Intervju: Ravlunda Hantverksbageri

Årets ”nybakade” nyföretagare i Simrishamn 2023 heter Ida Svensson. Miljö och mjöl är två viktiga ingredienser för Ravlunda Hantverksbageri som hon driver. Vi på NyföretagarCentrum Sydöstra har några frågor på jäsning till Ida.

Beskedet har precis landat. Att koras till årets nyföretagare i Simrishamns kommun framkallar känslor.

– Det känns superkul! Jag blev först chockad, sedan stolt och rörd. Det är mycket känslor. Jag har världens bästa kunder att tacka. De är otroligt lojala.

Vad är det bästa med att driva eget?

– Att kunna få arbeta fritt, lägga upp dagarna. Kunna åka iväg och träffa mina leverantörer. Träffa andra småföretagare och utbyta tankar och idéer. Att få folk att köra till Ravlunda och köpa bröd året runt är ganska så häftigt!

Ni arbetar lite annorlunda, brödet beställs online och hämtas sedan upp? Hur kom ni fram till den idén?

– Jag kände att jag inte kunde stå i lilla Ravlunda med exempelvis 30 osålda bröd över på en dag. Så att förbeställa kändes helt rätt. Detta gjorde att företaget kunde få en bra start utan svinn, jag kunde planera min arbetstid och att jobba med ett miljötänk är ett måste. Folk uppskattade detta enormt då det samtidigt rådde pandemi (2021) och man skulle inte stå och trängas. 

Vad har du för tips till någon som drömmer om att starta eget?

– Att ta kontakt med NyföretagarCentrum. Det är guld värt att få hjälp och coachning av någon som inte känner dig samt är proffs inom företagande. 

Vad önskar du att du visste om att driva företag innan du startade?

– Jag hade önskat att jag fräschat upp mina kunskaper inom företagsekonomi.  Den kursen jag gick i gymnasiet var svår att minnas sisådär 20 år senare…Det blir lätt så att man väntar med bokföringen till kvällen/natten. Då är det hopplöst att köra fast och man känner sig ganska så uppgiven när man inte får det att stämma.

Den här brödtexten måste fokusera på just bröd när vi har en brödexpert med oss. Hur smakar det perfekta brödet?

– Oj, svår fråga! Men för det första så ska dofta inbjudande. Sedan ska brödet verkligen smaka. Du ska inte direkt känna att du behöver ett pålägg och sen ska det enligt mig ha lite högre sälta. Välgräddat yttre och krämigt inkråm. 

Vilket är ditt favoritpålägg?

– Det måste bli ost!

Av hemsidan att döma verkar du vara en riktig mjölnörd! Hur viktigt är det med mjöl när det kommer till brödbak?

–Det finns så många spännande mjölsorter som vi nu på senare år fått upp ögonen för, så kallade kulturspannmål. Hög proteinhalt men med lite svagare gluten. Fullproppade med vitaminer och mineraler och jag använder de endast i fullkornsform. Antingen malt hos min spannmålsbonde Håkan eller så maler jag själv. Dessa använder jag för att smaksätta mina bröd. Alla har egna egenskaper vilket gör det extra spännande varje gång man sätter degar. Vitt siktat mjöl smakar i princip ingenting. Jag fick kontakt med Håkan Rasmusson från Värpinge som endast odlar kulturgrödor som då är KRAV-märkta. Jag har han att tacka för så mycket. Varje gång får jag lära mig något nytt och vi utbyter mycket tankar och erfarenhet om de olika mjölsorterna. Sedan att jag själv kan köra dit och hämta är underbart. Utan bra mjöl, inget bageri!