agendan och arbeta hårt mot mål och visioner. Det är en otrolig frihet, säger Moni Lundström.

En av hennes kollegor på NyföretagarCentrum är Jan Casselryd, känd bankprofil i Umeå och diplomerad rådgivare. Hans bästa tips till en nyföretagare är att börja bygga nätverk, att tala med folk i sin omgivning och utnyttja den hjälp som finns på olika ställen, som NyföretagarCentrum och olika branschföreningar.

– Med utgångspunkt i din affärsidé, fundera över vilka dina kunder är och varför de ska köpa av just dig. Hitta rätt marknadsföringskanal utifrån den målgrupp du vill nå, säger han.

NyföretagarCentrum Umeå har haft en inledande dialog med flera av Umeås framgångsrika företag, bland annat MANA Projektbyrå, Östensson Design Studio och Gårdshem.

– Det är fantastiskt roligt att få följa företagens resa mot framgång. Vi kan ha hjälpt dem med en affärsplan, nätverk, kontakt med banker för att få lån med mera. Och ibland bollar vi bara affärsidéer. Det kan vara väldigt givande att berätta om sin idé och få feedback. Ibland kanske idén inte är så bra som man tror – och det är en väldigt viktig insikt, säger Gunnar Leissner, som också är diplomerad rådgivare på NyföretagarCentrum.

Rådgivarnas bästa tips är:

• Anlita andra åt det du inte klarar av själv eller det du tycker är tråkigt, exempelvis ekonomitjänster. Det frigör tid för att utveckla företaget.

• Bolla din affärsidé med andra, till exempel NyföretagarCentrum, och få värdefull feedback.

• Bygg nätverk.

• Ha stenkoll på vilka dina kunder är och vad de efterfrågar för tjänster och produkter.

– Som företagare möter du tuffa utmaningar, träffar kreativa människor, diskuterar spännande affärsmöjligheter, förhandlar med krävande kunder och pressas av krav på att nå lönsamhet. Allt detta gör att du och ditt företag får chansen att utvecklas. Det är fantastiskt kul att starta företag, säger Gunnar Leissner.

– Ja, entreprenörskap är viktigt. Tack vare samarbetet med våra partners kan vi erbjuda kostnadsfri rådgivning. Du som vill starta ett eget företag – boka en rådgivning hos oss och ta hjälp av våra rådgivare! säger Brita Natanaelsson, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Umeå.

FAKTA NY­FÖ­RE­TA­GAR­CENT­RUM

Den personliga rådgivningen på NyföretagarCentrum är alltid kostnadsfri, objektiv och konfidentiell. Och den är alltid intimt kopplad till lokalt näringsliv. NyföretagarCentrum Umeå stöds av lokalt näringsliv som ställer upp med tid, pengar och engagemang, vilket innebär att vi kan erbjuda våra kunder tillträde till ett unikt nätverk. Där, och i rådgivarnas stora engagemang, ligger våra styrkor. Du får råd om företagande av företagare.