place 2 place

Film från utdelning av Hållbarhetspriset

Skriven: 2023

Ola Göransson & Daniel Stridh, grundare av Place2Place – årets nyföretagare i Ystad kommun 2022

Priset för ”Årets nyföretagare i Ystad 2022” tilldelades Place2Place – det stod klart på årets upplaga av Näringslivsgalan. Grundarna Ola Göransson och Daniel Stridh närde en dröm om en cirkulär marknadsplats för återbruk av kontorsmöbler. Drömmen infriades och NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne har varit med på företagsresan. Vi ställde fem frågor till årets nyföretagare:

Klassisk sportfråga! Hur känns det? (Att bli årets nyföretagare…)
– Vi är väldigt hedrade och glada över att vårt arbete uppmärksammas. Stora förändringar kräver mod, – eller galenskap (vi har inte facit på det än). Men tillsammans med våra kollegor, stöttningen från våra familjer och viljan från våra samarbetspartners kommer vi att fortsätta vårt arbete med att utmana traditionella processer med digital innovation för att nå vårt mål – att göra återbrukad inredning till en självklar aktör på marknaden.

Hur har nyföretagarcentrum funnits med på er företagsresa?
– När vi hade kläckt vår idé tog vi kontakt med Lotte Kolare på NyföretagarCentrum i Ystad som agerade som ett bollplank till oss i våra funderingar. Stora frågor för oss som att våga hoppa av den trygga tillvaron som anställda och våga tro på att den idé vi hade skulle bära frukt. Då är det tryggt att ha någon att luta sig emot och som säger det som behövs, inte bara det man vill höra. Sen var det även praktiska saker som registrering av bolag, kontakt med bank etc. vilket var väldigt skönt att få hjälp med.

Vad har ni för tips till någon som drömmer om att starta eget?
– Prata med NyföretagarCentrum, där finns råd att få – både om din affärsidé men även hjälp till allt det där som behövs och måste vara på plats rent praktiskt. Testa din idé mot den marknad du vill attrahera, prata med och berätta om dina idéer för den. Framför allt: prata igenom dina planer med din familj så de står bakom dig på din resa och är beredda på de utmaningar som kan komma. Kroka gärna arm lokalt, men se potentialen som finns runt om i hela landet.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att göra det man tror på, drivas av sina egna idéer och förverkliga dem. Det blir verkligen en spänning och trigger i vardagen då det hela tiden är upp till sig själv – eller teamet om man är flera, att genomföra sin affärsplan. Men viktigast är att finna glädje i det man gör, – att ha kul på jobbet är den största drivkraften.

Juryns motivering: ”Från en plats till en annan. Att tänka annorlunda i en traditionell bransch kräver sitt mod, vilja att förändra och en stark entreprenöranda. Människan tänker i mångt och mycket analogt. Att erbjuda en tjänst som går från att göra som man alltid gjort, till att göra helt tvärtemot, det kan vara både utmanande och innebära en stor risk. Att våga gå före och visa vägen är något dessa företagare gjort och fortfarande gör varje dag. Med flera tunga avtal på plats finns potential att växa exponentiellt och i takt med att intresset för återbruk på marknaden ökar kraftigt, växlar företaget upp. I sin tur skapar detta förutsättningar för andra verksamheter att vara en del i en hållbar omställning för kommande generationer.”

Priset delas ut av Marknads- och Näringslivsavdelningen i Ystad & NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne